Tenuta di Biserno Toskania 
Rok założenia: 2001
 


Lodovico Antinori odegrał kluczową rolę w dynamicznym rozwoju win z Bolgheri w regionie Maremma. Już w latach 80. dostrzegł potencjał tego obszaru na wzgórzach wzdłuż wybrzeża Toskanii nad Morzem Tyrreńskim. Jego sukcesy z Ornellaia i Masseto stały się legendą. W 1994 roku pracownik pokazał mu ziemię nad Bolgheri w kierunku Bibbony. „Nazywa się „Bellaria”, ponieważ jest tu stały wiatr morski. „To była miłość od pierwszego wejrzenia” — powiedział Lodovico Antinori w wywiadzie — „ponieważ szukaliśmy rozszerzenia winnic Ornellaia.

Lodovico i jego zespół szybko zdali sobie sprawę, że skład geologiczny gleb w Bellarii był inny, pagórkowaty i kamienisty, gliniasty i wapienny, z dużymi otoczakami. Nie nadawał się więc do Ornellaia, bardziej nadawał się do innego projektu. Nadal trochę to trwało, ale kiedy sprzedał Ornellaia w 2001 roku, nadszedł czas, aby rozpocząć projekt wspólnie z bratem Piero, który prowadził rodzinny biznes, po raz pierwszy. Razem z właścicielem ziemskim Umberto Mannonim założyli Tenuta di Biserno. Pierwsze zbiory odbyły się w 2003 roku, narodziło się „Insoglio del Cinghiale”. Jeśli jesteś Lodovico Antinori, możesz również nazwać swoje wino ironicznie, ponieważ oznacza to „tarzak dzików”. A liczne dzikie świnie są raczej problemem dla winiarzy z Maremmy.

Winnice zostały zasadzone w latach 2001-2005. Głównie Cabernet Franc, ale także Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot i Petit Verdot: „Winne wzgórza przypominają mi Saint Émilion i Pomerol”, mówi Lodovico Antinori w rozmowie. Dlatego zadzwonił ponownie do Michela Rollanda, gwiazdy enologii z Bordeaux, z którym współpracował dla Ornellaia przez wiele lat, jako konsultanta. W Bordeaux poznał również Helenę Lindberg, która już pracowała jako enolog w Australii, Nowej Zelandii i Bordeaux dla renomowanych winnic i przekonała ją do przeprowadzki do Maremmy. Inny projekt pomógł ich przekonać, ponieważ Lodovico Antinori uwielbia Sauvignon blanc. A jego uprawy znajdują się w Nowej Zelandii na Mount Nelson w pobliżu Marlborough, dlatego Helena Lindberg zajmuje się dwoma zbiorami w roku. Jednym w Maremmie i jednym w Nowej Zelandii. Posiadłość w Nowej Zelandii jest również znana jako Campo di Sasso, podobnie jak Tenuta, z której pochodzą pierwsze wina Insoglio del Cinghiale. Leży siedem kilometrów na zachód od Tenuta di Biserno, w pobliżu miasta Bibbona. Główną odmianą winnic Campo di Sasso jest Syrah, która nadaje Insoglio jego unikalny smak.

Tenuta di Biserno Toskania A

Tenuta di Biserno to nieruchomość w niesamowicie pięknym miejscu, w Alta Maremma, na wzgórzu przy drodze z Bolgheri do Bibbony. Wspaniała panorama - od wież Bolgheri nad Morzem Tyrreńskim do Bibbony możesz pozwolić swojemu spojrzeniu wędrować. Z tyłu leżą lasy rezerwatu przyrody Caselli. A pomiędzy nimi doskonale uprawiane winnice. Tenuta di Biserno to posiadłość o powierzchni 49 hektarów, położona w Alta Maremma , nadmorskiej, zachodniej Toskanii , gnieżdżąca się wśród wzgórz Bibbona. Graniczy z historyczną wioską Bolgheri i oferuje piękne widoki na Morze Tyrreńskie – naprawdę wyjątkowe miejsce.

 Tenuta di Biserno Toskania B

Tenuta di Biserno Toskania tuż przy granicy znajduje się winnica Bellaria (piękne powietrze), której północna ekspozycja znajduje się w Biserno, a południowa w Bolgheri. To właśnie ta niezwykła lokalizacja mieści słynną winnicę Lodovico, 6 hektarów spektakularnego terroir, w Biserno, powszechnie uważaną za najlepszą w okolicy. Biorąc pod uwagę terroir i różnorodność gleb, Lodovico zasadził wyłącznie odmiany Bordeaux , głównie Cabernet Franc, a następnie Merlot, trochę Cabernet Sauvignon i zaskakująco wysokie proporcje Petit Verdot. Gleba jest bardzo zróżnicowana. Wysoka gęstość, osady morskie i glina na dobrze osłoniętych, północno-zachodnich zboczach zapewniają idealne warunki dla Merlot, podczas gdy dobrze osuszone żwirowe stanowiska wyżej są idealne dla Cabernet Franc.

Gleba składa się z tak zwanego konglomeratu Bolgheri - mieszanki bogatej w minerały gleby aluwialnej, wapienia muszlowego i otoczaków, które zapewniają drenaż. Raczej nietypowe dla Bolgheri są wysokie proporcje wapna i gliny. Biorąc pod uwagę terroir i różnorodność gleb, Lodovico sadziło wyłącznie odmiany winorośli Bordeaux, głównie Cabernet Franc, a następnie Merlot, trochę Cabernet Sauvignon i zaskakująco dużo Petit Verdot. Gleba jest bardzo zróżnicowana w różnych lokalizacjach. Osady morskie i glina na północno-zachodnich zboczach zapewniają idealne warunki dla Merlot, podczas gdy żwirowe działki na większych wysokościach z dobrym drenażem są idealne dla Cabernet Franc. Pośród wzgórz Biserno leży 6 hektarów „spektakularnego terroir”, z którego pochodzi najlepsze wino „Lodovico”. Mówi się, że jest to najlepsze cru w regionie.

Podstawą jest gleba i mikroklimat. Innym aspektem terroir jest jasność Morza Tyrreńskiego, które działa jak lustro. Biserno korzysta z chłodnych bryz i idealnego nasłonecznienia w orientacji zachód-wschód z rzędami otwartymi na morze. Winnice obsadzono 6500 winorośli na hektar w edukacji kordonowej. Pomiędzy rzędami zazieleniono trawą, aby ograniczyć naturalny wzrost młodych winorośli.  

 

Nazwisko Antinori może rezonować w całym świecie wina, ale reputacja Lodovico Antinori jest nastawiona na wyjątkową częstotliwość. 

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz