Ata Rangi Martinborough Nowa Zelandia  Ata Rangi, co znaczy „niebo o świcie, nowy początek” jest własnością i jest zarządzana przez rodzinne trio – Clive Paton, jego żonę Phyll i siostrę Alison. W 1980 roku Clive zasadził nagi, kamienisty, domowy padok na skraju Martinborough, stając się jednym z nielicznych ludzi, którzy byli pionierami uprawy winorośli w tym regionie. Pierwsza winnica Ata Rangi zajmowała mniej niż pięć hektarów na głębokich, swobodnie drenujących żwirach aluwialnych – pierwotnym biegu lokalnej rzeki, która wypływa ze wzgórz otaczających wschodnią stronę doliny. Dziś dołącza do nich silny zespół, w tym winiarz Helen Masters, która w 2019 roku została nagrodzona Nowozelandzkim Winiarzem Roku przez magazyn Gourmet Traveler WINE w uznaniu za 16-letnią pracę w Ata Rangi. Ata Rangi słynie z Pinot Noir i jest powszechnie uważany za czołowego producenta Pinot Noir w Nowej Zelandii. Zostały one nagrodzone pięcioma gwiazdkami w „Wielkiej Nowozelandzkiej Klasyfikacji Pinot Noir 2019” przez Matthew Jukesa i Tysona Stelzera za stały poziom złotego medalu ich win. Na Międzynarodowej Konferencji Pinot Noir w 2010 r. Ata Rangi Pinot Noir był jednym z dwóch producentów, którym przyznano tytuł „Tipuranga Teitei o Aotearoa” (co w tłumaczeniu z języka Maorysów oznacza „Wielki wzrost Nowej Zelandii” lub „Grand Cru”), w uznaniu ich unikalna strona i zaangażowanie rodziny w ewolucję i rozwój nowozelandzkiego Pinot Noir. Najstarsze winorośle Pinot Noir, w tym klon rzekomo przemycony z Burgundii, posadzono w 1980 roku. „McCrone Vineyard” Pinot Noir, z winorośli zasadzonych w 2001 roku przy użyciu mieszanki klonów, znajduje się tuż za rogiem domu Aty Rangi. Zdumiewająco odmienny skład gleby, z zwartym pokładem gliny, daje bardziej jedwabiste wino niż teksturowy styl Martinborough Pinot Noir. Produkcja wina jest dokładnie taka sama jak w przypadku legendarnego Ata Rangi Pinot Noir, oferując fascynujące porównanie dwóch odrębnych, specyficznych dla miejsca ekspresji tego wspaniałego grona. Crimson Pinot Noir, produkowany z winorośli w wieku od 5 do 25 lat, inspirowany jest miłością do rodzimych nowozelandzkich „choinek”, kwitnącej na czerwono Raty i Pohutukawy. Sprzedaż tego wina wspiera Project Crimson, charytatywny fundusz ochrony przyrody, który sadzi i chroni te drzewa w całym kraju. Clive jest zapalonym obrońcą przyrody, sadząc ponad 70 000 rodzimych drzew w „bloku krzewów” Ata Rangi, 20 minut na południe od Martinborough. W 2012 roku Clive został mianowany Oficerem Orderu Zasługi Nowej Zelandii za wkład w uprawę winorośli i ochronę Nowej Zelandii. Lismore Pinot Gris jest zbierany stosunkowo późno, aby umożliwić winogronom rozwinięcie pełnego profilu smakowego. Sauvignon Blanc, nazwany „Te Wa” lub „czas i miejsce” w Te Reo Maori, jest częściowo fermentowany w beczce, z porcją sfermentowaną w całości, dostarczając wino, które koncentruje się tak samo na teksturze i długości podniebienia, jak na kuszące aromaty.

Zobacz wina z Nowej Zelandii

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz