Ramóna Bilbao Lalomba to ekscytujący nowy projekt , jednego z najważniejszych producentów w Hiszpanii, posiadającego winnice w czterech regionach. Często kojarzone z dużymi winami produkcyjnymi, które są wysokiej jakości, ale powszechnie dostępne, to nowe przedsięwzięcie jest dość niszowe. Spotkałem się z Rosaną Lisą, winiarką i dyrektorem technicznym, oraz jej kolegą Alberto Saldonem, aby przyjrzeć się pierwszym wydaniom.

Lisa, która przez ostatnie osiem lat była odpowiedzialna za badania i rozwój Ramóna Bilbao, mówi, że nie jest to coś, do czego się spieszyli. – Nie spieszymy się – mówi. To właśnie należące do nich winnice – które opisuje jako szczególne dziedzictwo – skłoniły ich do kontynuowania współpracy z Lalombą.

Wskazuje, że Hiszpania ma ogromną różnorodność winnic. Na wybrzeżu Atlantyku jest „zielona Hiszpania”. Na południu i wschodzie jest „śródziemnomorska Hiszpania”. A potem jest sucha, „górzysta Hiszpania”, z dwoma płaskowyżami powyżej 800 metrów i klimatem kontynentalnym. „To drugi po Szwajcarii najbardziej górzysty kraj w Europie” – mówi Lisa. Rioja to szczególnie interesujący (a także różnorodny) region winiarski, z 2000 rosnącymi stopniodniami (GDD) na zachodzie i 2700 GDD na wschodzie. Ramón Bilbao ma tutaj 205 hektarów winnic.

Ramón Bilbao używał wielu narzędzi do badania swoich winnic. Użyli precyzyjnej uprawy winorośli (latające drony, a także otrzymywali obrazy z satelitów), mają stacje pogodowe we wszystkich winnicach do monitorowania w czasie rzeczywistym, badali gleby, a także przez ostatnie pięć lat badali populacje drobnoustrojów. Pomogło im to zdecydować, które z najciekawszych winnic wykorzystać dla Lalomby. „To jest nasze DNA” — mówi Lisa. „Przyszliśmy z części badawczej firmy. Wszystkie informacje z tych badań są udostępniane wszystkim winiarniom w grupie”.

Koncentrują się na trzech terroirach. Pierwsza to Finca Lalinde w Rioja Baja, blisko rzeki. Są to nasadzenia z 1976 roku i zaczynają się na wysokości ponad 500 m. Klimat jest umiarkowany atlantycki z wpływami kontynentalnymi: wiatr z Aragonii pomaga stworzyć fantastyczne warunki sanitarne. Mają tu 5,4 ha Garnachy i Viury, żeby zrobić swoje różowe. Druga to Valhonta, położona 100 km od Rioja Oriental, niedaleko Sierra de Catalina. 2,8 hektara winorośli uprawia się na wysokości 650 m, co jest bliskie granicy uprawy winogron. To miejsce ma ogromną różnorodność życia drobnoustrojów z ponad 600 zbiorowiskami bakterii i grzybów żyjących w glebie. Lisa, zasadzona w 2000 roku winoroślą, opisuje to miejsce jako „superzrównoważone”. Atlantycki wpływ Kraju Basków sprawia, że ​​jest przyjemnie i chłodno, a głównym problemem są wiosenne przymrozki. Trzeci to Ladero w Rioja Oriental. Winorośl posadzono na wysokości 720 mw 1989 roku, a odmiany to Tempranillo i Garnacha. Winnica o sześciu hektarach daje bardzo niskie plony, ale doskonałą jakość.

Jakie prace wykonują w winnicach? Uprawa winorośli jest zrównoważona, preferując zabiegi biologiczne, takie jak dezorientacja płciowa (przeciwko molom winorośli) i Trichoderma (jako zabieg przycinania w celu powstrzymania chorób pnia). Ponownie użyli Simonit i Sirch, aby pomóc im w przycinaniu, aby uniknąć choroby pnia. Przeprowadzili wiele badań nad mączniakiem prawdziwym i rzekomym, używając modeli predykcyjnych, aby uniknąć zabiegów chemicznych, gdy nie są one potrzebne. Doprowadziło to do zmniejszenia zużycia chemii o 30%, co dla ich firmy oznacza 10 000 litrów mniej produktów chemicznych w jednym sezonie. Jednym z interesujących badań jest użycie biofiltrów, którymi spryskuje się winogrona i liście. Należą do nich algi (które odfiltrowują promieniowanie w widmie 310-340 nm), kwas moczowy (270-290 nm) i kwas askorbinowy (<260 nm). Kwas moczowy powoduje, że winogrona zawierają o 40% więcej polifenoli, podczas gdy kwas askorbinowy zapewnia bardziej intensywny kolor.

Eksperymenty trwają w winnicy. Po kilku badaniach zdecydowali, że beton jest najlepszym materiałem do fermentacji. Przeanalizowali kilka różnych opcji. Stal nierdzewna nie nadaje żadnych smaków i jest łatwa do czyszczenia, a także łatwa do kontrolowania temperatury fermentacji. Dąb jest materiałem porowatym, więc pozytywnie wpływa na stabilność koloru i rozwój wina, ale nadaje trzeciorzędowe aromaty. Zarządzanie temperaturą nie jest skomplikowane. Beton jest mieszanką obu: nie nadaje smaku, ale jest porowaty, co zapewnia lepszą stabilność koloru. Proces czyszczenia jest jednak skomplikowany: nie można stosować wysokich temperatur. Ale beton ma dużą bezwładność cieplną i bardzo dobrze utrzymuje temperaturę.

Kiedy zdecydowali, że beton jest dobry, przestudiowali różne rodzaje, a także różne opcje okładzin (wykładzina epoksydowa kontra surowa; włoska [Nico Velo] kontra burgundzka [Nomblot]). Przeprowadzili te badania na Uniwersytecie w Vallodolid. Używając betonu o takim samym składzie i szerokości jak zbiorniki, zbadali przenikanie tlenu przez surowy beton, beton wyłożony żywicą epoksydową i beton pokryty winianami. Surowy jest taki sam jak beczka, a żywica epoksydowa w ogóle nie ma transmisji. Podszewka tatrate jest o połowę mniejsza od lufy.

W końcu zdecydowali się na Włochy ze względu na kształt i wybrali bez podszewki. Sporo pracy poświęcili też doborowi odpowiednich beczek. Używają dębu francuskiego i węgierskiego, a także preferują Quercus petrea (słabe gleby, więc dąb o większej złożoności aromatu) niż Quercus robus (bogatsze gleby sprawiają, że dąb ma silniejszy wpływ na smak). Wykorzystują różnej wielkości beczki (225 i 500 litrów), a następnie dojrzewają w betonie. Jedno z win w tej degustacji było wynikiem ich eksperymentów: Pure Concrete 2017 to Garnacha. „To ogromne ćwiczenie edukacyjne” — mówi Saldon. Nadal jest w betonie, po przeprowadzeniu fermentacji i fermentacji jabłkowo-mlekowej w jednym zbiorniku, a następnie przeniesieniu do innego w celu starzenia.

Lalomba de Ramon Bilbao Rosé Rioja, Hiszpania

90% Garnacha, 10% Viura. To jest napięte i zwarte z przyjemnym mineralnym cytrusowym rdzeniem, a także odrobiną pieprzu i odrobiną czerwonej wiśni. Jest orzeźwiający, powściągliwy i gastronomiczny z dobrą kwasowością i delikatną pikantnością. To jest naprawdę dobre. 93/100 (22.03)

Lalomba de Ramon Bilbao Rosé Rioja, Hiszpania

13% alkoholu. To jest mocne i pikantne z cudowną żywą gruszką, cytryną i suszonymi ziołami, z odrobiną kopru włoskiego. To skoncentrowana, gastronomiczna róża o odrobinie struktury i przyjemnej czystości. Bardzo stylowy iz prawdziwą finezją, pokazujący mandarynkowe detale i więcej delikatnych korzennych nut. 91/100 (10/20)

Lalomba Finca Lalinde Rosé Rioja, Hiszpania

13% alkoholu. Jest złożony i żywy, ze słodkim cytrusowym rdzeniem i nutami przypraw, pieprzu i delikatnych ziół, a także odrobiną żurawiny. Ma cudowną precyzję z cudowną równowagą między mandarynką i cytryną, nutami kopru włoskiego i delikatnych ziół, a także soczystą kwasowością. To bardzo teksturowane wino z tropikalnymi detalami ze zwężającym się, delikatnie przyprawionym finiszem. Takie piękne różowe z niesamowitymi szczegółami i precyzją. 94/100 (10/20)

Lalomba de Ramon Bilbao Rosé Barrel Wiek Rioja, Hiszpania

90% Garnacha, 10% Viura. Skoncentrowany i skoncentrowany, z nutami drzewnymi, które dodają korzennego, pikantnego, lekko orzechowego posmaku cytrusom, gruszce i czerwonej wiśni. Jest to złożone i intrygujące z cudownym pikantnym akcentem owocowym. Posiada potencjał do dalszego rozwoju. 94/100 (22.03)

Lalomba Finca Valhonta Rioja, Hiszpania

14,5% alkoholu. Jest intensywnie aromatyczny z odrobiną słodkiej, kwiatowej czarnej wiśni i jeżyny, a także odrobiną pikantnego dębu i odrobiną smoły. Jest bardzo świeży, skoncentrowany i kwiatowy. Podniebienie jest skoncentrowane i napięte, z dobrą kwasowością i świeżością, pokazujące piękne czarne wiśnie, jeżyny i przyprawy. Jest trochę technologiczny i pokazuje trochę dębu i polerowania, ale w tym owocu jest cudowna świeżość: bardzo imponująca z dobrą strukturą i odrobiną chrupkości na finiszu, co sprawia, że ​​myślę, że będzie to dobre długoterminowe dojrzewanie. 94/100 (10/20) Valhonta jest fermentowana w betonie z usuwaniem płynu (usuwanie płynu, a następnie ponowne nakładanie go na skórki w celu uzyskania wysokiej jakości ekstrakcji garbników). W 500-litrowych beczkach robi się malolaktyczny i pozostaje tam przez 14 miesięcy, po czym wraca do betonu na 8 miesięcy.

Lalomba Finca Valhonta Rioja, Hiszpania (ponowna wizyta 18 miesięcy później)

14,5% alkoholu. Aromatyczny i ładnie skoncentrowany, jest dość poważny z pięknymi intensywnymi owocami czarnej wiśni i jeżyny, z nutami smoły, przypraw i suszonych ziół. To bogate wino, ale świeże, z naciskiem na owoce. Urocza głębia tutaj z wielką koncentracją i równowagą. 94/100 (22.03)

Lalomba Finca Valhonta Rioja, Hiszpania (próbka z francuskiej beczki)

To jest giętkie i wyraziste, z odrobiną korzennego, waniliowego dębu, który dodaje blasku miękkim owocom czarnej wiśni i jeżyny. Jest owocowe i dość eleganckie, z miękkimi owocami i cudowną czystością, z odrobiną dębu w mieszance. Młodzieńczy, dość zrównoważony i swobodny, ale z odrobiną struktury. Wszystko jest w równowadze, więc myślę, że ma to przed sobą dobrą przyszłość, zwłaszcza gdy dąb trochę się uspokoi. Myślę, że też przybierze na wadze. 94/100 (22.03)

Lalomba Pure Concrete 2017 Sierra de Yerga, Rioja, Hiszpania

Naprawdę żywy kolor, to ściana słodkich, czystych owoców jagodowych. Jest soczysty i czysty z uroczymi owocami pierwotnymi, ukazującymi maliny, wiśnie i śliwki, z nutą czerwonej porzeczki. Jest tu trochę chrupiących, ziarnistych tanin, ale nacisk kładziony jest na jasne, jedwabiste, radosne owoce. To bardzo ciekawa ekspresja Garnachy i bardzo mi się podoba. Skąd to się bierze? Nie mam pojęcia. 93/100 (22.03) Nowym, jeszcze nie wydanym winem jest Lalomba Pure Concrete 2017. Jak wspomniano wcześniej, jest to nadal w betonie i jest to czysta Garnacha z niewielkim procentem łodyg. „To porowaty materiał [podkoszulki Nico Velo w kształcie zębów bez podszewki z Włoch] i możemy zobaczyć ewolucję głównego bohatera” – mówi Lisa.

Lalomba Finca Ladero Rioja, Hiszpania

14,5% alkoholu. Elegancki, kwiatowy i nieco pikantny w nosie, z cudowną harmonią. Oprócz pikantnych detali i jasnych owoców czarnej wiśni i jeżyny pojawiają się nuty kwiatowe. Podniebienie wykazuje dużą koncentrację, z dobrą strukturą do ziarnistych, gęstych owoców czarnej wiśni, jeżyny i maliny. Niesamowita koncentracja, z domieszką dębu w tle i niezłą jasnością. Potrzebuje czasu, aby pokazać to, co najlepsze: ma połysk i połysk, które nie są konieczne, ale intensywnie skoncentrowany, skoncentrowany owoc pokazuje ogromny potencjał. To pierwszy wzrost Rioja. 95/100 (10/20) Ladero to inny styl wina, odzwierciedlający winnicę, która jest na dużej wysokości. Daje to bardziej klasyczny styl. Fermentuje w betonie, a następnie spędza 16 miesięcy w 225-litrowych beczkach, a następnie kolejne 22 miesiące w betonie. Garbniki w tym winie oznaczają, że potrzebuje ono więcej tlenu.

Lalomba Finca Ladero Rioja, Hiszpania (ponowna wizyta 18 miesięcy później)

14,5% alkoholu. Złożone, szerokie i gęste z odrobiną pikantnej złożoności dębu wspierającej odważne, bogate owoce jeżyny i czarnej wiśni. To zwarte wino, ale jest tu bogactwo. Pokazuje świeżość czarnej porzeczki i jeżyny z delikatną nutą zieleni, ale także pikantną strukturą. Wino, które ma pewne aspekty klasycznej, dojrzałej Rioja, połączone z bardziej owocowym stylem. Myślę, że będzie ewoluować na wzór klasycznych Riojas z przeszłości, ale w bardzo wyrafinowany sposób: mówi o swoim miejscu i tradycjach tego miejsca, ale robi to w bardziej przemyślany sposób. Daj temu dużo czasu. 95/100 (22.03)

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz