Cigno Moro Negroamaro Z

Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

CignoMoro Negroamaro IGP

 

Kraj: Włochy

Region: Salento

Apelacja: IGP Salento

Producent: Cigno Moro

Szczepy: Negroamaro

Pojemność: 0,75lc2

Alkohol: 14,5%

 

Rozwiń opis...

Wino powstało w całości z odmiany Negroamaro uprawianej w Salento, prezentuje ciemno wiśniową szatę z aromatami owoców leśnych, dojrzałych malin, wiśni, cassis oraz dżemu śliwkowego. Na podniebieniu gładka miękka tekstura z przyjemnymi aksamitnymi taninami i posmakiem słodkich owoców. Długie przyjemne wykończenie z balsamicznym akcentem. Sugestie kulinarne: dziczyzna, makarony z mięsami, gulaszami, salami, dojrzałe sery. 

 

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Cignomoro, butikowa włoska winiarnia, została założona w 2008 roku przez Ciro Matichecchię i Hugo Rojo de Castro, Hiszpana z urodzenia. Winorośl rośnie w regionie Apulii na ziemi, którą kiedyś uprawiali dziadkowie Ciro. Winiarnia znajduje się w Martina-Franca na szczycie pięty włoskiego buta, 12 mil w linii prostej od Morza Adriatyckiego na wschodzie i 17 mil od Zatoki Tarentu na południowym zachodzie. Nazwa Cignomoro oznacza czarnego łabędzia, co nadaje ich winu elegancji i odróżnia je od głównych producentów wina „białego łabędzia”.

Apulia, wiodący region uprawy winorośli, rozciąga się wzdłuż południowo-wschodniego wybrzeża Włoch i obejmuje to, co nazywa się „piętą buta”. Sama pięta jest znana jako Salento. Uważa się, że winogrona były uprawiane w tym rejonie przez starożytnych Greków już w VII wieku p.n.e.

Białe winogrona uprawiane są w dolinie Itria na wysokości 450 metrów, natomiast winogrona na wina czerwone uprawiane są w Mandurii, dalej na południe wzdłuż Zatoki Tarantońskiej w regionie Salento. Gorące, słoneczne dni, czerwona, wapienna ziemia i umiarkowany mikroklimat „Mare Nostrum” – Morza Śródziemnego – tworzą idealne terroir.

Partnerzy specjalizują się w tradycyjnych odmianach, takich jak Primitivo, Negroamaro, Susumaniello dla czerwonych win oraz Minutolo, Bianco di Alessano i Verdeca dla białych win. W Cignomoro – w prawdziwie butikowym stylu – każda butelka jest częścią limitowanej produkcji. Winogrona są zbierane ręcznie, a szanowane starożytne praktyki są mieszane z nowoczesnymi technikami.

Cigno Moro Negroamaro Z - Opinie klientów

Dodaj opinię

Cigno Moro Negroamaro Z

Dodaj opinię