Craggy Range Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Apelacja: Wairarapa
Region: Martinborough
Producent wina: Craggy Range
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75
Rozwiń opis...Nowozelandzkie Sauvignon Blanc rozpoczyna się złożonym aromatem owoców tropikalnych, gruszki, limonki, brzoskwini, odrobiną kremowej wanilii oraz nutami ziołowymi i traw. Wino smakuje bardzo rześko i ma dużą kwasowość. Główne smaki to gruszka, dużo limonki, guawy i mango. Finisz zawiera pikantne owoce tropikalne, które utrzymują się przez długi czas i są wymieszane z nutą mineralności. Bardzo orzeźwiające, bardzo smaczne i równie dobre (jeśli nie lepsze) niż zapamiętaliśmy!
Craggy Range Sauvignon Blanc ze świeżymi owocami morza i rybami. To klasyczne połączenie. Ostrygi, małże, kraby, krewetki czy grillowane ryby dobrze komponują się z tego typu winem. Kwasowość wina może zrównoważyć owoce morza, a owocowe smaki uzupełniają delikatne smaki morskie. Owocowa kwasowość wina może wzmocnić delikatne smaki ryb w sushi i sashimi oraz zapewnić orzeźwiające połączenie. Potrawy przygotowane z owoców cytrusowych doskonale harmonizują też z owocową kwasowością nowozelandzkiego wina. Może to być cytrynowy kurczak, grillowane filety z łososia z masłem cytrynowym lub krewetki w cytrusowej marynacie. Ziołowe nuty Sauvignon Blanc dobrze komponują się ze szparagami. Prosta metoda przygotowania, taka jak szparagi gotowane na parze z odrobiną soku z cytryny i parmezanu, może działać wspaniale. Zielone warzywa, takie jak fasolka szparagowa, groszek, szpinak czy brokuły, mogą dobrze komponować się z Craggy Range Sauvignon Blanc. Smaki wzajemnie się uzupełniają, a kwasowość wina może wydobyć świeżość warzyw. Sauvignon Blanc i kozi ser to klasyczne połączenie. Trawiaste i owocowe smaki wina doskonale komponują się z charakterystycznym smakiem koziego sera. Dobrym rozwiązaniem jest sałatka z kozim serem lub półmisek serów. Podobnie jak lekkie, letnie sałatki ze świeżymi ziołami, pomidorami, ogórkami i lekkim dressingiem. Mogą dobrze komponować się z tym nowozelandzkim Sauvignon Blanc z Martinborough. Świeże smaki doskonale się uzupełniają. Grillowany kurczak, pierś z indyka lub sałatki z kurczaka ze świeżymi ziołami są również odpowiednimi towarzyszami dla tego stylu Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Możemy sobie również wyobrazić, że bardzo dobrze komponują się z nim dania z makaronu z lekkimi sosami, takimi jak pesto, sos pomidorowy czy masło cytrynowe. Wino Craggy Range sprawdził się również bardzo dobrze z letnimi przystawkami, takimi jak sałatka Caprese (pomidor, mozzarella, bazylia), bruschetta czy gazpacho.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Jeden z naszych ulubionych Sauvignon Blanc, z maleńkiego regionu Martinborough w Nowej Zelandii. Craggy Range to rodzinna winnica specjalizująca się w produkcji wyrazistych win Single Vineyard. Winnica Martinborough znajduje się w Te Muna, co oznacza „sekretne miejsce”. Wino to pochodzi wyłącznie z kilku działek winorośli rosnących na kamienistej, wapiennej glebie przylegającej do rzeki Huangarua. Smak limonki, brzoskwini i jabłek współgra z charakterystycznymi składnikami zielnymi i wyjątkową suchą, ziarnistą teksturą na podniebieniu. Jak w przypadku wszystkich naszych win Sauvignon Blanc, ingerencja w piwnicę jest minimalna ze względu na troskę i szacunek dla charakteru winnicy. Ciesz się w ciągu trzech lat rocznikiem, lekko schłodzonym, wszędzie tam, gdzie jest słońce, surfowanie lub owoce morza.
Wairarapa - Powiat Martinborough
Wairarapa, co w języku Maorysów oznacza "wody gazowane", to zróżnicowany region z mnóstwem butikowych winnic. Tutaj, wspierane przez ambitną społeczność winiarską, produkowane są wysokiej jakości wina z szerokiej gamy odmian winorośli.
Trzy główne podregiony: Martinborough, Gladstone i Masterton mają zasadniczo ten sam klimat i gleby, ale wykazują subtelne różnice w charakterze win. Dostępna jest szeroka gama stylów i odmian win, od Pinot Noir, Sauvignon Blanc i Aromatics po stylowe Chardonnay, Syrah i wina deserowe.
Pierwsi osadnicy zasadzili pierwsze winorośle już w 1883 roku, ale padły one ofiarą ruchu wstrzemięźliwości w 1905 roku. Współczesna historia wina Wairarapa, rozpoczęła się pod koniec lat 70., kiedy winnice takie jak Dry River, Martinborough Vineyard, Ata Rangi i Chifney (obecnie Margrain) założyły winnice w Martinborough. Wairarapa stanowi tylko około 3 procent powierzchni winnic w Nowej Zelandii i 1 procent całkowitej produkcji, a mimo to jest domem dla jednych z najbardziej znanych i najpopularniejszych producentów w Nowej Zelandii.
Zaledwie około 30 kilometrów od Wellington i morza, Wairarapa oferuje szereg atrakcji i rozrywek związanych z turystyką winiarską, a także wiele unikalnych miejsc noclegowych i restauracji.
Region Martinborough najbardziej wysunięty na południe subregion, z dobrze przepuszczalnymi glebami i chłodnym, suchym klimatem. Miasteczko Martinborough to malownicza kolonialna wioska otoczona winnicami. Na scenie winiarskiej dominują małe, często rodzinne winiarnie, a profil klimatyczny i glebowy jest zbliżony do Burgundii. Nic więc dziwnego, że Martinborough często zachwycało świat wina. Produkowane są tu powszechnie uznane Pinot Noir, żywe Sauvignon Blanc, eleganckie Syrah i inne wspaniałe przyrosty.