M&H New Make Single Malt Whisky Israel
M&H New Make Single Malt Whisky Israel
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
M&H New Make Single Malt Whisky Izrael
Kraj: Izrael
Region: Tel Awiw
Gorzelnia/marka: New Make
Producent: The Milk & Honey Distillery
Rodzaj: Whisky, single malt
Dojrzewanie: beczka
Pojemność: 0,7l c3
Alkohol 40%
M&H New Make Single Malt to znakomita izraelska whisky powstała po podwójnie destylowanym słodowanym jęczmieniu, butelkowana o mocy 50%. Nos uwydatnia takie aromaty jak słodowy słód, drożdże, gotowane warzywa, nuty roślinne, z lekką goryczą i odrobiną czekolady w tle. Na podniebieniu średniej objętości z nutami przypraw, pianek cukrowych. Wykończenie krótkie, miękkie i lekko słodkawe.
Notatki Sommelier
Grupa pasjonatów whisky z Izraela postanowiła zrobić milowy krok i stworzyć pierwszą destylarnię whisky w tym kraju. Budowę rozpoczęto w czerwcu 2014 roku na terenie dawnej piekarni w Tel Awiwie, niespełna rok później rozpoczęto destylację, a Milk & Honey (znana potocznie jako M&H której nazwa wywodzi się do „krainy mleka i miodu – Izraela”) stała się pierwszą w Izraelu destylarnią whisky.
Izrael nie posiadał i nadal nie posiada określonych reguł, jaka powinna być tutejsza whisky. Jednak w Milk & Honey przyjęto poniekąd schemat, który kultywowany jest w Szkocji, opierający się na minimum 3 latach dojrzewania w dębowych beczkach, dwukrotnej destylacji i jęczmienia, jako ziarna użytego do słodowania. Zatem dopiero 3 letni destylat został oficjalnie nazwany whisky, ale już wcześniej destylarnia udostępniła oficjalnie dla konsumentów świeży destylat (new make spirit), a także produkt nazwany Young Single Malt, który w dębowej beczce spędził 12 miesięcy.
Warunki atmosferyczne w Izraelu są dość specyficzne, co mocno wpływa na dojrzewanie trunku. Ponad 300 słonecznych dni w roku, wahania temperatur od 16 do 40 stopni oraz wilgotność na poziomie 50-90%. W efekcie tempo parowania jest tu znacznie wyższe i tak zwane Angel’s Share utrzymuje się na poziomie 10% każdego roku. Aby okiełznać klimat i stworzyć jak najbardziej interesujące trunki, już na początku przygody z destylacją whisky w MH postanowiono zaczerpnąć wiedzę od nieżyjącego już dr Jima Swana, eksperta w zakresie gorzelnictwa i doboru drewna w gorącym klimacie. To właśnie on zainspirował właścicieli destylarni do użycia beczek STR (shaved, toasted and re-charred), które miały się wyśmienicie sprawdzać w tym klimacie i pozwalać młodemu destylatowi ładnie się rozwijać. Destylaty pochodzące z beczek STR po czerwonym winie wraz z destylatem z beczek po bourbonie dały początek edycji CLASSIC whisky single malt od Milk & Honey.
Obecnie w destylarni korzysta się jednak z wielu innych beczek, w tym beczek po torfowej whisky z Islay, po czerwonym izraelskim winie czy też beczek po hiszpańskiej sherry. Na tym jednak nie koniec, edycje specjalnie i limitowane oferują nam destylaty z beczek po rumie, po winie z granatu, po żytniej whisky, po izraelskim białym winie porto, a nawet beczek po piwie.
Jako ciekawostkę dodam również, że niektóre destylaty dojrzewają nawet nad Morzem Martwym, czyli w najniżej położonym miejscu na Ziemi (430 metrów poniżej poziomu morza) i jednym z najbardziej suchych i najgorętszych miejsc na świecie, gdzie temperatury sięgają 51 stopni Celsjusza.