Masi Agricola Argentyna Tupungato to zamorskie przedsięwzięcie, należące do rodziny Boscaini, właściciela legendarnej posiadłości w Veneto – Masi. Jak mówią autorzy tego projektu MASI Tupungato, łączy w sobie wenecki kunszt i argentyńską duszę. Kultura winiarska północnych Włoch znalazła nowe miejsce na gościnnych terenach dalekiego kontynentu. Głównymi odmianami, z których produkuje się trunki w tutejszej winiarni są torrontes oraz malbec, ale do uprawy wprowadzono również szczepy typowo weneckie jak np. corvina. W efekcie możemy kosztować interesujących smaków i aromatów, bardzo odmiennych od typowych argentyńskich trunków, które spotyka się na co dzień. Śmiało można pogratulować, jeden z najbardziej oryginalnych projektów winiarskich ostatnich lat, Masi Tupungato to nazwa projektu winiarskiego Masi w regionie Mendoza w Argentynie, położonym w dolinie Tupungato u podnóża wulkanu o tej samej nazwie. Fuzja techniki weneckiej i argentyńskiego terroir to właśnie tutaj Masi znalazł idealne warunki klimatyczne i kulturowe, aby zastosować techniki stosowane w weneckich regionach Włoch, zwłaszcza Appassimento, w którym Masi ma niewątpliwą wiedzę specjalistyczną. Corbec, Passo Doble i Passo Blanco to eklektyczne i kosmopolityczne wina produkowane w posiadłości Masi Tupungato, a każde z nich wytwarzane jest przy użyciu techniki „appassimento”, co oznacza pozostawienie winogron do wyschnięcia na zimę, w ten sposób koncentrując aromaty i perfumy. Ponadto, po latach upraw ekologicznych, wina te są teraz butelkowane z oficjalnym ekologicznym znakiem towarowym. „Argentinean Nature, Venetian Style” to idealne zdanie podsumowujące filozofię tego wyjątkowego projektu.

Produkty producenta