Kleine Zalze Cellar Selection Pinotage
Kraj: South Africa
Region: Stellenbosch, Coastal Region
Winemaker: Henning Retief
Producent: Kleine Zalze
Typ: Red Dry - Pinotage
Pojemność: 0,75l PAW1
Alkohol: 14%
Rozwiń opis...Pinotage Kleine Zalze dojrzewał przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Czerwone wino z regionu Stellenbosch łączy nuty dzikich jagód, śliwek i czarnych porzeczek w jego różnorodnym bukiecie, uzupełnionym niuansami skór i aromatów pieczonych z powodu starzenia się w drewnianych beczkach. Czysta odmiana Pinotage z Południowej Afryki jest mocna i jednocześnie elastyczna na podniebieniu, z miękkimi taninami i dobrą strukturą. Ten bardzo elegancki Pinotage jest idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, jagnięcych lub zimowych potraw. Pinotage piwniczny Kleine Zalze doskonale komponuje się również z mocnymi potrawami curry.
Wina południowoafrykańskie
Wino zostało po raz pierwszy wyprodukowane w Południowej Afryce w XVII wieku przez osadników holenderskich i francuskich. Obecnie kraj ten przeżywa renesans winiarski z ponad tysiącem producentów i jest ósmym co do wielkości krajem winiarskim na świecie.
Kluczowe południowoafrykańskie regiony winiarskie
Winiarstwo południowoafrykańskie koncentruje się wokół Western Cape, gdzie długie, ciepłe lata są moderowane przez Prąd Benguelski z Antarktydy, który tworzy chłodne bryzy oceaniczne. Najbardziej znane regiony produkujące najlepsze wina południowoafrykańskie to Stellenbosch, Swartland i Franschhoek, które są znane z mocnych czerwonych win. Chłodny klimat Walker Bay i Elgin lepiej nadaje się do białych i jaśniejszych czerwonych win. Innym godnym uwagi regionem jest Constantia, która jest historycznym domem Vin de Constance, jednego z najlepszych słodkich win na świecie w XVIII i XIX wieku, dając nam najlepsze słodkie wino południowoafrykańskie.
Odmiany winogron południowoafrykańskich
Charakterystycznym szczepem Południowej Afryki jest Pinotage, skrzyżowanie Pinot Noir i Cinsault, które daje mocne i pikantne czerwone wina. Inne popularne odmiany to podstawowe gatunki Bordeaux, takie jak Cabernet Sauvignon i Merlot, a także Sauvignon Blanc i Chardonnay. Chenin Blanc jest szczególnie popularny w przypadku białych win, których w Południowej Afryce jest ponad dwa razy więcej niż w rodzimej Francji.