Domaine du Colombier Muscadet Sevre et Maine Sur Lie AOC 0,75l
Rozwiń opis...Kolor jest blado słomkowy. Pojawiają się nuty kwiatów, melona, cytrusów i jabłek w towarzystwie zapachów pofermentacyjnych, W ustach mamy nieco mniej owoców, ale cudowna lekkość przywodzi też smak migdałów, gałki muszkatołowej i fiołków oraz wyraźne nuty mineralne, delikatnie słone.
Po zbiorach, wino krótko maceruje w niskiej temperaturze. Następnie przechodzi fermentację alkoholową w stalowej kadzi z cotygodniowym batonnage. Wino dojrzewa w kadzi na osadzie przez 7 miesięcy i butelkowane jest w połowie kwietnia.
Jean-Yves Breataudeau w roku 1996 odziedziczył majątek po swoim ojcu. Rodzinną tradycją była uprawa winogron, ale dopiero Jean-Yves postanowił robić własne wina. Domaine du Colombier jest sygnatariuszem Karty Niezależnych Winiarzy Francji, ponieważ chcą, aby zawód winiarski zachował prawdziwe wartości i know-how, spełniając jednocześnie wymogi natury, zachowując naturalny ekosystem. Jak mawia Jean-Yves: „… Naszą pasją jest jednoczyć innowacje i tradycję w naszej piwnicy…”.
Dolina Loary to kompletna mieszanka. Na jego długości 600 mil można znaleźć każdy styl wina. Najbardziej znane regiony winiarskie Doliny Loary to Sancerre i Pouilly-Fumé : modele Sauvignon Blanc na całym świecie. Natomiast Chenin Blanc ze środkowej Loary – słodkie wina z Vouvray i Anjou – charakteryzują się równowagą i kwasowością, która pozwala im dojrzewać przez dziesięciolecia, a jednocześnie zachować świeżość w młodości. Suche Chenins z Savennières są najczystszym wyrazem ich granitowej gleby, jaką można znaleźć gdziekolwiek. Na koniec mieszankę uzupełniają czerwienie Chinon i Bourgueil na bazie Cabernet Franc oraz świeże, łatwe białe Muscadet . Przeszukaj setki recenzji win z Doliny Loary w naszym przewodniku po winach z Doliny Loary, aby uzyskać więcej informacji na temat poszczególnych win i zapoznać się z naszą obszerną bazą danych ocen win z Doliny Loary.