Sycylia DOC

Wina Sycylijskie rozbudziły rynek amerykański. Wina sycyli ciesząc się oddaną rzeszą pełnych pasji kupujących i konsumentów. Sycylia znana ze swojej długiej historii winiarstwa, smacznej gamy odmian winogron i rodzajów wina.

Największa wyspa na Morzu Śródziemnym, z historią winiarską sięgającą starożytnych Greków, Sycylia szybko wspięła się na szczyt listy najgorętszych elementów włoskiego wina. Sycylijskie białe wina gdzie dominuje żywa, mineralna biel i orzeźwiająca, ale obfita czerwień prezentują zupełnie inny smak opowieść o tym, czym mogą być wina z wyspy. Dla tych, którzy w przeszłości mogli przeoczyć ten obszar, jedno jest jasne: stereotypy rustykalnego „wina stołowego” z dawnych czasów nie mogą być bardziej oderwane od rzeczywistości dzisiejszego sycylijskiego wina. Winiarze Sycylijscy udowodnili, że ​​są w stanie wyprodukować olśniewająco eklektyczny wachlarz stylów opartych na wartościach, które doskonale wpisują się w nowoczesną modę na świeżość, czystość owoców i łatwość picia.

Różnorodność Sycylijskich win wynika z  różnorodności odmian winogron. Sycylia na przełomie ostatnich lat zyskała jeszcze wyżesze uznanie na arenie światowej niż w latach 80. i 90. Jednak dzisiaj, wraz z zwrastającym zainteresowaniem opinii publicznej producenci coraz częściej zwracają uwagę na dziesiątki rodzimych odmian, które reprezentują wyjątkowy wkład Sycylii we włoskie wino. 

Wina Nero d'Avola i Wina Grillo, Wina Perricone, Wina Frappato, Wina Co dzieje się dzisiaj w sycylijskim winie zyskały wysoką ocenę i regularnie gości na łamach list win wyróżnionych gwiazdkami Michelin na całym świecie. Jednak uznanie, jakie cieszyły się te gwiaździste winogrona, ledwo uwzględnia pełne spektrum sycylijskich winogron, które teraz dojrzały do ​​ponownego odkrycia, od czerwonych, takich jak Frappato i Perricone, po białe, takie jak Inzolia i GCo dzieje się dzisiaj w sycylijskim winie

Jako symbol renesansu enologicznego Włoch w XXI wieku, Sycylia pozostaje w czołówce branży, przygotowując się na przyszłość, która zapowiada się równie jasna, jak jej starożytna przeszłość. Mając tę ​​wizję na uwadze, wyspiańscy winiarze odkryli, że kluczem do budowania takiej przyszłości jest odpowiedzialne zarządzanie swoją ziemią, zwiększona świadomość ekologiczna i dążenie do większego zrównoważonego rozwoju. 

 

Chociaż Sycylia od dawna jest zielonym liderem, jeśli chodzi o zrównoważone rolnictwo, ostatnio Con sorzio di Tutela Vini DOC Sicilia pogłębiło swoje zaangażowanie w sprawę odpowiedzialności ekologicznej poprzez utworzenie fundacji SOStain Sicilia. Założony z misją pomiaru i aktywnego ograniczania wpływu praktyk enologicznych na grunty, a także pomagania hodowcom w dzieleniu się najlepszymi praktykami w celu poszanowania holistycznego ekosystemu wyspy, projekt SOStain stanowi doskonały przykład zaangażowania Sycylii w zrównoważony rozwój, pomagając zapewnić że jego niesamowita różnorodność będzie w pełni widoczna dla przyszłych pokoleń.

Naturalne zasoby Sycylii dają duzo możliwości produkcji dobrych win. Dzięki ciepłemu, w dużej mierze suchemu klimatowi śródziemnomorskiemu wyspa jest szczególnie dobrze przystosowana do organicznej uprawy winorośli. W rzeczywistości może poszczycić się największym obszarem winnic organicznych we Włoszech, stanowiącym 34 procent całkowitej powierzchni winorośli uprawianych metodami ekologicznymi w kraju.

Dostosowując się na przestrzeni wieków do specyficznych warunków panujących na ich własnym terenie, stanowią doskonałe medium do wyrażania tożsamości różnych regionów uprawy wyspy. Od południowo-wschodniego płaskowyżu, przez wybrzeże Morza Śródziemnego, po północne góry, każdy region Sycylii ma swoją własną, niepowtarzalną wizytówkę stylistyczną. Podczas gdy niektórzy wywołali wiele niedawnego szumu w branży, Sycylia oferuje o wiele więcej do odkrycia. Dla nowej fali młodszych i coraz bardziej żądnych przygód pijących nie może być lepszego wprowadzenia do zdumiewającego kontinuum stylistycznego Sycylii niż oznaczenie Sicilia DOC obejmujące całą wyspę. Utworzona w 2012 roku, aby reprezentować całe terytorium Sycylii, apelacja łączy niezliczone wyrażenia sycylijskie w spójną całość, szanując przy tym cechy, które sprawiają, że każde wyrażenie jest odrębne. 

Biorąc pod uwagę status Sycylii jako największego regionu winiarskiego Włoch, z zadziwiającą powierzchnią 98 000 hektarów winorośli, nie powinno dziwić, że geografia wyspy nie pozwala na proste uogólnienia. Choć geologicznie i zróżnicowany klimatycznie jak każdy inny region na świecie, jest on często opisywany jako odrębny kontynent winiarski. Unikalna morfologia Sycylii, położonej na styku eurazjatyckich i afrykańskich płyt geologicznych, jest wynikiem złożonej serii wydarzeń geologicznych i tektonicznych, które doprowadziły do ​​szczególnie zróżnicowanej mieszanki terenów, typów gleb (w tym wapiennych, wulkanicznych i łupków), mikroklimatów i wzniesienia, w tym największy czynny wulkan w Europie.

Pomimo niejednorodnego charakteru geograficznego Sycylii, możliwe jest podzielenie wyspy na kilka odrębnych obszarów, z których każdy ma swój własny charakterystyczny charakter winiarski: południowo-wschodni płaskowyż (jedna z najgorętszych i najbardziej suchych części wyspy), pagórkowate centralne obszary winnic, wybrzeże Morza Śródziemnego, góry na północy (w tym pasma Madonie, Nebrodi i Peloritani) oraz wulkan Etna na wschodzie. Chociaż winnice na wzgórzach zajmują 61,4 procent terytorium Sycylii, prawie jedną czwartą wyspy można określić jako górzystą. Pozostałe 14,1% wyspy zajmują równiny, z których większość leży wzdłuż wybrzeża, w tym duży obszar winnic w prowincji Katania, nad brzegiem Morza Jońskiego.  

Nieklarowna mozaika czynników geograficznych i geologicznych bezpośrednio przekłada się na szeroką gamę stylów i wyrażeń winiarskich, jakie prezentuje Sycylia. Wina Sicilii DOC zapewnia kompleksowy przegląd szerszej tożsamości Sycylii jako regionu winiarskiego. W miarę jak rozwija się kolejny rozdział jej ewolucji, nigdy nie było bardziej satysfakcjonującego czasu na odkrycie wszystkiego, co obejmuje Sycylia.  Reputacja Sycylii jako krainy szczęścia jedzenia i wina sięga ponad 3000 lat. Położona na skrzyżowaniu Europy, Afryki i Azji, z historią winiarstwa sięgającą starożytnej Grecji. Wyspę Sycylii przez wieki napływało bogate następstwo różnych kultur – greckiej, bizantyjskiej, arabskiej i hiszpańskiej, aż po wymienić tylko kilka. W rezultacie, dzięki wyjątkowemu połączeniu tradycji kulinarnych i winiarskich, nie da się oddzielić nowoczesnej tożsamości Sycylii od jej starożytnej przeszłości.

Winogrona uprawiano na sycylijskiej ziemi od czasów fenickich, to Grecy, którzy wylądowali we wschodniej części Sycylii w VIII wieku p.n.e., rozpoczęli uprawę winorośli na wyspie w systematyczny sposób, wprowadzając nowe techniki przycinania i podnosząc jakość. W czasach Republiki Rzymskiej winem sycylijskim rozkoszowano się w całym starożytnym świecie, a do jego najbardziej zagorzałych fanów zaliczały się takie znane osobistości, jak Juliusz Cezar i Pliniusz Starszy (legendarny rzymski autor i przyrodnik).  Sława Sycylii eksplodowała pod koniec XVIII wieku, kiedy angielski kupiec John Woodhouse wprowadził na świat wzmocnione wina Marsala. Przekształcona w główny ośrodek rozwijającego się światowego rynku eksportowego, wina z wyspy wkrótce były wysyłane do tak odległych miejsc, jak Anglia, Europa kontynentalna i Ameryki. 

 

Odmiany Sycylijskich winogron wybitnych win sycylijskich

Wina Nero D’Avola

Najczęściej sadzona na Sycylii czerwień, mocna, ale niezwykle elegancka Nero D'Avola, podsyciła większość szumu, jaki ostatnio wywołała ta wyspa, dzięki swojej niesamowitej zdolności do osiągania wysokiego poziomu koncentracji przy jednoczesnym zachowaniu świeżości i przepysznej kwasowości. Bogato zabarwione, pełne i jeżynowe, z nutami truskawek, wiśni i przypraw, charakterystyczne dla Sycylii czerwone winogrona mają szeroką gamę niuansów, od jaśniejszych, swobodnych czerwieni, które idealnie komponują się z wędlinami i przystawkami, po wersje złożone, strukturyzowane, często postarzane z nutą dębu, które nagradzają czas spędzony w piwnicy.

Wina Frappato

Najlepsza „czerwień, którą można schładzać”, Frappato zyskała mały, ale wściekły kult wśród najnowszej fali sommelierów, którzy mdleją na punkcie eterycznej struktury soczystych, lekkich winogron, perfumowanych aromatów i jaskrawoczerwonych owoców. Pomyśl o tym jako o odpowiedzi Sycylii na Beaujolais, ale z ziołową nutą i chwytliwym posmakiem garbników, które natychmiast przywodzą na myśl południowo-wschodnie wybrzeże wyspy (gdzie uprawia się większość tej rośliny).

Wina Perricone

Yet another one of Sicily’s ancient grapes to be rescued from near extinction (thanks to the latest generation of winemakers who have recognized its potential), Perricone primarily functioned in the past as a little-known blending grape. As winemakers have increasingly discovered, however, it’s charming on its own, yielding aromatic, savory, ruby-hued wines that draw comparisons to Barbera for their food-friendly appeal. 

Wina Grillo

Cytując Nero D'Avola jest często nazywany królem rodzimych odmian winogron Sycylii, Grillo byłby królową. Jedna z trzech odmian historycznie używanych do produkcji Marsali, winogrona stały się białymi gwiazdami Sycylii, udowadniając publiczności na całym świecie, że wyspa może znacznie więcej niż tylko duże, dojrzałe czerwone winogrona. Pokazując wszechstronność, która jest znakiem rozpoznawczym Sycylii, Grillo nadaje się do szerokiego spektrum stylów. Obejmują one lekkie, zwinne i cytrusowe wersje (wyobraźcie sobie grejpfruta i świeżo skoszoną trawę), które idealnie komponują się z lokalnymi owocami morza, po tłuste, bogate w minerały i teksturowane wersje, które nabierają poważnej głębi i złożoności w wyniku długotrwałego starzenia się na osadzie. Chociaż Grillo ma tendencję do przyciągania uwagi, jeśli chodzi o sycylijskie białe wina, na wyspie rośnie kilka dobrze zapowiadających się białych win, które zaczęły zyskiwać na popularności jako wina odmianowe. Do najbardziej obiecujących należą starożytne winogrona Inzolia – znane również jako Ansonica po drugiej stronie Morza Tyrreńskiego w Toskanii – podziwiane za swoje okrągłe ciało i mięsisty, orzechowy charakter, który odnajduje równowagę (jak wszystkie sycylijskie białe) z delikatną nutą kwasowości. 

Mniej znane odmiany białych winogron

Wino Grillo ma tendencję do przyciągania uwagi, jeśli chodzi o sycylijskie białe wina, na wyspie rośnie kilka dobrze zapowiadających się białych win, które zaczęły zyskiwać na popularności jako wina odmianowe. Do najbardziej obiecujących należą starożytne winogrona Inzolia – znane również jako Ansonica po drugiej stronie Morza Tyrreńskiego w Toskanii – podziwiane za swoje okrągłe ciało i mięsisty, orzechowy charakter, który odnajduje równowagę (jak wszystkie sycylijskie białe) z delikatną nutą kwasowości. 

Często łączy się ją z energiczną, wysokowydajną odmianą Lucido (powszechnie nazywaną Catarratto) lub Inzolią, tworząc podstawę wielu popularnych białych odmian Siclia DOC. Jednak w przypadku samodzielnej winifikacji, z poświęceniem i troską, Lucido wykracza poza swoją długoletnią reputację wielkiego białego konia pociągowego Sycylii, dając rześkie wina z wpływami wybrzeża, które łączą aromaty kwiatowe z nutami cytrusów, melona i ziół (pomyśl o świeżym tymianku i lawenda). Wreszcie na szczególną uwagę zasługuje późno dojrzewające Grecanico . Najbardziej znane jako Garganega, pod tą nazwą występuje we włoskim regionie Soave, winogrono zyskuje swój własny, niepowtarzalny profil na Sycylii, z bogatszymi smakami miodu, jabłek i rumianku oraz charakterystyczną pikantną kwasowością. 

Teraźniejsze wina sycylijskie

Jako symbol renesansu enologicznego Włoch w XXI wieku, Sycylia pozostaje w czołówce branży, przygotowując się na przyszłość, która zapowiada się równie jasna, jak jej starożytna przeszłość. Mając tę ​​wizję na uwadze, wyspiańscy winiarze odkryli, że kluczem do budowania takiej przyszłości jest odpowiedzialne zarządzanie swoją ziemią, zwiększona świadomość ekologiczna i dążenie do większego zrównoważonego rozwoju.  Podobnie jak wiele innych regionów winiarskich na świecie, sycylijscy plantatorzy coraz bardziej odczuwają skutki zmian klimatycznych. Według Antonio Rallo, prezesa konsorcjum, zbiory rozpoczynają się zazwyczaj 10 dni wcześniej niż 20 lat temu w przypadku większości odmian i od czterech do pięciu dni wcześniej w przypadku odmian o krótszych cyklach dojrzewania. 

Na szczęście naturalne zasoby Sycylii dają jej pewną przewagę w tej walce. Dzięki ciepłemu, w dużej mierze suchemu klimatowi śródziemnomorskiemu wyspa jest szczególnie dobrze przystosowana do organicznej uprawy winorośli. W rzeczywistości może poszczycić się największym obszarem winnic organicznych we Włoszech, stanowiącym 34 procent całkowitej powierzchni winorośli uprawianych metodami ekologicznymi w kraju. 

Chociaż Sycylia od dawna jest zielonym liderem, jeśli chodzi o zrównoważone rolnictwo, ostatnio Con sorzio di Tutela Vini DOC Sicilia pogłębiło swoje zaangażowanie w sprawę odpowiedzialności ekologicznej poprzez utworzenie fundacji SOStain Sicilia. Założony z misją pomiaru i aktywnego ograniczania wpływu praktyk enologicznych na grunty, a także pomagania hodowcom w dzieleniu się najlepszymi praktykami w celu poszanowania holistycznego ekosystemu wyspy, projekt SOStain stanowi doskonały przykład zaangażowania Sycylii w zrównoważony rozwój, pomagając zapewnić że jego niesamowita różnorodność będzie w pełni widoczna dla przyszłych pokoleń.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz