Vino Nobile spokojnie możemy określić jednym z najbardziej znanych włoskich win czerwonych, wobec tego zasługuje na blask i reputację historycznego szlachetnego wina, którym od XVI wieku wyższe sfery, papieże, a nawet prezydenci wypełniali swoje piwnice z winami. Wszak to toskańskie czerwone wino mogło być produkowane i spożywane wyłącznie przez szlachtę w średniowiecznym renesansowym mieście Montepulciano i jego okolicach, nazwano je Vino Nobile di Montepulciano, co oznacza „szlachetne wino z Montepulciano”. Było to jedno z ulubionych win Watykanu i prezydenta USA Thomasa Jeffersona i nie należy go mylić z Montepulciano d'Abruzzo z regionu Abruzzo w środkowych Włoszech.

Vino Nobile rodem wyłącznie z położonego na wzgórzu miasteczka Montepulciano w południowo-wschodniej Toskanii, gdzie uprawę winorośli udokumentowano już w 789 r. Toskanskie teren w okolicznych winnicach piaszczystych i gliniastych zasadzono lokalne Sangiovese, określane przez miejscowych Prugnolo Gentile . Ta odmiana winorośli ma główny udział w Vino Nobile di Montepulciano (co najmniej 70%) i od 2010 roku może być mieszana maksymalnie w 30% z odmianami Canaiolo, Colorino, Mammolo i niektórymi bordeaux takimi jak Merlot i Cabernet Sauvignon. Aby uzyskać tradycyjną świeżość, do mieszanki można dodać niewielką ilość białych odmian winogron, takich jak Trebbiano lub Malvasia Bianca Lunga.  Wielu winiarzy decyduje się również na produkcję najlepszego Nobile ze 100% winogron Sangiovese. Po fermentacji Vino Nobile musi dojrzewać co najmniej dwa lata, ponieważ młode wino jest często bardzo cierpkie i zamknięte. Po pewnym czasie w drewnianej beczce może rozwinąć się w eleganckie, aksamitne czerwone wino o średniej strukturze. Następnie pachnie ciemnymi, dojrzałymi jagodami, śliwkami i dość pikantnymi nutami tytoniu i liści. Po trzech latach dojrzewania Nobile otrzymuje etykietę Riserva i można go przechowywać przez kolejne siedem lat. Jednakże niektóre roczniki mogą zyskać na leżakowaniu nawet 10 lat lub dłużej, aby uwydatnić owocowe smaki wina i ziemisty aromat.

Zainteresowanie zagranicznymi odmianami winorośli sprowadziło w latach 90. XX wieku do Montepulciano także barrique z francuskiego dębu, tworząc dwa odrębne style wina: Moderniści łączą swoje Nobile z francuskimi odmianami winorośli i najlepiej leżakują w małych beczkach po barrique (225 l), aby uzyskać zwięzłe nuty drzewne. Tradycjonaliści natomiast używają albo wyłącznie Sangiovese, albo niewielkiej części wspomnianych wyżej lokalnych włoskich odmian. Wina te dojrzewają następnie przez dłuższy okres w tradycyjnych, dużych beczkach z dębu słowiańskiego (od 2800 do 7000 l).

Rzeczywiście wydaje się, że nastąpił radosny powrót do tego klasycznego stylu Sangiovese o czystej tonacji. Wielu winiarzy produkuje coraz bardziej soczyste, odmianowe Vino Nobile di Montepulciano, które niewątpliwie znajduje się w trójce najlepszych toskańskich win Sangiovese, obok Chianti Classico i Brunello di Montalcino. Mimo że produkowane są z tej samej odmiany winogron, te dwa bardziej znane wina czerwone trudno porównywać z Vino Nobile. Ze względu na zauważalną taninę i długi okres dojrzewania dobre Vino Nobile di Montepulciano przypomina bogaty, mocny styl wina, które nigdy nie będzie tak owocowe i lekkie jak młode Chianti Classico, ale nie jest tak drogie jak Brunello di Montalcino. Zatem każdy, kto zakochał się w toskańskich winach Sangiovese, nie będzie mógł uniknąć rozkoszowania się tym szlachetnym Vino Nobile di Montepulciano. Chociaż sommelierzy mogą opisywać Vino Nobile di Montepulciano na wiele twórczych sposobów, można je po prostu opisać jako wytrawne, gładkie wino o rubinowej czerwieni, średnio treściwe z taninowymi teksturami i zrównoważone oczyszczaniem o wysokiej kwasowości. Wyczuwalny bukiet wiśni, truskawek, śliwek i ciemnych jagód z subtelnymi kwiatowymi nutami róży i fiołka oraz nutami przypraw, białego pieprzu, wanilii, cynamonu i ziemi.  Oznacza to, że Nobile jest przyjemny do picia i można go łatwo łączyć z różnorodnymi produktami spożywczymi. Chociaż większość Nobile jest spożywana w ciągu kilku lat od butelkowania, niektóre z najlepszych egzemplarzy mogą leżakować nawet do 20 lat! Niezależnie od tego, przepisy DOCG wymagają rocznego okresu dojrzewania dębu dla wszystkich Vino Nobile di Montepulciano. Średniowieczne miasto Montepulciano pełne wdzięku usytułowane na wzgórzu w południowej Toskanii, około 2 godziny drogi od Rzymu (180 km). Otoczone malowniczymi, żyznymi krainami Val di Chiana i Val d'Orcia , Montepulciano szczyci się starożytnymi etruskimi korzeniami, z pozostałościami średniowiecznej i renesansowej świetności, wciąż widocznymi w niezwykłej architekturze miasta i okazałych pałacach.

 

Vino Nobile di Montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano to klasyczne, czerwone wino wytrawne produkowane głównie z lokalnych winogron Sangiovese znanych jako Prugnulo Gentile , z dodatkiem Cannaiolo i innych odmian winorośli uprawianych na pochyłych wzgórzach otaczających Montepulciano, które zapewniają idealne warunki uprawy ze względu na skład gleby (pochodzenia aluwialnego ) i łagodny klimat śródziemnomorski, na który wpływa jezioro Trasimeno.

Rosso di Montepulciano – to DOC win czerwonych i młodsza apelacja Vino Nobile. Rosso di Montepulciano, oparte głównie na odmianie winogron Sangiovese, jest łatwiejszą do picia, bardziej owocową i świeższą wersją Nobile. Wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 1 rok, dzięki czemu jest gotowe do spożycia wcześniej niż Vino Nobile.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG produkowane jest jako wino czerwone dojrzewające przez 2 lata (co najmniej 1 rok w dębowych beczkach)

Nobile di Montepulciano Riserva - etykieta win Riserva musi przejść dodatkowy rok, łącznie 3 lata starzenia przed wypuszczeniem na rynek.

Vin Santo di Montepulciano -   słodkie białe wino deserowe wyprodukowane z minimum 70% winogron Malvasia Bianca, Trebbiano Toscano i Grechetto Bianco (lokalnie znane jako Pulcinculo).

DOC ( Denominazione di Origine Controllata ) to główny poziom klasyfikacji win włoskich, obejmujący prawie wszystkie tradycyjne włoskie style win. Symbolizuje silny związek między winem a terytorium, z którego pochodzi, gdzie uprawia się winogrona i produkuje wino. Istnieje około 330 indywidualnych tytułów DOC, każdy z zestawem przepisów regulujących jego strefę uprawy winorośli, dozwolone odmiany winogron i styl wina. Do statusu DOCG awansowane są wina charakteryzujące się niezmiennie wysoką jakością. 

DOCG ( Denominazione di Origine Controllata e Garantita ) określa najwyższy poziom ochrony i klasyfikacji win włoskich. Wskazywała kontrolowane ( controllata ) metody produkcji i gwarantowaną ( garantita ) jakość wina. Wina ze znakiem DOCG podlegają bardziej rygorystycznym przepisom produkcyjnym i mają znacznie bardziej restrykcyjne regulacje produkcyjne niż te ze znakiem DOC. Nominały DOCG są często utożsamiane z małymi terytoriami, takimi jak doliny, wzgórza i gminy, takie jak Vino Nobile di Montepulciano DOCG. 

Nie myl Vino Nobile di Montepulciano z Montepulciano d'Abruzzo

Vino Nobile di Montepulciano jest często mylone z Montepulciano d'Abruzzo, mimo że są to dwa bardzo różne wina z dwóch różnych regionów Włoch! Nobile produkowane jest z winogron Sangiovese uprawianych w Montepulciano , natomiast Abruzzo produkowane jest z winogron Montepulciano w regionie Abruzzo w środkowych Włoszech, który nawet nie graniczy z Toskanią. Innymi słowy: pierwsza nazwa pochodzi od średniowiecznego toskańskiego miasta, a druga od winogron.

Historia Vino Nobile di Montepulciano zaczyna się od pierwotnego winogrona, z którego jest wykonane: Sangiovese , czerwonej odmiany pochodzącej z Włoch.  Uprawa winorośli we Włoszech sięga wielu wieków wstecz do starożytnej cywilizacji etruskiej i sugeruje się, że winogrona Sangiovese były po raz pierwszy uprawiane przez Etrusków, którzy kwitli w regionie Toskanii znanym jako Etruria . Winogrona Sangiovese wywodzą się również ze starożytnego Rzymu, gdzie nazwa Sangiovese wywodzi się z łaciny i oznacza „ krew Jowisza ” (starożytnego rzymskiego boga Jowisza). Profilowanie DNA ujawnia, że Sangiovese jest potomkiem Ciliegiolo i Calabrese Montenuovo.

Produkty producenta