Cloudy Bay Vineyards jest winnicą umiejscowioną w Marlborough - regionie Nowej Zelandii. Winiarnia przede wszystkim słynie z Sauvignon Blanc. Pierwszy komercyjny Cloudy Bay został wyprodukowany w 1985 roku z zakupionych winogron. Dopiero po kilku latach firma zasadził własne winorośle. Cloudy Bay Sauvignon Blanc było jednym z pierwszych win nowozelandzkich, które było szeroko eksportowane i zwróciło na siebie uwagę. Ponieważ wino posiadało wyraźny charakter, jego złożona owocowość zachwycała doskonałą budową. Wino wyprzedzało w dobrych ocenach Sancerre i Pouilly wina z najwyższych klasyfikacji Sauvignon Blanc z Francji.

Cloudy Bay winnica powstała w 1985 roku przez Davida Hohnen, założyciela Margaret River Winery Cape Mentelle. Cloudy Bay za 140 hektarów (350 akrów) winnice znajdują się w trzech miejscach w regionie uprawy winorośli Marlborough, w tym na terenach bliskich zatoki, dla których są wymienione. Region słynie z produkcji win Sauvignon blanc. Pnącza sadzone są na głębokich naniesieniach o podłożu żwirowym.

W 2003 Cloudy Bay Winnice kupił wielonarodowej dóbr luksusowych firmy LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) poprzez jego domu szampana Veuve Clicquot , a eksport do 20 krajów na całym świecie, z największych rynków będących Australia , Wielka Brytania, USA, Europa i Japonia . Produkcja po przejęciu przez firmę LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) wzrosła do ponad 100.000 w przypadku Cloudy Bay Sauvignon Blanc w 2009 roku.

Zobacz wina:http://www.bachus-wina.com.pl/?2981,cloudy-bay-sauvignon-blanc

Produkty producenta