Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Te Whare Ra Renwick Marlborough
Te Whare Ra (TWR), „dom w słońcu”, to mała winnica i winiarnia położona w podregionie Marlborough w Renwick. Jest to najstarsza butikowa winiarnia w Marborough. Założona w 1979 r. w Renwick, ma jedne z najstarszych winorośli Riesling, Chardonnay i Gewürztraminer w regionie. Anna i Jason są głęboko przekonani, że bioróżnorodność jest kluczem do utrzymania dobrej winnicy. Sadzą między winoroślami i orają naprzemiennie rzędy. Aby zwalczać szkodniki, stosują naturalne metody, takie jak gryka, i nawożą winnicę za pomocą własnych domowych kompostów i obornika. W piwnicy stosują podejście bezobsługowe, starając się wyrazić naturę swoich indywidualnych winnic i stanowisk.
W 2003 r. Te Whare Ra zostało kupione przez małżeństwo winiarzy Annę i Jasona Flowerday. Anna jest winiarką szóstego pokolenia z McLaren Vale w Australii, a Jason jest winiarzem trzeciego pokolenia z Nowej Zelandii, którego rodzice i dziadkowie pracowali w branży winiarskiej w Nowej Zelandii. Winnica o powierzchni 11 ha, na której uprawia się 7 różnych odmian winorośli, ma przeważnie gleby gliniaste.
Wszystko jest wybierane i sortowane ręcznie, a dbałość o szczegóły jest skrupulatna. Celem TWR jest uprawa owoców o wysokiej jakości, zrównoważonych pod względem wszystkich składników i wymagających minimalnej interwencji winiarskiej po dotarciu do winnicy. Oznacza to poziom plonowania, który jest ściśle kontrolowany. Anna i Jason wykonują selektywne przerzedzanie upraw w kilku kluczowych momentach sezonu wegetacyjnego dla wszystkich odmian, a także bardzo szczegółowe zarządzanie baldachimem. W zarządzaniu winnicą duży nacisk kładzie się na zdrowie gleby. Osiąga się to poprzez tradycyjne rolnictwo, kompostowanie, preparaty biodynamiczne, wybrane mieszanki traw w środkowych rzędach oraz dbanie o pszczoły i bioróżnorodność.
65% winogron na TWR Sauvignon pochodzi z Awatere Valley, a 35% z Renwick. Winnice posiadają certyfikat ekologiczny. Awatere różni się od Renwick, ponieważ ma cieplejsze dni i chłodniejsze noce. Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie, a po wyciśnięciu duża część trafia do dużych neutralnych beczek z francuskiego dębu w celu fermentacji, a pozostała część jest poddana działaniu stali nierdzewnej. Ten Sauvignon jest bardzo elegancki i dobrze proporcjonalny, z bardzo dobrą głębią czystych aromatów agrestu i marakui, a także nutami świeżych ziół i groszku cukrowego. Napięty i skoncentrowany, wykazujący elementy mineralne, w ustach posiada stylową soczystość ze świeżą, pikantną kwasowością, wino płynie szybko wzdłuż wyrafinowanej linii fenolowej. Długi sezon dojrzewania, niskie plony, długi okres na mniej, leżakowanie w drewnie – właściwe, pukka (nie marszczenie) Sauvignon!
Owoce Rieslinga D pochodzą z TWR 'Home Block' w Renwick w Wairau, winorośli pierwotnie posadzonych w 1979 r. na gliniasto-gliniastych glebach nad kamieniami na suchym korycie rzeki. Winogrona są zbierane i sortowane ręcznie. Część wina jest tłoczona z całych kiści i powoli fermentowana w niskich temperaturach w stalowych beczkach. Nos jest wyrafinowany z bardzo dobrą głębią i intensywnością czystego owocu limonki przeplatanego z białymi kwiatami i subtelnym nawarstwieniem gaszących pragnienie pikantnych minerałów. Podniebienie jest gaszące pragnienie wytrawne z chrupiącą, pikantną kwasowością. Aromaty jabłek wyłaniają się i niosą z limonkami i minerałami do długiego, elegancko proporcjonalnego finiszu. Nawiasem mówiąc, D oznacza dry (wytrawne).
Wina TWR są naprawdę robione ręcznie. Wszystko jest ręcznie wybierane, ręcznie sortowane, a dbałość o szczegóły jest skrupulatna. Anna i Jason poświęcają się tworzeniu pysznych, autentycznych win, które prezentują to, co najlepsze w Marlborough, a nie masowo produkowanej wersji. „Wina robione z krowiego gówna, a nie z gówna” to ich zwycięska maksyma.
Pinot Gris, tak trudny szczep do uzyskania, jest zbierany i sortowany ręcznie, niektóre paczki mają kontakt ze skórką, a owoce są fermentowane w zbiorniku ze stali nierdzewnej z 20% w sezonowanym francuskim dębie. Część beczkowa przechodzi batonnage, a całe wino jest leżakowane na osadzie. Nos jest miękki i pełny z delikatnymi i złożonymi aromatami białych owoców pestkowych, uniesionych kwiatów, nut gruszek i wiciokrzewu oraz bardzo delikatnym mineralnym akcentem. Podniebienie jest eleganckie w proporcji z delikatnymi teksturami fenolowymi zapewniającymi dobrą liniowość. Ten Pinot Gris ma dobrą energię i równowagę bogactwa i świeżości.
Toru oznacza trzy w języku maoryskim i jest to mieszanka trzech aromatów – Gewurz, Riesling i Pinot Gris. Również z domowej winnicy w Renwick, te odmiany są współfermentowane w stalowych zbiornikach ze zmienną ilością kontaktu ze skórką, aby nadać aromatom teksturę. Aromaty mango, cytrusów i białych kwiatów dominują w nosie, podczas gdy podniebienie pachnie brzoskwinią o białym miąższu z kremową teksturą i długim finiszem.
Pinot Noir pochodzi z winnicy TWR 'Home Block' (8 klonów) i 'Rawiri' w Omaka Valley (4 klony), wszystkie zbierane ręcznie i sortowane ręcznie, zazwyczaj odszypułkowane i fermentowane z niewielką porcją całych gron w otwartych fermentatorach, wino spędza 14 dni na skórkach po fermentacji i leżakuje przez 11 miesięcy w 30% nowych beczkach z francuskiego dębu. Delikatnie skoncentrowany rdzeń z ciemnych malin i ciemnoczerwonych wiśni przeplata się z subtelnymi ziołowymi i mineralnymi niuansami oraz sugestiami orzechowego dębu. Średnio-cielesne, podniebienie jest elegancko proporcjonalne z zaokrąglonym, ale intensywnie wypełnionym sercem z ciemnych malin i wiśni połączonym z czerwonymi kwiatami i subtelnymi ziołowymi i mineralnymi niuansami.
Chcesz dowiedzieć się więcej o winach Te Whare Ra? Skontaktuj się z nami bezpośrednio: „ Nasza filozofia jest całkowicie skoncentrowana na tworzeniu naprawdę dobrego wina. Lubimy, gdy wina wyrażają swoje miejsce – mówią o czymś gdzieś, a nie o tym samym, chcemy, abyś mógł to poczuć w naszych winach. ” - Anna i Jason Flowerday
Wyszukaj ponownie to co szukasz