Nos Racines Merlot Rose Langwedocja

40,00 zł
Brutto

Opis

Chwilowo niedostepny
Chwilowo niedostepny
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Wino Nos Racines Merlot Rose Langwedocja 

 

Kraj: Fracja

Region: Langwedocja

Apelacja: Vin de Pays d'Oc

Kolor: różowe, wytrawne

Zawartość́ alk.: 13 %

Pojemność: 750 ml

  

Rozwiń opis...

Różowe wino z Langwedocji, delikatnie wytrawne wino francuskie produkowane ze szczepu Merlot. Wśród nut aromatycznych dominują świeże czerwone owoce i kwiaty. Orzeźwiający charakter wina z przyjemnym balansem pomiędzy kwasowością, a delikatną słodyczą uprzyjemnia ciepłe dni i stanowi doskonałe towarzystwo podczas letnich pikników. Radosna osobowość wina doskonale sprawdzi się także podczas niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi.

 

W ciągu ostatniej dekady różowe wina przeszły gruntowną przebudowę wizerunku, jakiej nie doświadczyła żadna inna kategoria win w historii. Schłodzone kieliszki różowego wina, które kiedyś były zarezerwowane na lato na południu Francji , na granicy z Włochami , lub mniej efektownie, przydomowe białe wino Zinfandel (czasami nazywane „rumiencem”, gdzie winiarze mieszają razem czerwone wino i białe wino ), wróciły do ​​mody i są tu na stałe. Można znaleźć musujące różowe szampany, prowansalskie różowe wina, głębokie włoskie różowe wina na bazie Sangiovese i bogate hiszpańskie Tempranillo Rosado, wśród wielu innych. Więc po co sięgać po zapomniane Chardonnay , kiedy można mieć coś odrobinę przyjemniejszego?

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Francja jest największym producentem i konsumentem wina różowego na świecie.  Wino różowe powstaje praktycznie we wszystkich regionach winiarskich tego kraju, choć niektóre z nich cieszą się szczególnym uznaniem wśród amatorów wina. Wino Nos Racines Merlot Rose Langwedocja pochodzi z drugiego co  do wielkości  regionu winiarskiego  wina różowego z południa Francji jest Langwedocja – Roussillon, gdzie klimat jest zbliżony do Prowansji. Wina z Roussillon  są ciemniejsze i krzepkie zwłaszcza, że dominują w nich odmiany Carignan i Syrah. Z kolei w Langwedocji wykorzystuje się głównie Grenache i Cinsault. Wina z tego regionu są najlepsze po 2-3 latach od momentu produkcji. Winifikację „na czerwono” prowadzi się na zasadzie krótkiej maceracji miazgi czerwonych owoców. Pierwsza faza produkcji, czyli odszypułkowanie, tłoczenie i siarkowanie, jest analogiczna do winifikacji wina czerwonego. Dodanie siarki spowalnia proces fermentacyjny i umożliwia rozpuszczenie w soku czerwonych pigmentów pochodzących ze skórek. Najważniejszą operacją jest zlanie lekko zabarwionego soku i oddzieleniu go od skórek. Moszcz zlewa się po 12–48 godzinach maceracji w zależności od intensywności zabarwienia owoców. Ten proces określa się często francuskim mianem saignée czyli „wykrwawianiem” (niem. – Saftabzug, wł. – salasso).

Nos Racines Merlot Rose Langwedocja - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2023-10-05

Różowa Langwedocja

Jasnoróżowe wino różowe z aromatami jaskierów, białych truskawek, różowego grejpfruta i mokrych pestek. Lekkie, o świeżej kwasowości i kremowym, delikatnym podniebieniu. Truskawki, płatki róży biała szparaga i jest wyniosłe uczucie w buzi. Pij pijmy to co dobrze smakuje.

Dodaj opinię

Nos Racines Merlot Rose Langwedocja

Dodaj opinię