Talenti Brunello Montalcino Pian di Conte Firma Talenti została założona w 1980 roku, kiedy Pierluigi Talenti postanowił kupić nieruchomość i ziemię, które tak fascynowały i zakochały się w nim od lat pięćdziesiątych, w okresie, w którym de facto postanowił przenieść się z gór Romagna do słodkie i słoneczne wzgórza Montalcino. Przez lata Piero poświęcił się badaniom klonalnym na tym terytorium, a także dzięki długiemu doświadczeniu i głębokiej wiedzy Sangiovese udało mu się podnieść swoje wina do najwyższych poziomów jakości. Od 1999 roku majątkiem zarządza rodzina, pod kierownictwem jego siostrzeńca Riccardo Talenti, który łącząc szacunek dla tradycji z ciągłym poszukiwaniem nowych technologii i spojrzeniem w przyszłość, kontynuuje swoją pracę z taką samą pasją i uporem jak w przeszłości. Położona po południowej stronie Montalcino, niedaleko średniowiecznej wioski S.Angelo in Colle, znajduje się farma Pian di Conte, starożytna budowla z widokiem na słodką dolinę rzeki Orcia, serce firmy Talenti. Obecnie nieruchomość rozciąga się na łącznej powierzchni 40 hektarów, z których 21 jest gospodarzami winnic, 4 przeznaczone są do uprawy drzew oliwnych, a pozostałe przeznaczone są na sady, lasy i grunty orne. Winnice Toskanii pośród 21 hektarów winnic 16 jest przeznaczonych na winnice Sangiovese, częściowo wyselekcjonowane w rejonie Montalcino bezpośrednio przez lata przez Pierluigi, z którego uzyskuje się produkt o wspaniałym charakterze i osobowości. Pozostałe 5 hektarów winnic obsadza się rodzimymi winoroślami, takimi jak Colorino i Canaiolo, oraz innymi odmianami międzynarodowymi (Syrah, Merlot, Cabernet i Petit Verdot). Winnice podzielone są na siedem różnych działek, z których każda charakteryzuje się innym składem, wysokością (od 200 do 400 m npm) i ekspozycją. W rzeczywistości skład gleb wyróżnia się obecnością zarówno gliny, jak i gleb o średniej teksturze, bogatych w szkielet, które sprzyjają optymalnemu wzrostowi winorośli i dają życie niezwykle złożonym czerwonym winom bogatym w aromaty. Winnice mają średnią gęstość 6000 roślin na hektar, wszystkie uprawiane z kordonem ostrogim. Piwnica do tej pory jako centrum biznesowe składa się z trzech odrębnych obszarów: winifikacji, piwnicy z beczkami oraz piwnicy do butelkowania i przechowywania. Winogrona, zbierane ręcznie podczas zbioru w celu zachowania ich integralności i jakości, przed dotarciem do piwnicy poddawane są dalszemu sortowaniu na stole wibracyjnym, gdzie zawsze ręcznie najpierw wybiera się kiście, a następnie jagody. Pomieszczenie do winifikacji składa się ze stalowych kadzi z kontrolowaną temperaturą, wyposażonych w najnowocześniejsze technologie. Z kolei w sali beczkowej można tchnąć mocne połączenie z tradycją. Składa się z małych drzew Allier otoczonych przez średniej wielkości slawońskie lasy, umiejętnie zmieszane, aby osiągnąć doskonałe bogactwo i dobrą równowagę aromatów i przypraw. Rosso i Brunello z Montalcino od dziesięcioleci są uznawani za rezydujących w sferze premium najlepszych czerwonych win w Europie. Można by pomyśleć, że terytorium z tak bogatą historią, kultowymi postaciami, pramatkami, przodkami i figurantami następnego pokolenia zadowoli się spoczęciem na laurach i nie widzi potrzeby naprawiania czegoś, co nie jest zepsute. Nie tak i chociaż nowa lub następna era producentów wina jest z pewnością oczywistym katalizatorem wymagającej ewolucji, jeśli czasami łagodna rewolucja, odpowiedzi sięgają głębiej, a połączenie z przeszłością jest dobrze, nieuniknione.

 

Brunello di Montalcino Riserva Pian di Conte (wyprodukowano 6600 butelek) oferuje cięższy i bardziej dębowy styl z dojrzałymi owocami wiśni, miękkimi taninami, przyprawami, dymem, smołą i nawierzchnią drogową. Pasuje do oznaczenia Riserva, ale tak naprawdę wolę bardziej podniosłe i lżejsze podejście przyjęte przez dwa wydania Brunello Talenti. Wina wykazują większą wyrazistość owoców dla mojego podniebienia. Jednak ta jakość jest nie do pogardzenia. To dumne, zgrabne i dobrze wykonane Brunello ze słodką śliwką, wiśnią i jeżyną na finiszu. Po tych słodkich owocowych niuansach pojawia się pikantny cedr i popiół z ogniska.

 

Talenti Rosso di Montalcino Pian di Conte to jedna z przepysznych czerwieni z oferty producenta. Wino dojrzewało przez 8 miesięcy w beczkach z francuskiego i sławońskiego dębu, a potem kolejne 4 miesięce w butelce przed wypuszczeniem na rynek. Posiada średniogłęboką, rubinową barwę z delikatną ceglastą obwolutą. W nosie niezwykle bogate, z aromatami wiśni, śliwek, czerwonych porzeczek, octu balsamicznego, ściółki leśnej oraz skóry. W ustach średnio zbudowane, wytrawne, z wysoką kwasowością, wysokim alkoholem (14,5%) oraz średnio wysoką taniną. Znajdziemy w nim soczyste nuty owocowe: wiśni, żurawiny, czerwonej porzeczki, aronii, śliwki, a także octu balsamicznego, skóry, tytoniu oraz drewna. Całość dzieła wieńczy długi finisz. Złożone, ekstraktywne, piękne wino, które doskonale sprawdzi się z daniami kuchni włoskiej.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz