Colutta Pinot Grigio Friuli
Wino Colutta Pinot Grigio Friuli
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Colutta Pinot Grigio Friuli
Kraj: Włochy
Region: Friuli
Apelacja: OC Friuli Colli Orientali
Producent: Colutta
Szczep: Pinot Grigio
Smak: białe wytrawne
Temp. podawania: 8-10 °C
Pojemność: 0,75 l
Słomkowo-żółta barwa z zielonym połyskiem. Wino bardzo aromatyczne, typowe dla odmiany, wsparte wyraźnymi nutami mineralnymi. W ustach pełne, miękkie i kremowe.
Pinot Grigio z nowych fabryk zlokalizowanych na pagórkowatym terenie w gminie Manzano, winifikacja i dojrzewanie w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez około 6 miesięcy z dalszym krótkim postojem w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Jako aperitif, do zup rybnych, ryb z grilla, wędlin i serów w średnim wieku.
Posiadając 18 hektarów posiadłości położonych w gminach Buttrrio, Manzano i Rosazzo, firma produkuje około 150 000 butelek, uprawiając winnice na glebach gliniasto-wapiennych i stosując wyłącznie naturalne produkty do pielęgnacji roślin, uprawiając w ten sposób uprawę winorośli bardzo świadomą ekologicznie . Ponadto system fotowoltaiczny umożliwia wykorzystanie całkowicie odnawialnych źródeł energii w całym łańcuchu produkcyjnym. Sztandarowy produkt produkcji, Friulano i Ribolla, produkowany ze starych winorośli znajdujących się w górnej części wzgórza Rosazzo.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W sumie 20 000 hektarów winnic charakteryzuje krajobraz odległego regionu Friuli. Ściśle mówiąc, obszar ten odnosi się do nazwy Friuli Venezia Giulia, pierwotnie „Friuli Venezia Giulia”. Jednak największa liczba najlepszych włoskich win jest produkowana we Friuli . Od czasu wprowadzenia systemu DOP teren został podzielony na sześć stref: Ciepłe prądy powietrza docierają do regionu winiarskiego bezpośrednio z Laguny Weneckiej. Skutkuje to znacznie wyższymi temperaturami niż na przykład w głębi lądu. Średnio we Friuli pada trzy razy więcej niż w porównywalnych deszczowych regionach uprawy winorośli. Jednak ulewne deszcze są zwykle rozłożone na wiosnę i zimę, więc same winorośle nie są uszkodzone. Gorące lata oznaczają, że winiarze mogą rozpocząć zbiory bardzo wcześnie. Około połowa wszystkich młodych winorośli sadzonych we Włoszech pochodzi z winnic w regionie Friuli. Ale tutaj, u podnóża Alp i na aluwialnych glebach, rozwijają się międzynarodowe odmiany winorośli, które prowadzą do doskonałych win . Najbardziej znaną międzynarodową odmianą winorośli Friuli jest Tocai Friulano. Wina z tego regionu znane są przede wszystkim ze swojej owocowości . Charakteryzują się prostym i soczystym aromatem o mocnej konsystencji i optymalnej mineralności. Friuli słynie również z doskonałych win słodkich . Szlachetne, słodkie i bogate doznania smakowe uzyskuje się często z już mocno wysuszonych winogron. Wina z Friuli cieszą się rosnącą popularnością. Białe wina z Friuli stały się znane na całym świecie dopiero po sprowadzeniu allochtonicznych winorośli . Stopniowo jednak winiarze z Friuli wracają do swoich tradycji i coraz częściej wracają do charakterystycznych autochtonicznych winogron , z których tłoczone są doskonałe wina białe. Zwłaszcza w ciągu ostatnich kilku lat wino Friuli zyskało dużą liczbę nowych zwolenników, a liczba ta stale rośnie. Region winiarski rozwija się we włoskie centrum białego wina . Głównym tego powodem jest ulepszona technologia piwnic i coraz większe ograniczenie plonów. Przede wszystkim wino ze szczepu podbija serca wielu miłośników wina w kraju i za granicą. Najlepsze obszary uprawy winorośli w regionie Friuli. Friuli jest znane i popularne wśród przyjaciół kulinarnych przysmaków ze światowej sławy szynki z San Daniele, wędzonej szynki z Sauris i sera z Montasio. Czerwone i białe wina oraz popularna w regionie grappa stanowią idealny dodatek do pysznych regionalnych specjałów. Region winiarski Friuli zawsze był regionem pogranicza. Znajdowała się już pod panowaniem Rzymu, Wenecji, Bizancjum i imperium Habsburgów. W 181 p.n.e. Rzymianie założyli tu tzw. kolonię Akwilei i sprowadzili do kraju własną kulturę winiarską. Jednak jeszcze przed nimi Celtowie założyli tam uprawę winorośli – dalej ją rozwijają sami Rzymianie. Między rokiem 100 a 44 pne Juliusz Cezar rozszerza swoje panowanie i zakłada miasto Forum Iulii. Z czasem Friuli rozwinęło się z tego, dziś miasto znane jest jako Cividale. Według greckiego autora Strabona żyzna równina produkuje obfite wino . Sąsiadujące ludy, takie jak Pannończycy, Ilirowie czy Karnianie, przybyły do Friuli w celu handlu. Miasto Akwilea, które istnieje do dziś, jest drugim najważniejszym miastem po Rzymie w tym czasie. Silna ekspresja obszarów wina białego i czerwonego wynika również z historii. W rzeczywistości Republika Wenecka okupowała zachodnią część Friuli w XV wieku. Obszar wschodni, oddzielony rzeką Judrio, znajdował się pod wpływem imperium Habsburgów.