Prunotto Barolo Piemont ,, Barolo” jest z definicji wielkim winem włoskim, produkowanym w całości z winogron Nebbiolo. Wino Barolo pochodzi z wioski Langa o tej samej nazwie, położonej kilka kilometrów na południe od Alby. Obecnie powstaje w jedenastu „gminach” lub obszarach wiejskich, wszystkie położone na malowniczych wzgórzach Langa ukształtowanych przez stulecia uprawy winorośli i zdominowanych przez średniowieczne zamki - w tym własność Barolo. Kuszące właściwości tego wina sprawiły, że szlachta XIX wieku nadała mu tytuł „Króla win i wina królów”. Gminy wchodzące w skład obszaru produkcyjnego Barolo to: Barolo, La Morra, Monforte, Serralunga d'Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane Cavour. Verduno, Diano d'Alba, Cherasco i Roddi. Jednak prawie 90% apelacji otacza pięć wiosek: La Morra, Barolo, Castiglione Falletto, Monforte d'Alba i Serralunga d'Alba. Te pięć miast jest najbardziej znanych i uważanych za najważniejsze. Barolo musi być w 100% Nebbiolo i leżakowane przez co najmniej 38 miesięcy, z czego co najmniej 18 miesięcy w dębie. Riserva musi dojrzewać przez 62 miesiące z takim samym minimalnym okresem dojrzewania dębu. Barolo zwykle nigdy nie jest głęboki; waha się od jasnego rubinu do granatu iz czasem nabiera ceglasto-pomarańczowego odcienia. Wina charakteryzują się intensywnymi i złożonymi aromatami kwiatów (róży i fiołka), świeżych czerwonych jagód, wiśni, smoły i ziemi. Wszystko to z czasem ewoluuje w bardziej wyrafinowane aromaty suszonych owoców, suszonych kwiatów, przypraw (gałka muszkatołowa, cynamon) i mięty, połączone z warstwami skóry, tytoniu, nut dziczyzny, lukrecji i białych trufli. Piemont, w północno-zachodnim narożniku półwyspu włoskiego, leży u podnóża Alp Zachodnich, które otaczają region od północy i zachodu. Pory roku są bardzo charakterystyczne: gorące, suche lata, mroźne zimy oraz umiarkowane wiosny i jesień są powszechne, a w okresie żniw czasami pojawiają się mgły. Położony w północno-zachodnich Włoszech, otoczony Alpami, Piemont oznacza po włosku dosłownie „podnóża góry”. .Bogactwo i elegancja win z Piemontu doskonale komponuje się z bogatą i kremową kuchnią typową dla Piemontu, z mięsem i risotto w sercu każdego menu, nie wspominając o najbardziej znaczącym składniku, czyli białej trufli (tartufi bianchi). Piemont ma najwyższy odsetek win gatunkowych w całych Włoszech. Jest domem dla jednych z najbardziej wytrzymałych, długowiecznych win na świecie, z których wiele jest charakterystycznych dla Piemontu i nie wyróżnia się nigdzie indziej na świecie. Wina Barolo i Barbaresco należą do najlepszych we Włoszech. Podobnie jak dobre Bordeaux i Burgundia, te wina Nebbiolo bardzo dobrze dojrzewają. Rodowód regionu jest widoczny w jego 58 strefach DOC i DOCG i ma najwyższy procent sklasyfikowanych win we wszystkich Włoszech. Nebbiolo to winogrono używane w najważniejszych DOCG Piemontu: Barolo, Barbaresco i Gattinara. Barbera, odmiana o ciemnej karnacji, jest odpowiedzialna za rosnącą liczbę doskonałych win, oznaczanych jako Barbera del Monferrato, Barbera d'Asti lub Barbera d'Alba. Innym ważnym czerwonym winogronem jest Dolcetto, z kilkoma DOC-ami w nazwie (w pierwszej trójce znajdują się d'Alba, d'Acqui i di Ovada). Chociaż jego nazwa oznacza „mały słodki”, Dolcetto daje czerwone wina z apetycznym, delikatnie gorzkim finiszem. Chociaż Piemont jest znany jako region winiarski, istnieją białe, o których należy wspomnieć: Moscato d'Asti i musujące Asti Spumante, oba wytwarzane z winogron Moscato; Gavi to najbardziej znana wciąż biała odmiana, wytwarzana z lokalnego szczepu Cortese, dającego czystą i cytrusową biel. Kruche, kwiatowe Arneis to winogrono używane do produkcji białych w apelacji Roero.

Produkty producenta