Nipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi
- -28,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Castellani Elitaio Montepulciano d'Abruzzo D.O.C.
Kraj: Włochy
Region: Abruzja
Apelacja: DOC Montepulciano d'Abruzzo
Producent: Castellani Cevin S.P.A.
Szczepy: Montepulciano
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Czerwone wytrawne wino powstałe w całości ze szczepu Montepulciano uprawianego na górzystym rejonie Abruzji. To przyjemne owocowe wino z aromatami owoców pestkowych oraz delikatnymi nutami dymnymi oraz kwiatowymi. Na podniebieniu dominują ciemne owoce z lekką nutą drewna.
Sugestie kulinarne: dania mięsne, makarony, zapiekanki,
Notatki Sommelier:
Abruzzo znajduje się w południowo-środkowych Włoszech, między Morzem Adriatyckim a Apeninami. Ma krajobraz gór i pięknych wybrzeży z falistymi wzgórzami winnic, gajów oliwnych i upraw zbóż. Jeśli chodzi o wina, region ten jest domem dla jednych z najbardziej znanych i najlepszych win w kraju, w szczególności Montepulciano. W ostatnich latach wiele uwagi poświęcono również białym winom z regionu, głównie pachnącym i teksturowanym winom z odmiany Pecorino, ale także z Trebbiano Abruzzese. Region ten jest domem dla dwóch legendarnych włoskich producentów: Edouardo Valentini i Emidio Pepe, których wina są bardzo poszukiwane na całym świecie, ale tutaj można również znaleźć jednego z ulubionych producentów Noble Grape w dobrej cenie, Rocco Pasetti, który robi po prostu wspaniałe wina w codziennych cenach.
Wino Castellani Elitaio Montepulciano pasuje do pizzy jak na zamówienie, ma intensywną rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Trwały aromat czereśni, ciemnej śliwki, owoców jagodowych, wiśni z ziołową nutą. W ustach aksamitne, zachwyca posmakiem dojrzałych czerwonych owoców, czereśni i jeżyn z przyjemnym zakończeniem.
2023-06-04
Czerwone włoskie wino Montepulciano d'Abruzzo
Najlepszy owoc abruzyjskiej ziemi to odmiana winorośli montepulciano. W gorącym klimacie południowej Italii winogrona uzyskują pełną dojrzałość. Tradycyjna winifikacja i dojrzewanie w kadziach. Piękna, ciemnopurpurowa barwa, z wyraźnymi łzami na ściance kieliszka. Dojrzałe słodkie owoce z przewagą wiśni i czereśni. W ustach dość gładkie, smaczne, lekko ekstraktywne. Przyjemnie ściągające. Dobry towarzysz grillowanego i smażonego mięsiwa.