Starożytna posiadłość Santa Tresa (założona w 1697 r.) w pobliżu Vittoria na południowo-wschodniej Sycylii została zakupiona przez Stefano Girelli i jego siostrę Marinę w 2002 r. w celu przywrócenia ziemi do dawnej świetności i przekształcenia posiadłości w produkcję wysokiej jakości, autentyczne, certyfikowane wina ekologiczne. Wraz z wydaniem rocznika 2009 ten ostatni cel został osiągnięty. Stefano i Marina nadal niestrudzenie pracują nad pracą w pełnej harmonii ze środowiskiem naturalnym - to podstawa wszystkich ich przedsięwzięć w Santa Tresa. Wraz z Massimo Maggio zbudowali na fundamentach siedemnastowiecznej posiadłości, zachowując jej tradycje i szanując rdzenną florę i faunę. Warunki uprawy winogron są tu tak doskonałe, że mogą uprawiać winorośl w najbardziej naturalnych, możliwy sposób nieinterwencjonistyczny. Stefano wierzy, że pracując ramię w ramię z naturą, nie tylko pozostawi długoletnią spuściznę w pełni zrównoważonej uprawy winorośli, ale w rezultacie jakość i charakter win są bardzo korzystne. Praca w Santa Tresa zawsze opiera się na całkowicie holistycznym podejściu, aby zapewnić ochronę środowiska naturalnego, oddając coś tam, gdzie to możliwe, i planując długofalowo. Stefano i jego zespół niedawno wprowadzili na posiadłość kolonię pszczół, aby wspomóc zapylanie i produkować miód organiczny. Od wieków na posiadłości uprawiane są drzewa oliwne, pomarańczowe, cytrynowe i migdałowe, co zapewnia odpowiednią równowagę. Na terenie posiadłości założono pięć małych ogrodów, w których można eksperymentować z winoroślą i uprawiać wybór wspaniałych lokalnych ziół i kwiatów. Dzięki tym ogrodom tworzą idealne środowisko do rozwoju „właściwych” owadów. Zespół pozwolił chwastom rosnąć między rzędami winorośli, tworząc wyjątkową bioróżnorodność, przyciągając odpowiednie owady, a pod ziemią powstaje unikalna mieszanka mikroorganizmów. Utrzymanie starożytnych studni na terenie posiadłości oraz wdrożenie ekologicznego systemu odprowadzania wody z lokalnego zbiornika umożliwia Santa Tresa nawadnianie winorośli w bardzo kontrolowany sposób, gdy jest to konieczne. Gleba na 50 hektarach winnic należących do posiadłości ma idealne cechy: 40-100 centymetrowa warstwa wierzchnia jasnoczerwonej piaszczystej gliny na dobrze osuszonym wapiennym podłożu, co pomaga zagwarantować stały dopływ wody witalnej. Wszystkie winogrona zbierane są ręcznie z wielką starannością. Winifikacja przebiega według podobnie drobiazgowego, ostrożnego reżimu, aby zapewnić zachowanie czystych, naturalnych smaków owocowych. Produkcja wina jest nadzorowana przez renomowanego konsultanta Stefano Chioccioli.

 

Zobacz więcej: Wina Sycylijskie

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz