Symington Family Estates, właściciele Quinta do Vesúvio, jednej z najbardziej prestiżowych posiadłości winiarskich w Portugalii, z przyjemnością ogłaszają dwusetną rocznicę istnienia firmy produkującej wino.  Założona w 1823 roku firma Quinta do Vesúvio jest uznawana za pierwsze znane wino porto z pojedynczej posiadłości, które zostało butelkowane w Douro w 1868 roku. Posiadłość została później uratowana przez legendarną damę z Douro, Dona Antónia Adelaide Ferreira, której wizją dla Quinta do Vesúvio w znacznym stopniu przyczynił się do oficjalnego włączenia Douro Superior do wyznaczonego regionu Douro w 1907 r. Wdowa od najmłodszych lat, Dona Antónia, poświęciła swoje życie Quinta do Vesúvio, w tym budowę szkoły dla rozwijającej się społeczności i uprawę innych upraw podczas wybuchu filoksery z końca XIX wieku, które zapewniały społeczności środki do życia.

Nabyta przez Symington Family Estates w 1989 roku rodzina z dumą odrestaurowała Vesúvio jako pojedynczą posiadłość, inwestując w ulepszenia winiarskie, utrzymując najwyższe standardy jakości winorośli posiadłości. Winiarnia z XIX wieku jest również jedną z nielicznych, w których wszystkie winogrona do produkcji wina Porto Vintage są nadal deptane ludzkimi stopami w oryginalnych granitowych lagares winnicy, uświęconej tradycją technice przekazywanej przez wieki. 

Rupert Symington mówi o Quinta do Vesúvio: „To zaszczyt zaliczyć tę kultową winiarnię do grona naszych prawdziwych klejnotów, kierując się tradycją i dziedzictwem na czele naszych wysiłków, a jednocześnie wprowadzając innowacje tam, gdzie to konieczne. Jesteśmy dumni z produkcji eleganckich win, które odzwierciedlają wyjątkowe piękno quinta i wszystko, co osiągnięto tutaj w ciągu ostatnich 200 lat”.  Pod przywództwem rodziny Symington Quinta do Vesúvio nadal jest przykładem Douro jako jednego z najlepszych regionów winiarskich na świecie. Quinta do Vesúvio, zajmująca ponad 800 akrów, z czego 328 to uprawy winorośli, jest jedną z modelowych winnic w dolinie Douro. Położone w Górnym Douro niezwykłe terroir quinta słynie z wyjątkowego mikroklimatu, gleby i wyglądu, które stwarzają idealne warunki dla niezmiennie doskonałych win. 

Właściwość produkuje dwa roczniki porto: Quinta do Vesúvio, wykorzystujące najwyższej jakości winogrona pochodzące z tej posiadłości, oraz Capela da Quinta do Vesúvio, pojedynczy winnicowy porto vintage, produkowane tylko w najlepszych latach. Oba wina produkowane są w bardzo małych ilościach. W 2009 roku rodzina Symington wprowadziła na rynek wina DOC Quinta do Vesúvio i Pombal do Vesúvio, ukazując wyjątkowość i wielkość terroir. Po raz pierwszy Quinta do Vesúvio oferuje wyjątkową okazję na prywatne zwiedzanie tej niezwykłej quinty z dedykowanym przewodnikiem. Zwiedzający mogą podziwiać wspaniale odrestaurowany dom dworski i kaplicę; wejdź do granitowych lagares w winnicy, gdzie depta się winogrona; i zwiedzaj górskie winnice na siedmiu wzgórzach. W oryginalnej winnicy oferowana jest także degustacja najlepszych win Douro DOC z Vesúvio i porto Vintage wraz z tradycyjnym lunchem Douro na balkonie domu z widokiem na rzekę Douro. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę www.bachus.waw.pl 

O Quinta do Vesúvio

Quinta do Vesúvio znajduje się daleko w górę rzeki w Douro Superior, 75 mil od portugalskiego wybrzeża Atlantyku i mniej niż 20 mil od granicy z Hiszpanią. Od czasu przejęcia Quinta do Vesúvio w 1989 r. Symington Family Estates stara się przywrócić legendarną reputację quinta, w tym zachować wielowiekową metodę tłoczenia winogron w granitowych lagares, które zostały zbudowane w 1827 r. Vesúvio jest jednym z ostatnich Dolin Douro właściwości podtrzymujące tę tradycję. 

Quinta do Vesúvio ma łączną powierzchnię 800 akrów, z czego 328 to uprawy winorośli. Nieruchomość ma duże różnice wysokości, od ponad 400 stóp nad brzegiem rzeki do ponad 1700 stóp na szczycie grzbietu. Winnice skierowane są na północ, południe, wschód i zachód, zapewniając niezwykły zakres warunków. Skala posiadłości i górzysty teren tworzą winnice o wielu aspektach i zakresach wysokości, zapewniając niezbędne elementy doskonałych portów Vintage i doskonałych win Douro. Położona tak daleko w głębi lądu quinta doświadcza ekstremalnych warunków klimatycznych, osiągając bardzo wysokie temperatury latem i bardzo niskie zimą. Jest bardzo sucho, a każdego roku spada średnio tylko 15 cali deszczu. 

O posiadłościach rodziny Symington

Symingtonowie pochodzenia szkockiego, angielskiego i portugalskiego są producentami porto w północnej Portugalii od 1882 roku. Od pięciu pokoleń łączą swoją pasję do produkcji doskonałych win i porto z głębokim zaangażowaniem w ziemię i ludzi regionu. Dziś dziesięciu Symingtonów pracuje w swoich czterech portowych domach: Graham's, Cockburn's, Dow's i Warre's, a także w swoich markach wina Douro - Quinta do Vesúvio, Quinta do Ataíde, Altano i Prats & Symington (sławna Chryseia). W 2017 roku uruchomili nowe przedsięwzięcie, Quinta da Fonte Souto, w Alto Alentejo. Symington Family Estates jest wiodącym producentem porto premium i wiodącymi właścicielami winnic w dolinie Douro, z 26 Quintas obejmującymi 2462 hektary i 1114 ha winnic. Wszystkie ich winnice są zarządzane w sposób zrównoważony w ramach certyfikacji minimalnej interwencji, a 130 ha to uprawy ekologiczne, co stanowi największy obszar winnic ekologicznych w północnej Portugalii. Rodzina zainwestowała znaczne środki w badania i rozwój w zakresie uprawy winorośli, aby dostosować się do zmian klimatu i mieć ambitny plan zrównoważonego rozwoju, z szeregiem celów pod szyldem Misji 2025. W 2019 roku firma uzyskała certyfikat B Corporation – pierwszej firmy winiarskiej w Portugalii, która podjęła ten krok – dołączenie do globalnej społeczności firm audytowanych pod kątem najwyższych standardów odpowiedzialności społecznej i środowiskowej, zaangażowanych w wykorzystywanie biznesu jako siły dla dobra. 

Zobacz wina: https://www.wina-bachus.pl/wina/portugalia

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz