Winiarnia Rudolf Muller - Dolina Mozeli  jest jednym z najbardziej tradycyjnych i szanowanych producentów wina w regionie. Program firmy opiera się na zasadach jakości, ciągłości, solidności i innowacyjności. Rodziny biznes produkcji wina czujnie stoi nad będące właścicielami nadal kontrolą jakości rozpoczyna się od starannej selekcji winogron, moszczu i win, które są następnie poddawane rygorystycznej analizie chemicznej i muszą przejść surowe testy sensoryczne przed zakupem. Rzetelne rzemiosło i wieloletnie doświadczenie są częścią tradycji Rudolpha Mullera. Nowoczesna technologia winiarni i innowacyjne metody produkcji gwarantują stałą, pierwszorzędną jakość ich win.

Rudolf Muller Mosel stara się utrzymywać standardy najwyższej jakości podczas produkcji win przy użyciu najnowocześniejszych urządzeń technicznych. Podczas procesu butelkowania ciężar właściwy win jest stale kontrolowany, aby zapewnić najwyższą możliwą jakość. Ultranowoczesna rozlewnia sterowana komputerowo gwarantuje wysoką jakość win oraz efektywną produkcję od początku do końca. Na każdym etapie produkcji, od zakupu po butelkowanie, wina Rudoplh Muller są systematycznie sprawdzane i analizowane przez ich własne, oficjalnie licencjonowane laboratorium.

Region położony nad Mozelą jest najstarszym regionem uprawy wina w Niemczech. Strome zbocza doliny rzeki, gęsto obsadzone winoroślami, wpływają na urok tej krainy jak na żaden inny region uprawy wina na całym świecie. Winorośl uprawiana jest tu przez 4400 winiarzy w ponad 100 miejscowościach, na łącznej powierzchni prawie 9000 ha. Winnice rozciągają się na długości 250 km, od granicy z Francją aż po Koblencję, wzdłuż Mozeli oraz jej dwóch dopływów- Saaru i Ruweru. Mozela i jej oba dopływy płyną przez bogaty w tradycje kulturowe region. Już 2000 lat temu Celtowie i Rzymianie uprawiali tu wino. Niezliczone pozostałości po tych ludach, m.in. wiele budowli celtyckich z czasów antycznych, świadczą o wielkiej tradycji uprawy win w tym regionie. Najważniejszą odmianą winorośli jest tutaj Riesling, który uchodzi za najlepszy na świecie i który na doskonałym podłożu łupkowym znalazł znakomite warunki dojrzewania. Winiarze znad Mozeli, Saaru i Ruweru znani są na całym świecie ze swoich delikatnych, bogatych w minerały, wyśmienitych rieslingów. Doskonałe regionalne odmiany winorośli to Elbling, Muller-Turgau, Weisser Burgunder (Pinot blanc) oraz Blauer Burgunder (Pinot noir).

Produkty producenta