Tomintoul 25 Years Old Speyside Glenlivet Single Malt

1 869,00 zł
Brutto

Opis

Chwilowo niedostepny
Chwilowo niedostepny
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Tomintoul 25 Years Old Speyside Glenlivet Single Malt

 

Kraj: Szkocja

Region: Speyside

Gorzelnia: Tomintoul

Rodzaj: Whisky Single Malt

Dojrzewanie: 25 lat beczka

Pojemność:0,70l

Alkohol 40%

 

Rozwiń opis...

Tomintoul 25 Years Old to dojhrzewająca 25 lat szkocka whisky z regionu Speyside. Posiada piękną złocistą barwę z aromatami gruszek, brzoskwiń, skórki pomarańczy oraz miodu i płatków róży. Na podniebieniu kremowe z wyczuwalnymi nutami, przypraw, migdałów oraz wanilii. Długie trwałe wykończenie. 

  

Notatki Informacyjne o Whisky

Wow. To nic innego jak wylewne pochwały. Szczególnie godne uwagi, ponieważ opisuje szkocką, którą można znaleźć w Stanach Zjednoczonych za nieco poniżej 50 dolarów za butelkę . Radość marki — powściągliwa elegancja — to coś, czego być może nie docenia wielu dzisiejszych pijących, którzy lubią głośne smaki, czy to z beczki, czy z poziomu dymu w słodzie.

Whisky Tomintoul 25 to bardziej symfonia niż Spinal Tap . Członkowie panelu Scotch Whisky Masters dostrzegli elementy kokosa, marcepana, ziela angielskiego, delikatnego słodu i piernika. Wszystkie one przyciągają uwagę na podniebieniu, ale żadna nie jest na tyle burzliwa, aby zdominować doświadczenie degustacyjne. Zamiast tego wszystkie przeplatają się, tworząc fascynującą tkaninę; chór, który można kontemplować dłużej niż przez ulotną chwilę w przedłużonym finiszu.

W czerwcu panel profesjonalnych brytyjskich degustatorów szkockiej whisky zebrał się — cyfrowo — aby przeanalizować setki przykładów ich rodzimej whisky. W sumie rozdano 52 medale w ponad dwóch tuzinach podkategorii; wszystko od mieszanek bez określenia wieku po słodowe whisky z Islay, które mają ponad 31 lat. Ale w tegorocznym konkursie przyznano tylko jedno wyróżnienie „Mistrza smaku” . I trafiło ono do 25-letniej butelki single malt Tomintoul z regionu Speyside w Szkocji.

Co zadziwiające, ponad dwa miesiące później, ta konkretna butelka wciąż pozostaje niezauważona w USA. Podobnie jak destylarnia, która ją produkuje. Przyjrzyjmy się, co sprawia, że ​​obie zasługują na pochwały.

Tomintoul zbudowany w 1964 roku nie ma historycznego rodowodu, który przysłużyłby się sąsiednim gorzelniom. Na przykład około 11 mil dalej od miasta o tej samej nazwie znajdziesz The Glenlivet — starszego o całe 140 lat — i producenta najszerzej spożywanej single malt w USA. I chociaż obiekt nie jest pod żadnym względem estetycznie romantyczny, mieści parę całkiem przyjemnych alembików do mycia i destylacji; konie robocze, które razem produkują około 3,3 miliona litrów destylatu rocznie.

Ten płyn ma poważny charakter, bazę dla trunku, który po dojrzeniu marka ostatecznie sprzedaje jako „delikatny trunek”. Ale to coś więcej niż tylko deklaracja: to pięknie zrównoważony sok, stonowany, ale nigdy nie nieciekawy. To prawdopodobnie powód, dla którego nie jest obcy prestiżowemu uznaniu. Jim Murray , autor corocznego tomu degustacyjnego znanego jako The Whisky Bible. 

Tomintoul 25 Years Old Speyside Glenlivet Single Malt - Opinie klientów

Dodaj opinię

Tomintoul 25 Years Old Speyside Glenlivet Single Malt

Dodaj opinię