Saragat Moncia di Sardegna
Wino Saragat Moncia di Sardegna
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Saragat Moncia di Sardegna
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: DOC Moncia di Sardegna
Producent: Farnese Vini
Szczepy: 100% Moncia di Sardegna
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 6 miesięcy dąb francuski
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna:
Czerwone wytrawne wino powstałe w całości z gron autochtonicznej odmiany Moncia uprawianych na wzgórzach Trexenta w Sardynii. Wino prezentuje się rubinowo czerwoną barwą z fioletowymi refleksami. Nos uwydatnia aromaty wiśni, śliwek oraz jagód. Na podniebieniu miękkie i zrównoważone, z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców oraz przypraw. Wino z wspaniałą równowagą pomiędzy świeżością, słodkimi taninami i długotrwałym finiszem.
Sugestie kulinarne: grillowane mięsa, pieczeń, dania z makaronami, sery dojrzewające.
Notatki Sommelier:
Monica, autochtoniczna odmiana winorośli, pochodzi z uprawianych przez krzewy winnic położonych w pobliżu wioski Mogoro, w subregionie Alta Marmilla na południu Sardynii. Gleby są głębokie i przeważnie piaszczyste, co wspomaga odwadnianie i pomaga zatrzymywać ciepło, dzięki czemu powstają bardzo aromatyczne wina. Atzei przeprowadza w winnicach rygorystyczny proces selekcji podczas zbiorów, zapewniając, że zbierane są tylko najlepsze owoce, a powstałe wina charakteryzują się doskonałą koncentracją smaków.
Winifikacja:
Po 10-dniowej maceracji i miękkim tłoczeniu winogrona poddano fermentacji przy użyciu wyselekcjonowanych drożdży w kontrolowanej temperaturze 26 -28°C. Wino było następnie leżakowane przez sześć miesięcy w mieszance beczek z francuskiego dębu i betonowych zbiorników.
Winnica: Cantina Atzei
Uprawiane na zboczach wzgórz i równinach w pobliżu wioski Mogoro, w podregionie Alta Marmilla na południu Sardynii, gleby są granitowe z dużą ilością wapienia, dzięki czemu powstają bardzo aromatyczne wina. Atzei przeprowadza ścisłą selekcję w winnicach podczas zbiorów, zapewniając, że zbierane są tylko najlepsze winogrona Vermentino, dzięki czemu powstają wina o doskonałej koncentracji smaków.
Producent: Farnese Vini
Założona w 1994 roku Gruppo Farnese to prężnie działająca firma, grupa zrzeszająca takie winiarnie jak Cantine Cellaro w regionie Sambuca, Vigneti del Vulture na wulkanicznych glebach w regionie Basilicata, leżące u stóp Wezuwiusza Vesevo, bardzo stare winnice Vigneti del Salento w okolicy Mandurii, a także Caldora Vini. W produkcji kładzie się silny nacisk na wina jakościowe, ponad 92% z nich trafia na rynki zagraniczne do 76 krajów. Za wina powstające w poszczególnych regionach odpowiadają zarówno lokalni winemakerzy, będący codziennie na miejscu, jak i nadzorujący ich działania konsultanci.
Nagrody i wyróżnienia:
SILVER medal – MUNDUS VINI Spring Tasting 2022 (Rocznik 2021)
Polecane produkty
Edizione Cinque Autoctoni
- -30,00 zł
2023-06-19
Wino Saragat Moncia di Sardegna
Wytrawne czerwone wino z Sardynii o rubinowej barwie z fiołkowymi przebłyskami i bogatym bukiecie zdominowanym przez intensywne aromaty wiśni, śliwek i jagód. Na podniebieniu miękkie i zrównoważone, o smaku czerwonych owoców z subtelnym dodatkiem przypraw i przyjemnej taniczności wyczuwalnej także w długim posmaku. Podawać do jagnięciny, duszonych czerwonych mięs i dojrzewających serów, w szczególności pecorino.