Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Winnice Palmaz Napa Valley znajdują się na końcu Hagen Road, na północ i wschód od miasta Napa. Ta winiarnia nie jest otwarta dla publiczności, a terminy są wymagane z dużym wyprzedzeniem. Wszystkie wycieczki i degustacje są prywatne dla Twojej imprezy i są prowadzone przez Ambasadora Palmaz lub członka rodziny Palmaz (na życzenie). Założyciele, Julio i Amalia Palmaz, pochodzą z La Plata Argentina (około godziny od Buenos Aires) – oboje są niezwykle zaangażowani w codzienne operacje winiarskie, podobnie jak ich dwoje dzieci, Florencia i Christian. Julio wynalazł stent wieńcowy Palmaz i opatentował go w 1985 roku (stosowany w leczeniu zwężonych lub zablokowanych tętnic wieńcowych) i przez lata stał się procedurą zmieniającą życie dla milionów ludzi. Elementy związane z jego badaniami są przechowywane w Smithsonian (ale obecnie nie są dostępne do oglądania). Artykuły Julio Palmaz (zbiór jego badań i opublikowanych prac) są dostępne do oglądania w University of Texas Health Science Center w San Antonio. Przez lata założył kilka firm, w tym Advanced Bio Prosthetic Surfaces i Palmaz Scientific. Zapoznał się z Doliną Napa, kończąc swoją rezydenturę medyczną na pobliskim Uniwersytecie Kalifornijskim Davis. Na początku swojej kariery zawodowej Amalia była prezesem swojej rodzinnej firmy górniczej CRISTAMINE z siedzibą w Buenos Aires. Założona w 1961 roku firma zaczynała od dostaw surowców dla przemysłu szklarskiego. Wciąż prowadząc działalność, wydobywają różne surowce z własnych kopalni, w tym węglan wapnia, kilka rodzajów piasku i skalenia między innymi. Na przestrzeni lat ewoluowali od produkcji wyrobów wyłącznie dla przemysłu szklarskiego do wielu innych gałęzi przemysłu.

 

Nieruchomość Palmaz Vineyards Napa Valley

Całkowita posiadłość obejmuje 600 akrów, z czego 64 akry są obsadzone winoroślą. Długoletni winiarz Dick Steltzner nadzorował sadzenie ich winnicy w 1996 roku. Dziś Christian jest odpowiedzialny za winnicę, prowadząc wewnętrzny zespół pracowników winnicy. Większość posiadłości znajduje się na zboczu wzgórza, a winnice spływają po zboczach gór Vaca. Winnice, które można zobaczyć patrząc z winnicy, to tylko niewielka część ich całkowitego areału winnic. Wiele z ich winnic jest posadzonych wyżej – od 300 stóp w najniższej części posiadłości po szczyty wzgórz na wschód od winnicy z wzniesieniami do 1400 stóp. Sama winiarnia znajduje się tuż obok góry George (w rzeczywistości wszystkie trzy szczyty góry George znajdują się na ich posesji) we wschodniej części regionu Coombsville, części doliny Napa, w której ze względu na bliskość na ogół panuje chłodniejszy, rosnący klimat do zatoki San Pablo na południu i wpływy codziennej mgły. Kiedy Palmaz kupili tę ziemię – nie tylko kupili doskonałą lokalizację do uprawy winogron, ale także kupili unikalny kawałek historii winiarni Napa, a także związane z nią historie. Ta strona była kiedyś domem Cedar Knoll Vineyard and Winery – pierwotnie założonej przez Henry'ego Hagena i jego brata Petera. Bracia już wcześniej prowadzili razem interesy; mieli sklep z cygarami w San Francisco. Henry i Peter kupili początkowe 70 akrów od Williama Woodwarda w 1877 roku i zmienili nazwę z Bill Woodward Whisky Ranch na Cedar Knolls. Piotr zmarł w wieku 42 lat na gruźlicę w 1880 roku, a następnie Henryk przejął wyłączną własność nieruchomości. Droga Hagen została nazwana na ich cześć. W pewnym momencie Hagen posiadał tutaj ponad 450 akrów, a oprócz winogron miał małe stawy wypełnione karpiami, sumami i specjalnym stawem z pstrągami, utrzymywał sad – artykuł z 12 stycznia 1894 z rejestru Napa wspomina o bananach, cytrusach i innych owocach tropikalnych rośnie na posesji. A specjalna część posiadłości została odłożona jako „park jeleni”. Podobnie jak wielu innych winiarzy w Dolinie Napa z tej epoki, Henry był Niemcem – pochodził z Mannheim w Niemczech. Zanim założył Cedar Knolls, miał już doświadczenie w produkcji wina, pracując dla swojego szwagra Charlesa Kohlera w jednej z pierwszych kalifornijskich winnic Kohler & Frohling (założonej w 1854 r. przez kalifornijskich pionierów wina, Charlesa Kohlera i Johna Fröhlinga, którzy notabene byli również profesjonalnymi muzykami). A Fröhling był także jednym z założycieli miasta Anaheim w hrabstwie Orange. Inna osoba, Joseph A. Mathos (Mathews) pracował w piwnicy Billa Woodwarda (dopóki nie sprzedał go Hagenowi), zanim opuścił i założył własną winnicę w mieście Napa – zwanej Lisbon Winery – nazwanej na cześć jego rodzinnego miasta w Portugalii. Co ciekawe, ten stary kamienny budynek z 1882 roku nadal stoi i jest domem dla Jarvis Conservatory (róg ulic Young i Main, na północ od centrum).

 

Cedar Knolls był wybitnym producentem w latach 80. XIX wieku (dużą część ich win sprzedawano za pośrednictwem Kohler & Frohling). Po śmierci Henry'ego Hagena w 1895 roku winnica nadal działała - prowadzona przez niektórych z jego krewnych. Został później sprzedany Ferdinandowi E. Hestalowi, prawnikowi i pośrednikowi w obrocie nieruchomościami z San Francisco. Posiadłość została w większości opuszczona, zanim rodzina Palmaz ją nabyła. Zanim Palmaz kupili nieruchomość – była na rynku od wielu lat, ponieważ ówczesny agent nieruchomości reklamował ją jako posiadającą tylko 8 akrów nadających się do sadzenia. Później odkryto oryginalne mapy winnic pokazujące, że znacznie większa część posiadłości została pierwotnie obsadzona winoroślą. Od tego czasu pierwotny dom Hagen został odrestaurowany. Zgrabnym odkryciem w momencie ich zakupu była piwnica z winami Henry'ego Hagena pod domem (gdzie znaleźli wiele starych narzędzi do produkcji wina, butelek wina i innych przedmiotów związanych z winem. Podobnie jak wiele innych winnic w dolinie i poza nią, ten oryginalny winnica została zamknięta z powodu prohibicji, a ziemia ta nie była wykorzystywana komercyjnie do produkcji winogron dopiero dekady później. Oryginalna winnica jest jedną z niewielu „winiarni duchów” w Coombsville – kamiennych winnic wydobywanych z pobliskich miejsc, które poprzedzają prohibicję. Favia, także w Coombsville jest jeszcze jeden przykład.

Roberta Mondavi Kiedy Julio i Amalia po raz pierwszy przeprowadzili się do Doliny Napa – kilka dni po osiedleniu się w starym domu na terenie posiadłości otrzymali zaproszenie od Roberta i Margrit Mondavi na kolację w ich domu. Julio i Amalia myśleli, że to zaproszenie na przyjęcie w domu Mondavi i dlatego postanowili przybyć modnie późno, jak to często bywa, gdy chodzisz na imprezy w dolinie. Po przybyciu do domu Mondavi szybko zaczęli się zastanawiać, dlaczego na miejscu nie ma samochodów gości. Wkrótce zdali sobie sprawę, że to zaproszenie na prywatną kolację i nie będzie żadnych innych gości. Spóźnili się, ale na szczęście nie za późno! Winnice Palmaz (8)Winnice Palmaz (27) Zarówno Robert, jak i Margrit byli zaintrygowani i ciekawi ich planów dotyczących posiadłości Hagenów. Kiedy usłyszeli o ambitnych planach, Robert powiedział Julio i Amalii, że musi zobaczyć jaskinię, zanim umrze. Jakiś czas później Palmazowie odebrali telefon od Margrit z informacją, że stan zdrowia Roberta podupada i chciałby wpaść z wizytą. Aby dostosować się do jego wizyty, przyspieszono zaplanowane wylewanie betonu na jednym z poziomów. Nie zdawali sobie sprawy, że w tym czasie nie był w stanie samodzielnie chodzić – więc kiedy przybył, wtoczyli go na wciąż twardniejący beton – jego wózek inwalidzki zostawił ślady, które, jeśli wiesz, gdzie szukać, są nadal słabo widoczne. Myśląc, że chciał tylko rzucić okiem na część ich konstrukcji, zaprosili go do domu na lunch. Nie miałby nic z tego, twierdząc, że chciałby zobaczyć każdy cal ich konstrukcji. Syn Christian pamięta, jak rodzina i pracownicy podnieśli Roberta i jego wózek inwalidzki przez stosy materiałów budowlanych i przenieśli się z jednego poziomu na drugi, a wycieczka trwała dość długo!

