Wina Sycylijskie Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym. Błogosławiony stale jasnym słońcem i niezawodnie umiarkowanymi opadami deszczu, klasyczny klimat śródziemnomorski jest idealnie dostosowany do potrzeb winorośli winorośli. Gleby i góry, z których pochodzą, są szczególnie interesujące, jeśli chodzi o badanie sycylijskiej uprawy winorośli. Etna, najwyższy aktywny wulkan w Europie na wysokości 10 930 stóp (3330 m), odpowiada za bogate w minerały, ciemne gleby, które charakteryzują Etna DOC. Winnice są obecnie sadzone wyżej na wulkanicznych zboczach, aby wykorzystać chłodniejsze powietrze i bogatsze gleby. Pięćdziesiąt mil (80 km) na południe góry Iblei zajmują swoje miejsce we wschodniej Sycylii. Na ich niższych zboczach i przybrzeżnych równinach pod nimi DOCs Siracusa, Noto i Vittoria rozciągają się ze wschodu na zachód, tworząc półksiężyc, który odzwierciedla łukowatą linię brzegową. Apelacje Wina - IGT: Sicilia; Terre Siciliane; Avola. DOC: Etna; Noto; Marsala; Pantelleria; Sycylia; Vittoria. DOCG: Cerasuolo di Vittoria Autochtoniczne odmiany winogron Białe: Carricante; Cataratto; Grillo; Inzolia; Malvasia delle Lipari; Zibibbo Red: Alicante; Frappato; Grecanico; Nerello Mascalese; Nerello Cappuccio; Nero d'Avola; Perricone; Syrah. Jeśli chodzi o odmiany czerwonego wina, najpowszechniejszym po Nero d'Avola jest Grecanico, któremu towarzyszą niewielkie ilości Alicante (Grenache), Perricone i Frappato, które jest kluczowym składnikiem jedynego na Sycylii wina DOCG Cerasuolo di Vittoria. Rodzinne odmiany Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio są również małymi graczami pod względem wielkości, ale mają zasadnicze znaczenie w okolicach Etny. W przypadku win białych głównymi odmianami winorośli są: Cataratto, Inzolia, Grillo i Carricante

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz