Czas: 2h

Porcja: 6

Poziom trudności: trudny

Udziec%20pieczony%20z%20Sarniny%20z%20Winem%20Vall%20Llach%20Mas%20De%20La%20Rosa.jpg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

SKŁADNIKI

  • 2 kg udźca sarniego z kością
  • marynata do sarniny
  • 1/5 kg tłustego boczku wieprzowego lub słoniny
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 litra czystego bulionu z kości
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 1/5 litra kwaśnej pełnotłustej śmietany
  • Sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody, wyfiletować.

Wyfiletowane mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia zalać marynatą i odstawić do lodówki na dwie doby. Do nagrzanego (240 st. C) piekarnika włożyć kość i opiekać ją aż będą złocisto brązowe. Przełożyć kość do garnka, zalać 1/2 litra wrzącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu do odparowania połowy wywaru.

Mięso wyjąć z lodówki tak aby złapoło teperaturę pokojową około 18C , osączyć i wytrzeć do sucha, naszpikować pokrajanym w słupki (zamrożonym) boczkiem lub słoniną i czosnkiem, natrzeć pieprzem a następnie oprószyć mąką. Na patelni silnie rozgrzać smalec i obsmażyć mięso z wszystkich stron.

Seler pokrajać w kostkę i obgotować w osolonej wodzie, a cebulę pokrajać w półtalarki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C. Mięso przełożyć do ognio-trwałego naczynia, włożyć seler i cebulę, piec pod przykryciem, polewając bulionem i wytworzonym sosem, aż mięso będzie miękkie (około 2 do 3 godzin).

Po upieczeniu mięsa wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso, jeszcze około 15 minut (mięsko „dojdzie” i będzie bardziej soczyste).

Wytworzonym gorącym sosem, zahartować śmietanę i połączyć z resztą sosu (nie gotować), doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.

Przed podaniem pokroić mięso w poprzek włókien na plastry (o grubości około 2 cm) i polać przygotowanym sosem.