Schramsberg Vineyards Napa Valley United States  - W 1965 roku Jack i Jamie Davies założyli Schramsberg jako posiadłość i produkcję win musujących Napa Valley na posiadłości pierwotnie założonej w 1862 roku przez niemieckiego imigranta Jacoba Schrama. W czasach, gdy w Napa Valley istniały tylko 22 połączone winnice i mniej niż 100 akrów kalifornijskich winnic obsadzonych Chardonnay i Pinot Noir, postanowili produkować światowej klasy wino musujące w prawdziwym stylu champenoise. Schramsberg Vineyards była pierwszą kalifornijską winnicą, która dostarczyła Blanc de Blancs w 1965, a następnie Blanc de Noirs w 1967. Obecnie ich syn Hugh Davies kieruje zespołem Schramsberg Vineyards i zarządza winiarnią i produkcją wina. Winnice Schramsberg Vineyards ukryta jest  w słynnej Diamentowej Górze w Dolinie Napa, kilka kilometrów na południe od miasta Calistoga. Wysokie drzewa i bujna roślinność otaczają ten zarejestrowany historyczny zabytek, pieczołowicie odrestaurowany przez rodzinę Davies. Wiktoriański dom zbudowany przez Jacoba Schrama w 1875 roku, winiarnia, stara stodoła i historyczne jaskinie wykopane ręcznie przez chińskich robotników w latach 80. XIX wieku pozostają praktycznie niezmienione od czasów Schrama. Posiadłość Schramsberg obejmuje 220 akrów z 43 akrów upraw winorośli. Winnice w posiadłości Schramsberg koncentrują się na najlepszych i najbardziej złożonych ręcznie robionych winach musujących w Kalifornii, dlatego też produkuję tylko 60 000 skrzynek rocznie. Wina premium Schramsberg są produkowane w bardzo ograniczonych ilościach: średnio 2000 skrzynek J. Schram i 1500 skrzynek Schramsberg Reserve wytwarzanych jest każdego roku. Dorównując najlepszym szampanem, wina Schramsberg są wyraźnymi faworytami wśród profesjonalistów winiarskich w corocznych degustacjach w ciemno. Winnice Schramsberg kupażują Pinot Noir i Chardonnay zebrane z szerokiej gamy winnic o chłodnym klimacie, w tym z Napa-Carneros, Sonoma-Carneros, Mendocino County oraz obszarów przybrzeżnych Sonoma i Marin. Winiarze czerpią ze 120 bloków winnic o powierzchni 371 akrów, aby co roku tworzyć 220 win bazowych. Wina te są następnie wykorzystywane do stworzenia dziewięciu charakterystycznych win musujących Schramsberg. Większość praktyk winiarskich i winiarskich w Schramsbergu odbywa się ręcznie: winogrona są zbierane ręcznie, wina są wytwarzane ręcznie, butelki są układane w stosy i podziurawione w podziemnych jaskiniach. J. Schram, najlepsza oferta Schramsberga, jest nawet ręcznie znakowana. Jaskinie Schramsberga aż 2,7 miliona butelek starzeje się przez dwa do siedmiu lat w jaskiniach na zboczach wzgórza Schramsberga. Te historyczne jaskinie zostały wykopane w skale wulkanicznej w latach 80. XIX wieku przez chińskich robotników i obecnie zajmują 34 000 stóp kwadratowych. Utrzymują stałą temperaturę i wilgotność, środowisko, które ma kluczowe znaczenie dla rozwoju smaku win musujących. Wyjątkowy wśród kalifornijskich winiarni musujących, Schramsberg fermentuje 25% swojego soku w dębowych beczkach, aby uzyskać bogate, aromatyczne, złożone wina. W dwóch najlepszych winach musujących, J. Schram i Schramsberg Reserve, 40 procent składników jest fermentowanych w beczkach. Winnice Schramsberg oferują innowacyjny program leżakowania w beczkach z zapasami wina, polegający na leżakowaniu małych partii wina do sześciu lat. Ograniczone ilości tych dojrzałych win są następnie włączane, aby nadać głębi i złożoności gotowemu produktowi. Mirabelle Brut i Mirabelle Brut Rosé, ognie multivintage, zawierają 20 procent tych znakomitych win. Schramsberg wykorzystuje technikę méthode champenoise do stworzenia swoich dziewięciu wyróżniających się win musujących: sygnowany-vintage Reserve, J. Schram i J. Schram Rosé; premier-vintage Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Brut Rosé i Crémant; oraz multi-vintage Mirabelle i Mirabelle Rosé. Od rocznika 2001 winiarnia produkuje również J. Davies Cabernet Sauvignon, wytwarzany wyłącznie z winogron uprawianych w winnicach posiadłości Schramsberg na Diamond Mountain. Począwszy od Toastu za pokój z Chinami prezydenta Nixona w 1972 r., aż po kolację gubernatorów Białego Domu prezydenta prezentowano Wina Donalda Trumpa na początku 2017 r., każda administracja prezydencka podawała wina musujące Schramsberga podczas oficjalnych uroczystości.

 

Schramsberg Blanc de Blancs Brut Sparkling North Coast - Blanc de Blancs (białe z białych), wykonane z Chardonnay, jest odpowiednikiem Blanc de Noirs (białe z czarnych), wykonane z Pinot Noir. Blanc de Blancs było pierwszym winem wyprodukowanym przez Schramsberg w 1965 roku i pierwszym w Ameryce wyprodukowanym komercyjnie winem musującym na bazie Chardonnay. Schramsberg Blanc de Blancs zyskało międzynarodowe uznanie w 1972 roku, kiedy ówczesny prezydent Nixon podał wino podczas historycznego „Toastu za pokój” w Pekinie w Chinach. Styl Schramsberg Blanc de Blancs jest wytrawny i rześki. Do win fermentowanych ze stali nierdzewnej dodaje się małe partie win fermentowanych w beczkach, z których niektóre są poddane całkowitej fermentacji malolaktycznej, aby dodać złożoności mieszanego wina bazowego. Po przejściu drugiej fermentacji w butelce wino dojrzewa na osadzie drożdżowym przez około dwa lata przed wyjęciem. Dzięki swojej żywej, owocnej i skoncentrowanej naturze, to wino musujące zachowa świeżość, strukturę i wyrafinowane wykończenie przez wiele lat, a nawet dziesięcioleci po pierwszym wydaniu.

 

Nasze Schramsberg Blanc de Blancs Brut Sparkling North Coast są teraz wszystkie wyprzedane. Te wina są nadal dostępne w wybranych sklepach. Aby uzyskać pierwszy dostęp do naszych win, możesz zarejestrować się w https://www.wina-bachus.pl/szukaj?controller=search&s=napa+valley&order=product.position.desc

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz