St. Francis Cabernet Sauvignon Reserve
Kraj: USA
Pochodzenie: Kalifornia , Hrabstwo SonomaDolina Aleksandra
United States- Alexander Valley·St. Francis
Typ: Dry Red Cabernet Sauvignon
Poj: 0,75l VIP
Rozwiń opis...Kalifornijskie wino Cabernet Sauvignon grona uzyskują z wysoko położonych, zachodnich zboczy pasma Mayacamas, znacznie powyżej linii mgły, gdzie nie tylko światło słoneczne jest silniejsze, ale także wiatr i niskie temperatury niszczą wina. Warunki te tworzą mniejsze, gruboskórne, a zatem intensywnie aromatyczne jagody. Wino jest pełne czystych i wyekstrahowanych owoców oraz intensywnych aromatów i ich połączenia z nowym dębem. Nuty porzeczki, czarnej śliwki, borówki, eukaliptusa, suszonych śliwek, pudełka cygar, czarnego pieprzu, lukrecji i goździków oraz ciemnego kakao. Dekadencja wina muska podniebienie gładkim, pełnym smakiem, prowadzącym do wiecznego finiszu. Leżakowane w 75% w nowych dębowych beczkach przez 20 miesięcy.
St. Francis Winery założona w 1971 roku przez Joe Foundera, St. Francis odzwierciedla najlepsze winnice górskie i dolinowe w hrabstwie Sonoma i jego okolicach od ponad 50 lat. Obecnie winnice St. Francis uprawiane są zgodnie ze standardami Certified Sustainable. Ich winnice mają oszałamiającą różnorodność, ponieważ są rozsiane w dolinie Sonoma i słynnej dolinie Russian River, każda z różnorodnym składem wapienia, gliny, gliny oraz czarnych i czerwonych gleb wulkanicznych. Kupują również owoce z jednych z najstarszych winnic w regionie, uprawiając pięknie wyboistą starą winorośl Zinfandel, pielęgnując swoje długotrwałe relacje przez dziesięciolecia.
Napa Valley a dokładnie przedłużenie prawie na północ aż do Alexander Valley gdzie zaczyna się tuż na północ od małej Knights Valley i jest zaledwie kilka minut jazdy od miasta Calistoga w Napa. Jest to najgorętszy AVA w hrabstwie Sonoma. Ale rzeka Russian River, która przepływa przez dolinę, tworzy chłodniejsze kieszenie, a jej miękka, aluwialna gleba jest idealna do uprawy winorośli, zwłaszcza Cabernet Sauvignon. W rzeczywistości niektórzy uważają, że Cabernet z Alexander Valley naprawdę dorównuje najlepszym z Napa Valley, a wielu producentów o dużym potencjale zainwestowało tutaj. Oprócz Cabernet Sauvignon, który stanowi ponad 50% nasadzeń, Merlot i stare winorośle Zinfandel dobrze sobie tutaj radzą. Obfite, mięsiste Chardonnay i Sauvignon Blanc dominują w produkcji białego wina. Odkryto również kilka starych winorośli Grenache, a nowsze eksperymenty z Sangiovese i Barbera są bardzo obiecujące.
Cabernet Sauvignon cieszy się powodzeniem na całym świecie, a jej najlepsze przykłady wykazują potencjał do pięknego starzenia się przez dziesięciolecia. Szlachetna odmiana obdarzona zarówno mocą, jak i koncentracją. Cabernet Sauvignon rozkwita w Medoc w Bordeaux, gdzie jest często mieszany z Merlot i mniejszymi ilościami pewnej kombinacji Cabernet Franc, Malbec i Petit Verdot. W Napa Valley „Cab” odpowiada za niektóre z najbardziej prestiżowych, godnych starzenia i poszukiwanych „kultowych” win na świecie. Somm Secret — profilowanie DNA w 1997 r. wykazało, że Cabernet Sauvignon narodziło się ze spontanicznego skrzyżowania Cabernet Franc i Sauvignon Blanc w XVII-wiecznej południowo-zachodniej Francji.