Canneto Nobile di Montepulciano Riserva
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Montepulciano DOCG
Producent: Canneto Toscana
Typ: Dry Red Sangiovese
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5 %
Rozwiń opis...Wino o rubinowym odcieniu z akcentami purpury, nos uwydatnia aromaty ciemnych owoców, nutą czarnej porzeczki i wiśni, akcentami przypraw, lukrecji oraz tytoniu. Na podniebieniu cudownie wyważone, rześkie i skoncentrowane, z długim wykończeniem. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, mięsa z grilla, gulasze, dziczyzna, stek z polędwicy z grzybami, dojrzałe sery, pecorino.
Kolektyw inwestorów z Zurychu przejął winnicę Montepulciano Azienda Agricola Canneto w 1987 roku. Posiadłość obejmuje 48 hektarów, z których 30 jest pod uprawę winorośli, a 16 jest zarezerwowanych do produkcji Vino Nobile. Rozpoczęli program modernizacji, budując nową piwnicę, kupując maszyny i urządzenia, pielęgnując i odnawiając winnice i drzewa oliwne. Vino Nobile di Montepulciano zaliczane jest do apelacji DOCG i znajduje się na południe od Chianti w prowansji Sienna. Jest bardzo w klasycznym stylu Chianti, ale ogólnie jest bardziej treściwe.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winnica Canneto leży na zachodnich zboczach Montepulciano, w pobliżu cudownego kościoła Madonna di San Biagio i ma długą tradycję produkcji wina. Od czasu zakupu obecni szwajcarscy właściciele odrestaurowali budynki z wielkim szacunkiem dla bogatej tradycji uprawy winorośli. Zbudowano nową piwnicę na wino, zainstalowano nowe maszyny i urządzenia, a winorośle i drzewa oliwne przycięto i w razie potrzeby wymieniono. Winorośl uprawiana jest na średnio ciężkiej, kamienistej glebie mar na wysokości od 350 do 400 metrów nad poziomem morza. Winorośl uprawiana jest na zboczach zwróconych głównie na południowy zachód w poziomym systemie ostrogowym. Kolejne cztery hektary ziemi są przeznaczone na uprawę oliwek extra vergine.