Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Wina Feudo Antico powstają w samym sercu Tullum DOCG między Morzem Adriatyckim a ośnieżonym pasmem Maiella w Apeninach. Cantina Tollo założyła Feudo Antico w 2004 roku z ideą ochrony delikatnego środowiska i ożywienia tradycji rolniczej regionu i dumy społeczności. Feudo Antico Abruzzo Włochy rozbudowane winice na ziemiach w sercu Abruzji. Zarazem zalicza się do najmniejszy DOP we Włoszech i pierwsze tego typu oznaczenie w Abruzji. Wina począwszy od rocznika 2013 posiadają certyfikat Magis. Obecnie ich odmiana jest uprawianych przy użyciu rodzimych hektarów, uprawa plony, aby powtórzyć jakość 15. Najwyraźniej wysoko cenią sobie styl, na karze, i ta postawa, która jest ekspertem, który jest na wentylatory, owoce, owoce nie jest z fanem, tylko betonem i szkłem. Gwarantuje czystość winorośli, ich smaki są przenoszone z winnicy czerwone wino. Aby przestrzegać zgodności z zasadami ChNP, instalacja nie może być może być niż 3300 winorośli na haha, ale elkowanie być na miejscu, a konferansjerka pochodzą z drukarni, które mają mniej lub bardziej niż linie ułożone na 80 m nad morzem, nie są . Wino daje produkcję plony. Przy produkcji wina w Feudo Antico Abruzzo stosowane są konserwacje technicznej produkcji lub o niskim wpływie na konserwację, pasterstwo w konserwacjach, środowiska i winaelkowane w piwnicy, z wyjątkiem win technicznych, aby konserwacja termiczna bez obsługi do do obsługi technicznej kontaktu z drewnem. W przypadku wygrywania używa się tylko dziką fermentację przy wyborze przekształcenia i bez filtrowania. Wina Feudo Antico Abruzzo dojrzewają-betonowych w celu podjęcia próby i butelkach, z wyjątkiem, z zastrzeżeniem win Rezerwacja, aby wykonać usługę termiczną bez konieczności. W przypadku certyfikowanych wygranych organicznych (Biologico) wykorzystano fermentację przy tylko przetworzeniu i bez filtrowania. Misją założycielską Feudo Antico było ożywienie starych, prawie zapomnianych rdzennych odmian winorośli i ochrona starożytnego krajobrazu kulturowego wina. Podczas ponownego sadzenia dawno opuszczonej winnicy winoroślą Pecorino odkryto pozostałości 2000-letniej rzymskiej willi rolniczej i amfor. Wykopaliska postępowały, podobnie jak projekt Feudo Antico. Zespół agronomiczny Feudo Antico zbadał właściwości gleb wapiennych i dolomitowych, zmiany wysokości i mikroklimatu. Zidentyfikowano poszczególne crus i zdefiniowano idealne podkładki, idealne odmiany i wysokie zagęszczenie sadzenia. Projekt skupia się głównie na dwóch starych regionalnych odmianach białego wina, Pecorino i Passerina, oraz starych klonach Montepulciano. Wysiłki Feudo Antico pomogły w podniesieniu regionu Tullum ze statusu DOC do DOCG w 2019 roku. Zrównoważenie społeczne, ekonomiczne i środowiskowe to podstawowe idee stojące za Feudo Antico. Wysiłki wspólnotowe rozpoczynają się w winnicy od metod uprawy przyjaznych dla środowiska i niskich plonów. W piwnicy żaroodporne naczynia fermentacyjne wykonane z betonu minimalizują potrzebę chłodzenia. Ekologiczna seria win jest fermentowana spontanicznie bez dodatku drożdży hodowlanych; dodatki siarki są ograniczone do minimum, a wina są butelkowane niefiltrowane. Feudo Antico oferuje obecnie trzy serie win i dwie specjalne butelki. Pierwsza seria win Tullum DOCG obejmuje Passerina, Pecorino, Rosso i Rosso Riserva. Certyfikowana seria win ekologicznych obejmuje również wina białe, różowe i czerwone z regionalnych odmian autochtonów. Pecorino Biologico Tullum DOCG i Montepulciano d'Abruzzo DOP Organic zdobyły najbardziej pożądaną we Włoszech nagrodę: 3 Bicchieri od Gambero Rosso. Wina musujące Tullum DOP stanowią trzecią serię win i są produkowane z Pecorino, Passerina lub Chardonnay klasyczną metodą fermentacji butelkowej. Głębokie zaangażowanie w historię regionu i eksplorację potencjału tego terytorium posłużyły jako inspiracja dla awangardowych butelek Feudo Antico. Rosso Tullum Inanfora DOCG to limitowana edycja butelkowania fermentowanej i dojrzewającej w 750-litrowych amforach z terakoty Montepulciano. Nowy projekt z szefem kuchni, odznaczonym gwiazdką Michelin, Niko Romito, wyprodukował Feudo Antico Pecorino Terre Aquilane IGP per Casadonna, pozyskiwany z winnicy na zboczach gór Maiella na wysokości 800 metrów nad poziomem morza. Wino to zostało również nagrodzone 3 Bicchieri Gambero Rosso. Wykopaliska archeologiczne w rzymskiej willi Rustica w Feudo Antico w Contrada San Pietro wciąż się rozwijają. Dwie bardzo dobrze zachowane cysterny, duży magazyn z zakopanymi doliami (amforami rzymskimi) i osadnik świadczą o dawnej tradycji produkcji wina i oliwy z oliwek w regionie. W tym roku odsłonięto również podłogę mozaikową. Feudo Antico zainaugurowało swoją nową siedzibę na terenie wykopalisk rzymskich Villa Rustica w lipcu 2021 r. Prezes Feudo Antico Vittorio di Carlo stwierdza: „Ten wizjonerski projekt architektoniczny z wyczuciem łączy przejrzystą, nowoczesną strukturę, w której mieści się sklep z winami, biura i dojrzewalnia wina z muzeum, które chroni ważne stanowisko archeologiczne i udostępnia je zwiedzającym”.  Feudo Antico odgrywa kluczową rolę w zachowaniu historii i tożsamości kulturowej krajobrazu i społeczności oraz pokazuje, w jaki sposób zrównoważony rozwój gospodarczy i ochrona dziedzictwa kulturowego mogą współistnieć.

Produkty producenta