The Whistler Whiskey Boann Distillery rozpoczęła działalność w 2015 roku i jako taka jest jednym z nowych dzieciaków w świecie irlandzkich whisky. to nie jest zła rzecz. Na całym świecie zawsze pojawiają się nowe destylarnie. Każdy musi od czegoś zacząć. Boann znajduje się w historycznej irlandzkiej dolinie Boyne , około godziny drogi na północ od Dublina. Niektóre z bardziej godnych uwagi atrakcji turystycznych w okolicy to szereg grobowców przejściowych i grobowych formacji skalnych, wśród których są kultowe Newgrange, a także Knowth i Dowth, pochodzące z 3000 lat p.n.e. i wcześniej. Osoby stojące za firmą starają się robić to dobrze, zwłaszcza jeśli chodzi o zrównoważony rozwój. Wszystkie składniki są naturalne i pochodzą od lokalnych rolników. Woda wykorzystywana w ich praktykach produkcyjnych pochodzi z ich własnej studni w Boyne Valley. Jeśli chodzi o destylację, wykorzystują zamknięty obieg wody w celu ograniczenia odpadów i ponownego wykorzystania, gdy jest to możliwe. Aby pokazać, że są poważne, Boann posiada certyfikat Origin Green , który jest pionierskim irlandzkim programem zrównoważonego rozwoju żywności i napojów. Nawet jako młodsza destylarnia Boann dużo się dzieje. Choć na razie w większości pochodzą, mają w swoim portfolio kilka różnych kolekcji. Po pierwsze, jest core, zawierający single malty, w tym siedmioletnią, siedmioletnią cask oraz 10-letnią. Następna w kolejce jest kolekcja wykończeń beczek o różnych wyrazach, w tym sherry Oloroso, koniak i stout. Wreszcie mamy trylogię Whistler, która ma postać trzech butelek, które „prezentują jedne z najlepszych whisky, najdelikatniejszy miód i najświeższą śmietanę, jaką Irlandia ma do zaoferowania”. Została stworzona przez Master Distiller Boann (Michael Walsh, najmłodszy irlandzki Master Distiller), Family Beekeeper i Master Blender.

Produkty producenta