Te Awanga Estate to rodzinny biznes winiarski. Opierało się to na miłości do wyrobu wina i miejsca, które nazywamy domem, zatoce Hawkea. W 2006 roku zaczęliśmy szukać wspaniałych witryn z winnicami, które ostatecznie dostarczałyby winogrona do produkcji wspaniałych win przyszłości. Mamy trwały cel: uprawiać, zbierać i wytwarzać wina światowej klasy. I uśmiechnij się, robiąc to. Winnica Te Awanga usytułowana jest na wzniesionym wzgórza Te Awanga, z widokiem na 42 akry winnic, w dorzeczu Te Awanga i z widokiem na Pacyfik i bruzą. Nadmorskie gliny i słone powietrze są dookoła Te Awanga Estate Hawkes Bay. Jedną z największych zalet Hawkes Bay jest różnorodność geograficzna i klimatyczna, dlatego Te Awanga doskonale odnajduje się w regionie Nowej Zelandii. Ten urozmaicony krajobraz zapewnia środowisko, w którym można wyhodować wiele odmian dla różnych stylów win. Wybraliśmy jedne z największych winnic w Hawkes Bay; od naszego najbardziej wewnętrznego lądu na starożytnych tarasach rzecznych w Maraekakaho, do doliny doliny aluwialnej w Bridge Pa i wreszcie na wybrzeżu w Te Awanga. W naszej najwyższej i najbardziej śródlądowej winnicy w Maraekakaho, najbliżej gór, uprawiamy Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Chłodniejsze noce zapewniają naszym winom warunki, jakich potrzebują do produkcji pachnących, złożonych i skoncentrowanych win. Most Pa jest tam, gdzie mamy nasze największe nasadzenia Syrah i nasze jedyne winorośli Viognier. Są to jedne z naszych najgorętszych bloków, kluczowe w pełnym dojrzewaniu tych odmian. W Te Awanga na wybrzeżu uprawiamy Merlot, Chardonnay i Sauvignon Blanc, z morskim klimatem, który zapewnia jasną kwasowość i długi okres wegetacji. Obecnie ponad połowa winogron, które uprawiamy, ma certyfikat ekologiczny i planuje pełną produkcję w najbliższej przyszłości. Zespół Te Awanga przykłada wszelkich starań aby wina cieszyły i umilały czas spędzony na ziemi.

Produkty producenta