Simonnet Febvre Chablis

Maison & Domaine of Simonnet-Febvre zostało założone w 1840 roku przez Jeana Febvre'a, rzemieślnika zajmującego się produkcją beczek z miasta Montbard. Na początku dom był znany z musujących Chardonnay z Chablis, znanych dziś jako Crémants de Bourgogne. Z biegiem lat Febvres nabyli udziały w niektórych z największych terroirów w Chablis. Obecnie domena obejmuje około 9 akrów, zwieńczonych działką o powierzchni 2/3 akrów w winnicy Grand Cru w Les Preuses, z 3,5 akrów 1er Cru Mont de Milieu i 4,7 akrów gminnych winnic Chablis. W 2003 roku firma Simonnet-Febvre została przejęta przez Maison Louis Latour. Od momentu zakupu Latours całkowicie odnowili urządzenia do produkcji wina, instalując nowe zbiorniki ze stali nierdzewnej i prasy pneumatyczne. Winnice zostały przerobione przy użyciu tych samych zrównoważonych praktyk stosowanych w winnicach, które są stosowane na 125-akrowym obszarze Latour w Côte d'Or. Maison Louis Latour zatrudnił również utalentowanego nowego winiarza, Jean-Philippe Archambauda. Źródło najbardziej pikantnego, lekkiego i dotykowego, a jednocześnie wyjątkowo złożonego Chardonnay, Chablis, uważane za część Burgundii, w rzeczywistości sięga daleko poza najbardziej wysunięty na północ odcinek Côte d'Or. Jego winnice pokrywają wzgórza otaczające małą wioskę Chablis, około 100 mil na północ od Dijon, co sprawia, że ​​jest ona bliżej Szampanii niż Burgundii. Szampan i Chablis mają unikalny typ gleby zwany kimerydgiem, który nie występuje nigdzie indziej na świecie poza południową Anglią. Licząca 180 milionów lat formacja geologiczna z rozłożonej gliny i wapienia, zawierająca maleńkie skamieniałe muszle ostryg, rozciąga się od wioski Dorset w Kimmeridge w południowej Anglii aż do Szampanii i gleb Chablis. Ten rodzaj gleby produkuje wina pełne struktury, surowości, mineralności, zasolenia i finezji. Winnice Chablis Grands Crus znajdują się na idealnych wysokościach i są eksponowane na uznanej glebie kimerydzkiej, starożytnej gliniasto-wapiennej glebie, która nadaje intensywność i finezję winom. Winnice poza Grands Crus to Premiers Crus, a najdalej od nich znajduje się Petit Chablis. Chablis Grand Cru, podobnie jak większość Premier Cru Chablis, może się starzeć przez wiele lat. Jedno z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnych białych winogron, Chardonnay, oferuje szeroką gamę smaków i stylów, w zależności od miejsca uprawy i sposobu wytwarzania. Chociaż ma tendencję do rozkwitu w większości środowisk, Chardonnay ze swojej burgundzkiej ojczyzny produkuje jedne z najbardziej niezwykłych i najdłużej żyjących przykładów. Kalifornia produkuje zarówno dębowe, maślane style, jak i szczuplejsze wina inspirowane Europą. Somm Secret — burgundzki region Chablis, podczas gdy zazwyczaj używa starszych dębowych beczek, wytwarza jasny styl podobny do stylu bez dębu. Każdy, kto nie lubi dębowego Chardonnay, prawdopodobnie spodoba się Chablis.

 

Zobacz wina Chablis

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz