Michel Torino Cabernet Sauvignon Amaru
Kraj: Argentyna
Region: Dolina Calchaqui
Producent: Michel Torino Cafayate
Typ: Dry Red Caberent Sauvignon
Alkohol: 12,5%
Rozwiń opis...Barwa wina rubinowa z fioletowymi refleksami. Aromaty intensywne przywołujące nuty czerwonej porzeczki, ciemnej czekolady i ziół. Usta są okrągłe i giętkie, owocowe z posmakiem czarnej porzeczki i jagód o delikatnym drzewnym smaku. Taniny nasycone przyprawami, trwałe długo utrzymujące się na podniebieniu. Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Duszona wołowina, steki, kaczka pieczona z jabłkami, żeberka w sosie sojowym, indyk pieczony, polędwica wołowa marynowana w ziołach, cielęcina w żurawinie, makarony w sosach grzybowych, sery dojrzewające.
Wino zbliżone smakiem do: Escudo Rojo, Los Vascos Cabernet Sauvignon, Alamos Cabernet Sauvignon, Catena Cabernet Sauvignon, Delicato Noble Vines, Mezzacorona Teroldego Rotaliano Riserva…
Wina Michel Torino to połączenie starej winiarskiej tradycji z najnowszymi technologiami produkcji wina. System uprawy winorośli charakteryzuje się minimalnym użyciem środków chemicznych służących do użyźniania gleby. Do nawożenia używa się materiałów organicznych, takich jak skórki czy szypułki winogron, co świadczy o dużym zaangażowaniu właścicieli winiarni w ochronę środowiska. Tak więc, chcemy, aby wszyscy mogli posmakować win Mchel Torino wspominając historię. Mamy nadzieję, że cofniesz się w czasie, do francusko-włoskich korzeni, do ziemi niegdyś nietkniętej i bez granic, do początku nowego wina. Zgub się w zapachu śliwek i czereśni najlepszego Malbec z Cafayate. Przekonaj się, dlaczego nigdy nie spróbujesz kolejnego wina, które nie pochodzi z Doliny Calchaqui!
Od producenta Michel Torino Cafayate
Michel Torino zaliczamy do najbardziej prominentnych firm w Cafayate jest wytwórnia. Jej założyciele przybyli tu z Włoch pod koniec XIX wieku. Ich Bodega El Esteco należy do najbardziej zasłużonych winiarni w Cafayate. I najpiękniejszych. Fantastycznie utrzymana w stylu klasycznej latynoskiej hacjendy mieści pod jednym dachem zarówno winiarnię z pomieszczeniem do dojrzewania wina w beczkach, jak i… pięciogwiazdkowy hotel. Ten hotel to jedyne w Ameryce Południowej winiarskie Spa z gigantycznym basenem pod gołym niebem oraz łaźniami, gdzie można doświadczać kąpieli w winie i skórkach winogron, jak również zażywać masaży ciepłymi kamieniami.
Region Cafayate nie należy do najtańszych, niemniej poziomu i jakości usług oraz systemu opieki nad kuracjuszami trudno szukać w europejskich kurortach. Mieszka się w oddzielnych bungalowach, do dyspozycji jest przestronna biblioteka, zaś restauracja oferuje wyśmienitą kuchnię argentyńsko-światową. Podczas degustacji win, jakie się tu odbywają, człowiek jest w siódmym niebie. Cały proces produkcji, dojrzewania i kupażowania można swobodnie podglądać, zwiedzić winnice, a także… pojeździć konno po okolicy!
Michel Torino zadebiutował sięgają 1892 roku, kiedy to dwaj Włosi: David i Salvador Michel zasadzili pierwsze winorośle i zbudowali winiarnię Bodega La Rosa po to, aby zaopatrywać mieszkańców okolicznych wiosek w najwyższej jakości wina. Małżeństwo Davida Michel z Gabrielą Torino dało obecną nazwę firmy, a ich dzieci uczyniły z niej jednego z najlepszych przedstawicieli winiarstwa północnej części Argentyny. Obecnie Michel Torino to połączenie starej winiarskiej tradycji z najnowszymi technologiami produkcji wina. System uprawy winorośli charakteryzuje się minimalnym użyciem środków chemicznych służących do użyźniania gleby. Do nawożenia używa się materiałów organicznych, takich jak skórki czy szypułki winogron, co świadczy o dużym zaangażowaniu właścicieli winiarni w ochronę środowiska.