Barone Pizzini została założona w 1870 roku przez szlachecką rodzinę o tej samej nazwie. Jest to jedna z najstarszych winnic we Franciacorta i była pierwszą winnicą w regionie promującą bioróżnorodność i naturalne metody uprawy. Firma uchwyciła długie znaczenie kulturowe regionu, aby pomóc w kształtowaniu zarówno dziedzictwa, jak i współczesnego charakteru Franciacorty. Pizzini jest uważnym obserwatorem swojej ziemi, opracowując przemyślane modele rolnicze, które popchnęły je na linię frontu w ich regionie. Jego kluczową filozofią jest najpierw zaufać naturze. Silvano Brescianini, winiarz (i dyrektor generalny), przejął obowiązki winiarskie w 1994 roku. Dla niego winorośl i wina pochodzą z naturalnych upraw i jako takie powinny odzwierciedlać ich pochodzenie. Jego cel niskiej interwencji skutkuje winami określanymi mniej przez sztuczność, a bardziej przez lokalizację. Położona w często określanych jako najlepsze obszary produkcji Franciacorta, 47 hektarów winnicy jest podzielona na 25 oddzielnych działek w czterech gminach, w tym Provaglio d'Iseo, Corte Franca, Adro i Passirano. Winorośl znajduje się średnio na wysokości 200 metrów nad poziomem morza, a jej średni wiek wynosi 20 lat. Podglebie mają złożone pochodzenie. Niektóre mają charakter morenowy, inne wzbogacone są polodowcowymi osadami rzecznymi. Pizzini posiada również 26-hektarową biodynamiczną winnicę w Marche (Pievalta) i rozszerzyła swoje gospodarstwa o posiadłość w Maremma (Poderi di Ghiaccioforte) na wybrzeżu Toskanii. Wszystkie praktyki rolnicze na ich trzech posiadłościach opierają się na naturalnych modelach, które wykorzystują materię organiczną do utrzymania żyzności gleby, a naturalne pasożyty do zwalczania szkodników. Wrażliwość zaczyna się od zdrowia gleby, i rozciąga się na całe ich praktyki uprawy winorośli w obronie przejrzystości ich różnych terroirów. Sam budynek winnicy reprezentuje pragnienie zmniejszenia wpływu na środowisko i maksymalizacji oszczędności energii. Wybory architektoniczne gwarantują idealne środowisko do produkcji win, które szanują środowisko. Z tego powodu dwie trzecie budynku znajduje się pod ziemią, dzięki czemu temperatura otoczenia pozostaje naturalnie stabilna. 

 

Zobacz wiecej: Franciacorta

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz