Piemont, obok Toskanii i Wenecji należy do trzech najważniejszych włoskich regionów winiarskich, produkujących wina szlachetne. Ponad połowa rocznej produkcji z tego regionu to wina klasyfikujące się we włoskiej czołówce. Do czerwonych szczepów Piemontu (region słynie głównie z czerwonych win) należą m.in. Nebbiolo czy Dolcetto, z której to odmiany pochodzą wina Pecchenino.  

Winiarnia Pecchenino zawsze była firmą rodzinną.

Pierwsze dokumenty potwierdzające działalność winiarską pochodzą z końca XX wieku, kiedy winiarnia prowadzona przez dziadka Attilio liczyła niewiele ponad 8 hektarów. W latach 70-tych stery firmy przeszły w ręce jego syna Marino, a później, pod koniec lat 80-tych, w związku z wymianą pokoleń, firmę przejęli jego synowie Orlando i Attilio.

Od XVIII wieku ten mistrz budownictwa, znajdujący się na tronie w winnicy na południe od Barolo, był zawsze przekazywany w rodzinie z ojca na syna. Osiem hektarów stopniowo zamieniło się w ponad trzydzieści. Większość z nich znajduje się bezpośrednio pod wspaniałą starą posiadłością, okrążając górę, jakby tworząc schody prowadzące do domu. Najpiękniej jest tu na początku jesieni, kiedy liście winogron Dolcetto czerwienieją. Dzięki Dolcetto bracia Orlando i Attilio Pecchenino, którzy zarządzają winnicą od 1987 roku, również wyrobili sobie międzynarodową markę. Region na północ od Dogliani, z winnicami sięgającymi 450 metrów nad poziomem morza, oferuje luźne, wapienne gleby, które pozwalają Dolcetto szczególnie dobrze dojrzewać. Winogrono Dolcetto zostało tu po raz pierwszy udokumentowane w 1432 roku. Pobliskie góry zapewniają stały, chłodzący wiatr i pozwalają na znaczne obniżenie temperatury w nocy. Dzięki temu winogrona mają dużo owoców i wyraźną kwasowość. Bracia dużo pracują w winnicy, ponieważ nie stosują chemicznych oprysków, takich jak herbicydy i herbicydy, zamiast tego uprawiają trawę i zioła między rzędami, wprowadzają do gleby nawozy organiczne i kompost oraz wykonują prawie całą pracę ręcznie w wąskich rzędach win Guyot .

Fratelli Pecchenino uprawiają również na Monforte d'Alba winogrona Nebbiolo dla Barolo w najlepszych winnicach Bussia i San Giuseppe. Jednowarstwowe Barolo „Bussia-Corsini” i „Le Coste” były od dawna polecane przez wtajemniczonych, ale w międzyczasie stale zdobywają wysokie noty. We Włoszech i za granicą, np. w ramach American Wine Spectator. Również w piwnicy nie stosuje się żadnych dodatków chemicznych. Ręcznie zbierane winogrona umieszczane są w małych pudełkach, ponownie wybierane ręcznie i miażdżone. Aby zachować typowość, wykorzystywane są wyłącznie drożdże z własnej winnicy.

Ich wyjątkowość Dolcetto, takie jak „Siri d'Jermu”, również opierają się na długim kontakcie zacieru, podobnie jak Barolo. Wino fermentuje przez 10 do 12 dni, a następnie dojrzewa w dużych i małych drewnianych beczkach. W zależności od rocznika odrębna jest decyzja o sposobie dojrzewania wina. Większość winiarzy w Piemoncie nie wkłada tak wiele wysiłku w Dolcetto. Jeśli lubisz Dolcetto od Pecchenino, od razu zauważysz, że jedwabista elegancja, więcej owoców i złożoność igrają na podniebieniu. Dostępna jest po prostu większa przyjemność z picia. Prawie trzy czwarte winnic jest obsadzone Dolcetto. Resztę dzielą Nebbiolo, Barbera, Chardonnay, Sauvignon blanc i trochę Pinot nero.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz