Chateau La Garde ma długą historię w tak zwanym wówczas regionie Graves . W rzeczywistości początki Chateau La Garde sięgają co najmniej 1732 roku, kiedy to zamek został zbudowany. Nieruchomość była wielokrotnie sprzedawana, ostatecznie przechodząc od rodziny Lacoste (która nadali nazwę posiadłości Pauillac , Chateau Grand Puy Lacoste ) rodzinie Eschenauer.

W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku wina sprzedawane były pod nazwą Clos La Garde. Jednak współczesna era Chateau La Garde rozpoczęła się w 1990 roku, kiedy został zakupiony przez grupę Dourthe. Grupa Dourthe jest właścicielem kilku winnic w Bordeaux. Są także jednymi z potężniejszych i odnoszących sukcesy negocjatorów w swojej firmie CVGB.

W 2022 roku zakończono generalny remont Chateau La Grade. Teraz w piwnicy znajdziesz wszystkie błyszczące kadzie ze stali nierdzewnej, ścięte i odwrócone stożki. Dodatkowo piwnica została skonfigurowana ze znacznie mniejszymi kadziami, co pozwala na winifikację prawdziwej paczki po paczce.

 

Winnice Chateau La Garde, Terroir, winogrona , produkcja wina

Duża, 54-hektarowa winnica Chateau La Garde obsadzona jest czerwonymi winogronami w 62% Merlot , 31% Cabernet Sauvignon , 5% Cabernet Franc i 2% Petit Verdot . Jak zobaczysz, to jest większość winnicy. W przypadku wina białego zarezerwowano 4 hektary winorośli na białe winogrona, które sadzi się w zawartości 85% Sauvignon Blanc i 15% Semillon . Całe Sauvignon Gris zostało usunięte i zastąpione głównie Sauvignon Blanc i niewielką ilością Semillon.

W winnicy dojrzewają średnio około 25 lat. Gęstość winorośli jest dość duża, a gęstość niektórych nasadzeń sięga 14 000 winorośli na hektar. Terroir w większości winnicy jest żwirowy i gliniasty. Znajduje się tam mniejsza działka winorośli z chłodniejszym terroirem i większą zawartością wapienia, na której sadzi się winogrona do produkcji win białych.

Produkcja wina czerwonego Chateau La Garde, powstaje gdy wino poddaje się fermentacji całych jagód w kadziach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze. Fermentacja malolaktyczna odbywa się w zbiornikach. Wino dojrzewa w 35% nowych beczkach z francuskiego dębu przez okres od 12 do 15 miesięcy.

Wino białe z Chateau La Garde winifikowane jest w beczkach. Fermentacja malolaktyczna odbywa się w beczkach. Po fermentacji malolaktycznej osad jest usuwany i umieszczany w zbiornikach na jeden miesiąc, po czym zawracany do dowolnej beczki uznanej za lekką. Wino dojrzewa w 15% nowych beczkach z francuskiego dębu przez 10 miesięcy.

Jest jeszcze drugie wino , La Terrasse de La Garde. Średnia roczna produkcja Chateau La Garde wynosi blisko 14 000 skrzynek rocznie.

Chateau La Garde można delektować się w młodym wieku po dekantacji. Młode roczniki można dekantować średnio przez około 1 godzinę. Dzięki temu wino zmięknie i otworzy swoje perfumy. Starsze roczniki mogą wymagać niewielkiej dekantacji, wystarczającej do usunięcia osadu. Chateau La Garde jest zwykle lepsze, jeśli ma co najmniej 3-6 lat w butelce. Oczywiście może to się nieznacznie różnić w zależności od charakteru vintage. Chateau La Garde najlepiej się pije, a szczytową dojrzałość powinna osiągnąć w wieku 6-15 lat po zbiorze.

 

Serwowanie Chateau La Garde z winem, jedzeniem i wskazówkami dotyczącymi łączenia

Chateau La Garde najlepiej smakuje w temperaturze 15,5 stopni Celsjusza, 60 stopni Fahrenheita. Chłodna, niemal piwniczna temperatura nadaje winu więcej świeżości i siły. Czerwone wino Chateau La Garde najlepiej pasuje do wszystkich rodzajów klasycznych dań mięsnych, cielęciny, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, kaczki, dziczyzny, pieczonego kurczaka, pieczonego duszonego i dań z grilla.

Chateau La Garde doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej, obfitymi daniami rybnymi, takimi jak tuńczyk, grzyby i makarony, a także serami. Białe wino Chateau La Garde doskonale nadaje się do skorupiaków, sashimi, sushi, wszelkiego rodzaju owoców morza, kurczaka, cielęciny i serów.  

 

Region Pessac-Leognan

Gironde jest trzecim co do wielkości departamentem winiarskim we Francji, po Aude i Hérault. Ponadto Gironde jest także wiodącym wydziałem produkującym AOC. Reputacja Bordeaux jako wspaniałego regionu winiarskiego na świecie jest ugruntowana. Zabytkowe zamki produkują legendarne czerwone wina. Wina z Bordeaux mogą leżakować przez kilka dekad. Te same wina rozsławiły i nadal rozsławiają region Bordeaux i Francję. 

Żyronda i jej dopływ Dordogne dzielą region na dwa duże obszary. Istnieją zatem dwa duże obszary produkcyjne. Lewy brzeg, obejmujący Haut-Médoc i Graves, znajduje się na zachód i południe od Bordeaux. Prawy brzeg, obejmujący Saint-Emilion i Pomerol, znajduje się na północ od Girondy i Dordogne. Wreszcie region Entre-Deux-Mers, pomiędzy Gironde a Dordogne, produkuje bardzo dobre białe wina.

Najlepsze wina, jak np. Pessac Leognan, pochodzą z powiatów lub gmin AOC. Znajdują się one na lewym lub prawym brzegu. Obydwa brzegi różnią się charakterem gleby. Na lewym brzegu występuje głównie żwir, podczas gdy na prawym brzegu występuje głównie glina. Wina lewobrzeżne, głównie Cabernet-Sauvignon, są bogate w garbniki. Wina te mają wyraźny aromat czarnej porzeczki. Te wina lewobrzeżne czasami potrzebują kilku lat, aby wyrazić swój pełny potencjał. Wina z prawego brzegu, z przewagą Merlota, są mniej garbnikowe i bardziej alkoholowe. Wina z prawego brzegu szybciej nabierają bogatych i owocowych smaków.

Produkty producenta