DOCG, Chianti Classico Riserva., by Cecchi
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Producent: Cecchi
Szczep: Sangiovese
Pojemność: 750 ml
Rozwiń opis...Niezwykle ciekawe wino produkowane przez rodzinę Cecchi tylko w najlepszych latach. Pełne i wykwintne o delikatnych taninach i wytrawności. Starzone w dębowych beczkach przez dwa lata. Wino to jest niezwykłą okazją dla koneserów. Idealne do potraw kuchni toskańskiej: dziczyzny, czerwonych mięs, serów i grzybów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Odkryj elegancki świat Chianti, kultowego włoskiego wina z urokliwej Toskanii. Wina te zachwycają harmonijną współpracą owocowości i pikanterii. Typowe aromaty wiśni, śliwek i fiołków uzupełniają subtelne nuty ziół i przypraw. Na podniebieniu Chianti charakteryzuje się przyjemną kwasowością i dobrze zintegrowanymi taninami, które zapewniają zrównoważony i długi finisz. Idealne do makaronów, dań mięsnych czy dojrzałych serów – przeżyj prawdziwą włoską rozkosz z kieliszkiem Chianti!
Szczep Sangiovese do produkcji win to prawdopodobnie najważniejsza odmiana winorośli we Włoszech, znana ze swojej wszechstronności i produkcji win najwyższej klasy. Szczególnie dobrze rozwija się w Toskanii, gdzie wykorzystuje się go w słynnych winach, takich jak Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano. Sangiovese charakteryzuje się mocnymi taninami, zrównoważoną kwasowością i imponującymi aromatami czerwonych owoców, wiśni, śliwek i delikatnymi nutami ziołowymi. Przy właściwym przechowywaniu winami Sangiovese o złożonej strukturze i głębi można się cieszyć przez wiele lat. Obowiązkowa pozycja dla miłośników autentycznej włoskiej tradycji winiarskiej!
Toskania świat dobrego wina, jak to opowiada Sommelier Bachus Wina przedstawia malowniczy klejnot w tchnieniu Włoch, to wilgotny, żyzny raj dla miłośników wina i winiarzy. Malowniczy teren ziemi, rozbudowany pagórkowatymi wzgórzami rozciągającymi się w bujnych, zielonych rzędach winorośli, pozwala wyprodować jedne z najbardziej i najbardziej uznanych win na świecie. Jako sommelier Bachus Wina staram się jedynie podkreślić atrakcyjność tych win – które nieustannie degustuję aby potwierdzić że są naprawdę wyjątkowe. W Toskanii klimat jest odpowiedni do uprawy winorośli, z ciepłymi latami i łagodnymi zimami, które umożliwiają równomierne dojrzewanie winogron i nadają winom ich wyjątkowe cechy. Współdziałanie gleb wapiennych, obfitego światła słonecznego i chłodnej nocnej bryzy nadaje winom szczególną złożoność i finezję. Toskania jest domem dla kilku z najsłynniejszych odmian win na świecie, w tym potężnego Sangiovese, najważniejszego flagowego wina regionu, którego pełny wyraz znajduje się w Chianti i Brunello di Montalcino. Istnieją również wyśmienite wina białe, takie jak Vernaccia di San Gimignano i musujące Vermentino. Kolejnym klejnotem Toskanii są „Super Tuscans”, grupa najwyższej jakości win czerwonych wytwarzanych z międzynarodowych odmian winorośli, takich jak Cabernet Sauvignon i Merlot, które ugruntowują reputację Toskanii jako producenta win światowej klasy. Ale prawdziwa magia toskańskich win polega nie tylko na ich wysokiej jakości i różnorodności, ale jest również głęboko zakorzeniona w kulturze i radości życia tutejszych ludzi. Wino jest integralną częścią lokalnej tradycji, darem natury przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Każda butelka pochodząca z Toskanii opowiada historię wielowiekowego rzemiosła, czystego szacunku dla natury i niezrównanej pasji do winiarstwa. To właśnie ta autentyczność sprawia, że toskańskie wina są tak charakterystyczne i ujmujące – ucieleśnienie włoskiej duszy w jej najczystszej i najsmaczniejszej formie.