Vinos y Viñedos Tramuntana - Posiadłość Can Xanet o powierzchni 2 hektarów położona jest na północy Majorki, pomiędzy gminami Pollensa i Alcudia, u podnóża pasma górskiego Tramuntana, o łagodnym nachyleniu 2,7%, na glebie wapiennej iz widokiem na Zatokę Pollensa. Woda zbierana przez góry zasila warstwy freatyczne, które przechodzą pod winnicą, co umożliwia utrzymanie doskonałej powierzchni liści i uniknięcie silnego niedoboru wody aż do większej części lata. Położenie domeny, położonej bardzo blisko morza, pozwala na korzystanie ze szczególnego mikroklimatu, ponieważ wiatr termiczny, który pojawia się latem, chłodzi winorośl, unikając w ten sposób nadmiernie przyspieszonego dojrzewania. Winorośl uprawia się zgodnie z rozsądnymi praktykami mającymi na celu uzyskanie wysokiej jakości winogron: okrywa roślinnością międzyrzędziową, krótkie przycinanie, przycinanie zielone w celu utrzymania optymalnej produkcji, zabiegi fitosanitarne tylko w razie potrzeby, stosowanie najmniej agresywnych zabiegów dla fauny pomocniczej, przerzedzanie kiści po veraison i zbiór ręczny z selekcją kiści. Uprawiane są cztery odmiany: Merlot, Syrah, Mantonegro i Gorgollassa. Ponadto z gospodarstwa ekologicznego kupuje się około 1000 kilogramów Callet. Winogrona są zbierane w 15-kilogramowych skrzyniach i przechowywane przez jeden dzień w celu obniżenia temperatury winogron do 8ºC, po czym są przenoszone do winnicy. Położone w miejscowości Pollensa, do której docierają winogrona, po dniu spędzonym w winnicy są odszypułkowane w drewnianych kadziach (4 kadzie ścięte, 2 o pojemności 40 hl i 2 o pojemności 25 hl), tak aby winogrona nie opadały trzeba kruszyć. Po fermentacji jabłkowo-mlekowej wino przelewane jest do nowych beczek z francuskiego dębu o pojemności 225l (80%), jedno, dwu i trzyletnich oraz 500l. (20%) nowe beczki z dębu francuskiego o jednym, dwóch i trzech latach, w których leżakuje przez 12 miesięcy w kontrolowanej temperaturze i wilgotności. Po zmieszaniu są przenoszone do kadzi, gdzie są przechowywane przez trzy miesiące, po czym są butelkowane, a następnie odpoczywają przez co najmniej 12 miesięcy przed wprowadzeniem na rynek. El Projecto: Produkcja wynosi od 10 000 do 15 000 butelek, z dwoma pojedynczymi odmianami Gorgollassa i Mantonegro, jedną Syrah zmieszaną z Mantonegro, Gorgollassa i Callet, a drugą na bazie Merlot i resztą odmian.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz