Yarra Yering to jedna z najstarszych i najpiękniejszych winnic w dolinie Yarra, składająca się z 70 hektarów winnic położonych u podnóża wzgórz Warramate. Założony w 1969 roku przez ogrodniczego wizjonera Dr Bailey Carrodus, rocznik 1973 przyniósł pierwszy rocznik wytrawnych win czerwonych nr 1 i 2, obecnie kultowych australijskich mieszanek Bordeaux i Rodanu. Sarah Crowe obecny winiarz nadal honoruje i szanuje oryginalne winnice, starając się tworzyć jak najlepsze wina. Jako kustosz spuścizny Yarra Yering kontynuuje poszukiwanie elegancji i wyrafinowania dr Carrodusa, jednocześnie dbając o czystość ekspresji owoców. Yarra Yering kieruje się zasadą, że w winnicy powstaje wspaniałe wino. Siedemdziesiąt hektarów winorośli uprawia się bez nawadniania na północnym zboczu u podnóża wzgórz Warramate. Dobry drenaż, całodzienna ekspozycja na słońce i wystarczająca wysokość od dna doliny, aby uniknąć wiosennych przymrozków, dają wina, które są z natury zrównoważone, precyzyjne i eleganckie. Plony są niskie, znacznie poniżej jednej tony z hektara, co skutkuje owocami o dużej intensywności i koncentracji smaku oraz dużej naturalnej kwasowości. Rzędy winorośli sadzi się w odległości trzech metrów, ale odstępy między rzędami różnią się w całej winnicy, w zależności od odmiany winorośli i przydatności do rodzaju gleby. Przycinanie ręczne jest wykonywane zimą przez pracowników winnicy, niezależnie od pogody panującej w dolinie Yarra. Ponieważ winnica rozrosła się z pierwotnego dwunastohektarowego bloku do obecnej wielkości, posadzono nowe odmiany, aby uzupełnić tradycyjne odmiany winogron Cabernet, Pinot, Shiraz i Chardonnay. Wszystkie owoce w Yarra Yering są ręcznie zbierane do dziesięciokilogramowych wiader w chłodny poranek i dostarczane bezpośrednio do winnicy. Owoce są sortowane, a następnie odszypułkowane lub rozgniatane w tradycyjnej „skrzynce na herbatę” Yarra Yering, w której fermentuje się od połowy do otwartej. W zależności od odmiany, łodygi mogą być dodawane z powrotem na etapie fermentacji w koszach, aby można je było łatwo usunąć, gdy jest wystarczająca ilość taniny z łodyg. Sezonowo są dostępne w 100% fermentatory z całych pęczków, które można wykorzystać jako składnik mieszający. Drewniane fermentatory skrzyniowe na herbatę wyłożone stalą nierdzewną zostały zaprojektowane przez dr Carrodusa, aby pomieścić odpowiednią ilość owoców, która zmieści się w prasie koszowej. Podczas fermentacji są ręcznie zanurzane w celu delikatnej ekstrakcji garbników, inicjowanej naturalnie lub czasami za pomocą specyficznego szczepu drożdży hodowlanych. Po zakończeniu fermentacji wino jest prasowane w koszu, preferowane ze względu na delikatne oddzielanie wina od skórek winogron i nasion przed przeniesieniem grawitacyjnym do beczki. Tutaj, w podziemnej piwnicy z beczkami, wino kończy fermentację malolaktyczną w beczkach z francuskiego dębu – wiek beczki, wielkość, kształt i czas dojrzewania zależą od odmiany i stylu wina przed zmieszaniem i butelkowaniem. Eleganckie, giętkie i mocno odmianowe wina są atrakcyjne, gdy są młode, ale w odpowiednich warunkach wynagradzają przechowywanie, osiągając szczyt złożoności i wyrafinowania po 15-20 latach w butelce. Dr Carrodus zmarł w 2008 roku, ale na tradycjach, które ustanowił, zbudował Paul Bridgeman, a od 2013 roku James Halliday Winemaker of the Year, 2017 Sarah Crowe.

 

Yarra Yering Dry Red Wine No.1 to klasyczne czerwone wino w stylu bordo i jest mieszanką, na której zbudowano reputację Yarra Yering. Zawsze średnio treściwe i ubogie w alkohol, co sugeruje delikatność, niemniej jednak jest uśpioną potęgą precyzji, intensywności i koncentracji, która wymaga wymaganej ilości czasu w butelce, aby rozwinąć się i wpuścić pijącego. Przede wszystkim w mieszance dominuje Cabernet Sauvignon ( 66%) z dodatkiem Merlot (16%), Malbec (15%) i odrobiną Petit Verdot (3%). Wino dojrzewające przez 15 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (40% świeżości) jest butelkowane grawitacyjnie i bez filtracji. Stylowy, uniesiony nos osiada sam w sobie po kilku latach w butelce. Średniej treściwy „klasyczny” styl Bordeaux z mięsistym, owocowym podniebieniem połączonym z ziemistą złożonością. W prawdziwej tradycji Yarra Yering, łączy siłę z opanowaniem, koncentrację z finezją. To wino na dłuższą metę, które wynagrodzi cierpliwość obfitością.

 

Yarra Yering Underhill Shiraz pozyskiwany wyłącznie z nienawadnianego 8-hektarowego bloku Shiraz posadzonego w 1973 roku na zachodnim krańcu Yarra Yering. Kosz prasowany i leżakowany przez 18 miesięcy we francuskim dębie (30% nowości) wino jest butelkowane grawitacyjnie i bez filtracji. Mocne owoce śliwki i ładne aromaty fiołka przeplatane przyprawą lukrecji i nutą pieprzu. Na podniebieniu krew śliwki i cygaro dąb z fioletowym kwiatowym wyciągiem od włączenia szypułki podczas fermentacji. Cięższe gleby na bazie gliny wytwarzają ciemne owoce i przyprawy, a taniny do żucia tworzą strukturę wspierającą owocowe i pikantne nuty. Wysoka zawartość szypułek jest dodawana do tyłu, a także 100% wina fermentacyjnego z całych pęczków, aby nadać soczystości, a także dodatkowe cięcie i trwałe taniny do zamaszystego finiszu.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz