Winnica Canneto, na zachodnich zboczach Montepulciano, w pobliżu bujnego kościoła San Diego i szczyci się starożytnymi tradycjami winiarskimi. Po zakupie nowi właściciele przystąpili do odbudowy i ponownego wyposażenia zdolności winiarskich, starając się zachować ducha i wartości dawnych mistrzów. wybudowano nową piwnicę winną, zakupiono maszyny i urządzenia, nobilitowano dziedziniec winiarni i gaj oliwny. Winnica zajmuje około 48 hektarów, z czego około 26 hektarów obsadzonych jest winoroślą. Piętnaście hektarów jest zarejestrowanych dla Vino Nobile. Winorośl uprawiana jest na średnio ciężkiej, żwirowej glebie bagiennej na wysokości od 350 do 400 m n.p.m. Winorośl rośnie głównie na zboczach skierowanych głównie na południowy zachód, w poziomym systemie kordonów. Kolejne cztery hektary ziemi przeznaczone są na uprawę oliwek na oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Vino Nobile di Montepulciano cieszy się słynną reputacją i uznaniem już od 790 roku. To doskonałe wino zostało wkrótce odkryte i sprzedane poza regionem Montepulciano. W 1549 r. Sante Lancerio, maître de chaîne papieża Pawła III nazwał Nobile „Vino perfettissimo da Signori”. Jednak to lekarz i poeta Francesco Redi w XVII wieku ugruntował sławę Nobilea jako „Króla wszelkiego wina”.  Nazwa „Nobile” pochodzi z czasów, kiedy wina wyższej jakości były zarezerwowane wyłącznie dla rodzin szlacheckich. Do dziś uważany jest za coś bardzo „wyjątkowego”. Jako jedno z pierwszych najlepszych win, które wyszły z Włoch, od 1980 roku Vino Nobile di Montepulciano wyróżnia się klasyfikacją jako wino DOCG.  Vino Nobile dojrzewa w drewnianych beczkach przez co najmniej dwa lata, począwszy od 1 stycznia po zbiorach. Po trzech latach dojrzewania Vino Nobile otrzymuje tytuł „Riserva”. Mimo swojej długiej tradycji Vino Nobile di Montepulciano jest jednak winem nowoczesnym. W ostatnich latach prawie żadne inne włoskie wino nie odnotowało tak zauważalnej poprawy jakości i tym samym zyskało międzynarodową reputację. Winorośl uprawiana jest na glebach żwirowo-marglistych bogatych w tufo i krzemionkę, z piaszczystą wierzchnią warstwą gleby, na wysokości od 350 do 400 m npm, tuż pod murami z suchego kamienia z XVI wieku. Pnącza Prugnolo Gentile i Canaiolo są sadzone głównie na zboczach skierowanych głównie na południowy zachód i są wytrenowane z poziomym systemem kordonów. Tutejsza uprawa winorośli została przekształcona w sztukę, a Canneto prezentuje jedną z najlepiej utrzymanych winnic Toskanii. Wszystkie aspekty produkcji korzystają również z cennego wkładu słynnego specjalisty ds. sangiovese, Carlo Ferriniego. Jeśli Canneto od dawna produkuje doskonałe wina, to też jest to dobrze strzeżoną tajemnicą: pod koniec lat 70. posiadłość kupiła grupa miłośników wina ze Szwajcarii, po wielu latach kupowania jej win dla siebie. W konsekwencji serce produkcji Canneto było zawsze sprzedawane prawie wyłącznie we Włoszech i Szwajcarii. Małe zbiorniki ze stali nierdzewnej i beczki z francuskiego dębu towarzyszą moszczowi i winu w powolnym procesie ewolucyjnym, który uczyni je wyjątkowymi i ekscytującymi. W pełni automatyczny system butelkowania przyczynia się do uzyskania wysokiej jakości wyniku. To miejsce, w którym nic nie jest przypadkowe, gdzie każde działanie ma głęboki sens i gdzie każde działanie jest niezbędne do uzyskania produktów wysokiej jakości. Późniejsze oceny przyznane przez amerykańskiego guru wina Roberta Parkera pokazują niedawno, że Canneto jest jednym z wiodących producentów w Montepulciano i jednym z największych terroir Toskanii pod względem jakości Sangiovese. Vino Nobile di Montepulciano to nazwa powstałej apelacji wina / DOCG. Winnice posiadłości rozciągają się na około 48 hektarach, z których 30 obsadzonych jest rodzimymi odmianami winorośli, takimi jak Sangiovese, Canaiolo i Mammolo.

Produkty producenta