Ich pierwszym winiarzem był Randy Dunn (który również zaoferował wgląd w projekt winiarni). Później Mia Klein była ich winiarzem. Pierwszy rocznik Palmaz miał miejsce w 2001 roku. Ich pokój zabaw lub, jak powszechnie określa się rodzina, „pokój dziewczyn” zawiera wszystkie ich białe wina. Jest to osobne pomieszczenie w jaskini poświęcone w całości białym odmianom. Podczas gdy Palmaz skupiła swoją uwagę na produkcji Cabernet Sauvignon, wytwarzają również wiele białych win, w tym wytrawnego Rieslinga (który ma tendencję do dość szybkiej wyprzedaży), Chardonnay i pysznego Muscat Canelli „Florencia”. Nie są fanami wielkich dębowych i maślanych Chardonnay – nie znajdziecie tu takiego wina. Ważnym elementem stylu wina jest oczywiście program winiarski i dębowy. Raczej ich Chardonnay jest wytwarzany w stylu burgundzkim z zimną fermentacją i dojrzewaniem w dębowym sur lie. Dzięki temu wino to ma dobrą wagę, ale nie jest nadmiernie lepkie. Kilka roczników, które wypróbowaliśmy, wykazało przyjemne aromaty, w tym kwiat cytrusów i nuty limonki w bukiecie z czystymi, zrównoważonymi smakami na podniebieniu, w tym nutami mineralnymi. W ich winach chodzi o równowagę i miękkość tekstury (aksamit) na podniebieniu; delikatne, dobrze zintegrowane taniny to jedna z cech charakterystycznych Palmaz. Ich głównym winem jest Cabernet Sauvignon, a każdy rocznik jest lekko zmieszany z inną lub dwiema odmianami Bordeaux. Podczas degustacji będziesz zazwyczaj skosztować jednego z nieco starszych roczników tego wina wraz z ich obecnym wydaniem. Rok 2002 starzeje się całkiem dobrze, ukazując nuty tytoniu i skóry wraz z bogatymi aromatami jeżyn. Na podniebieniu widoczne są bogate, dojrzałe owoce, w tym mnóstwo przypraw do pieczenia; owoce trzymają się bardzo dobrze i powinno to być wino, które będzie się dobrze starzeć i ewoluować. Gaston” Cabernet Sauvignon jest ich wyjątkowym winem i jest produkowane w bardzo ograniczonych ilościach tylko w latach, w których czują, że jakość jest godna wypuszczenia. W rezultacie wino to nie było produkowane od wielu lat. To wino bierze swoją nazwę od drugiego imienia Christiana. Bukiet na rok 2005 zdecydowanie dotyczy owoców; podniebienie jest miękkie i gładkie po wejściu z kilkoma interesującymi nutami ziemistości. Jest gładkie, pełne i dobrze wyważone, z długim finiszem i nie wykazuje żadnych ostrych tanin. Wypróbowaliśmy kilka roczników ich wina deserowego Muscat Cannelli, w tym 2007. Aby nie dać się prześcignąć jej bratu, wino to nosi imię Florencii. Jest to lekki Muscat Cannelli, który nie jest zbyt lepki, bogaty w alkohol lub cukier. Raczej jest bardzo czysty i chrupiący i najlepiej podawać schłodzony. To bardzo orzeźwiające wino. W nosie duży kwiatowy bukiet z nutami wiciokrzewu i minerałów na podniebieniu.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz