Elephant Hill Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Producent: Elephant Hill
Region: Hawke’s Bay - Te Awanga
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Rozwiń opis...Białe wino Nowozelandzkie o jasno złotej barwie z zielonymi refleksami. Aromat nasycony letnimi kwiatami, limonką na tle cytrusów. W smaku dobrze zbalansowane z uwypukloną mineralnością oraz wyraźnym akcentem limonki oraz agrestu.
Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze.
Notatki Winiarskie
Winnica Elephant Hill o powierzchni 25 hektarów znajduje się na idyllicznym wybrzeżu Te Awanga w Hawke's Bay. Założyciele Reydan i Roger Weiss zakochali się w tym spektakularnie pięknym krajobrazie, gdy przyjechali do Nowej Zelandii z Niemiec w 2001 roku. Dwa lata później założyli tam swoją winiarnię, która od tego czasu stała się jednym z wiodących producentów nowozelandzkich win w regionie. Podstawą ich filozofii sukcesu jest połączenie tradycyjnych umiejętności winiarskich z najnowocześniejszą technologią piwniczną i wielką chęcią innowacji. Rezultatem skrupulatnej, ręcznej pracy w winnicy, precyzyjnej winifikacji i zrównoważonego zarządzania są wspaniałe wina. Wina Estate, a także wina Reserve i Icon imponująco odzwierciedlają wyjątkowy terroir Elephant Hill.
Hawke's Bay jest idealnym regionem do uprawy winorośli. Dzięki wielu godzinom słońca i niewielkim opadom deszczu Położony po wschodniej stronie Wyspy Północnej, w pobliżu zapierającego dech w piersiach Cape Kidnappers, jest jednym z najcieplejszych obszarów w Nowej Zelandii. Elephant Hill ma trzy winnice w znanych podregionach Hawke's Bay: przybrzeżną Te Awanga Vineyard, śródlądową Gimblett Vineyard w Gimblett Gravels Winegrowers District i Triangle Vineyard w regionie Bridge Pa Triangle. Różnorodność winnic, z bardzo indywidualnymi typami gleby i unikalnymi mikroklimatami, daje bardzo złożone i charakterystyczne wina z Nowej Zelandii. Różnorodność gleb waha się od żwiru i gliny do bardzo starych gleb aluwialnych. Przełożenie tych różnych aspektów na imponujące profile smakowe i przeniesienie ich do butelki jest celem i pasją całego zespołu winiarskiego.
Winnica Elephant Hill przestrzega przy ochronie przyrody i zasobów naturalnych to ważne kwestie dla rodziny Weiss. Innowacyjna, biologiczna oczyszczalnia wody przekształca ścieki z nowozelandzkiej winnicy z powrotem w czystą, cenną wodę. A aby chronić owady i zachować bioróżnorodność, dzikie kwiaty są sadzone w sposób ukierunkowany. Wszystkie winnice Elephant Hill są certyfikowane przez stowarzyszenie Sustainable Winegrowers of New Zealand (SWNZ). Architektura i projekt winnicy odzwierciedlają również bliskość rodziny winiarskiej z naturą. Jeśli chodzi o lokalizację, nacisk położono na zapewnienie, aby budynki wtapiały się w otoczenie w względnej ciszy i szanowały otaczające je naturalne elementy, takie jak morze i winorośl.