Craggy Range Winery
Craggy Range Winery to rodzinna winnica założona w 1998 roku. Znajduje się w cieniu spektakularnego szczytu Te Mata w regionie uprawy winorośli premium Hawkes Bay w Nowej Zelandii. Winnica produkuje szeroką gamę wysokiej jakości win, w tym emblematyczne kolekcje Prestige, Family i Appellation, a także edycje limitowane, wszystkie odzwierciedlające miejsce i ludzi. Winogrona pochodzą z dwóch miejsc: kamienistych, ciepłych gleb Gimblett Gravels w Hawke's Bay i wulkanicznych, gliniastych gleb Te Muna Road w Martinborough.
Historia Craggy Range Winery zapoczatkowała kiedy Terry Peabody wrócił do domu z czterotygodniowej podróży służbowej jesienią 1993 roku, jego żona Mary i córka Mary-Jeanne ugotowały mu kolację. Posiłek był długi i leniwy, ale nie bez celu. Terry'emu nie pozwolono odejść, dopóki nie zgodził się zająć biznesem winiarskim. Warunkiem było, że biznes nigdy nie może zostać sprzedany. Miał to być rodzinny biznes, trwałe dziedzictwo.
Tego wieczoru Terry złożył zobowiązanie najważniejszym osobom w swoim życiu i zamierzał je dotrzymać. Poszukiwania winiarni rozpoczęły się dość tradycyjnie - we Francji i Ameryce, a następnie rozprzestrzeniły się na Australię. Inne interesy zaprowadziły go na kraniec świata, do Nowej Zelandii: krainy gór, ognia i lodu - geograficznie najmłodszego kraju na świecie - położonego na słodkich szerokościach geograficznych do uprawy winorośli.
„Kiedy wyobrażałem sobie życie wśród winorośli, nie pomyślałem od razu o Nowej Zelandii, ale Nowa Zelandia była cudowna, ponieważ interesowało nas czyste powietrze, zielone pola i kultura dbałości o ziemię. Nie chcieliśmy dziedziczyć ani powielać cudzych błędów.' Mary Peabody
Terry zawsze był pod wrażeniem jakości nowozelandzkich win i wyczuwał nową, ekscytującą możliwość. W Nowej Zelandii dostrzegł potencjał, którego nie widział nigdzie indziej. Wyjątkowy klimat kraju, młodość branży winiarskiej i pionierski duch ludzi były zgodne z jego własną filozofią i pragnieniem wytyczenia innej ścieżki. Jego ambicją nie było jedynie kupienie istniejącej winnicy lub naśladowanie najlepszych przykładów stylów winiarskich na świecie — było to odważniejsze. Chciał stworzyć nowe wzorce za pomocą win, które miałyby stać się znane na całym świecie jako klasyki Nowego Świata.
Los odegrał swoją rolę. Znajomy przedstawił Terry'ego znanemu nowozelandzkiemu winiarzowi Steve'owi Smithowi, który został nazwany przez magazyn Decanter „jedną z 50 najbardziej wpływowych osób w świecie wina wkraczających w kolejne tysiąclecie”. Znalazł się w dobrym towarzystwie Paula Pontalliera z Chateau Margaux, Pierre'a Henry'ego Gageya z Louis Jadot i Jancis Robinson MW. Właśnie został Mistrzem Wina - jedynym na świecie specjalistą w uprawie winorośli, który ma takie wyróżnienie.
Podczas gdy niektórzy kolekcjonują antyki lub zabytkowe samochody, Steve kolekcjonował ziemię pod winobranie. Konsultant z rzadkim instynktem i doświadczeniem w RPA i Bordeaux, otrzymywał rocznie ponad 350 paczek wina z całej Nowej Zelandii. Zauważył, że niektóre kawałki ziemi za każdym razem wyróżniały się i wskazał kilka szczególnych miejsc. Gimblett Gravels w Hawke's Bay na wschodnim wybrzeżu Nowej Zelandii to obszar o idealnych warunkach do uprawy jego ulubionych win - czerwonych win z Bordeaux i szczególnie Syrah. Spektakularnie piękna dolina Tuki Tuki miała glebę pod Chardonnay i byłaby idealną bazą wypadową do zbudowania nowego rodzaju winiarni.
Steve, który zawsze chciał poszerzać granice i dla którego „to miłe” byłoby ostateczną zniewagą w odniesieniu do wina, dołączył do Terry'ego. Od samego początku podjęli ważną decyzję, aby wyłącznie realizować filozofię produkcji wina Single Vineyard – świeże myślenie w 1997 roku. Przyjęli innowacyjne podejście do uprawy winorośli w wielu regionach, co oznaczało, że nie musieli iść na kompromis. Po odkryciu obietnicy Nowej Zelandii rodzina Peabody zdecydowała się na okręg winiarski Gimblett Gravels w Hawke's Bay i Te Muna Road w Martinborough, aby wyprodukować kolekcję win, które bardzo dobrze oddają ich miejsce. Craggy Range jako pierwszy na półkuli południowej przyjął produkcję win z pojedynczych winnic z wielu regionów kraju. Winogrona zostały dopasowane do miejsca.