Wino SOLAIA Antinori Toscana

2 442,00 zł
Brutto
4 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Wino kolekcjonerskie
Wino kolekcjonerskie
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Marchesi Antinori Solaia Toscana IGTToskania Włochy

Wspaniała Solaia 2017 jest solidnym dowodem na to doskonałe dopasowanie dobrej pory roku do rozwoju winogron. Z rocznikiem 2017 Solaia jest płynnym słońcem nie tylko z nazwy, ale także w rzeczywistości. Bukiet jest natychmiast miękki i zmysłowy z ciemnymi owocami, przyprawami i słodkim tytoniem. W ustach odczuwa się intensywność i moc, ale nie ma żadnych ciężkich pozostałości z suchego ekstraktu (mierzone przy 33 gramach na litr). Rzeczywiście, wino jest błyszczące, tonizujące i świeże. Składa się głównie z Cabernet Sauvignon z Sangiovese i niewielkiej części Cabernet Franc. Jest trochę chrupania lub trzaskania, który jest wynikiem bardziej podatnego na kwasowość winogron Sangiovese (wino ma pH 3,5). Wreszcie garbniki są pięknie słodkie i dojrzałe. To wino jest skrupulatnie wykonane, a rocznik 2017 jest zgodny z ideałem tego, czym wyobrażamy sobie Solaię.

 

- Rzecznik wina Roberta Parkera, 100 pkt Nos tej Solaii jest naprawdę fenomenalny z porzeczkami, jeżynami, różami i fiołkami. Tak perfumowany. Mocny i wszystko pod kontrolą i w harmonii z wypolerowanymi taninami, które utrzymują się przez kilka minut. Czystość i skupienie. Czy to najwspanialsza Solaia w historii? Już tak pijalne, ale to wino na wieki naprzód.

 

- James Suckling, 100 pkt Aromaty kwiatowe, miętowe i zioła lecznicze wprowadzają tę bogatą, nasyconą czarną porzeczką czerwień. Jędrna i zwarta, o wibrującej strukturze, młodzieńczej harmonii i trwałym, owocowym, ziołowym i przyprawowym finiszu. Pokazuje niesamowitą równowagę i długość, a najlepsze jeszcze przed nami. Cabernet Sauvignon, Sangiovese i Cabernet Franc. Najlepsze od 2022 do 2038.

 

- Wine Spectator, 98 pkt Pełnowartościowa i elegancka, ta wspaniała czerwień oferuje aromaty dojrzałej ciemnej jagody, pachnącego niebieskiego kwiatu, przypraw, mentolu i powiewu nowej skóry. Jest uporządkowany i pełen finezji, dostarczając czarną porzeczkę, dojrzałą wiśnię marasca, lukrecję i tytoń na mocnym tle gładkich, aksamitnych tanin. Zaskakująco świeża kwasowość gorącego rocznika utrzymuje go w równowadze. Do pełnego rozwoju potrzebuje jeszcze kilku lat.

 

Notatki Sommelioer Bachus Wina

Toscana IGT "Solaia" 2017 Antinori 75 cl butelka to czerwone wino produkowane przez rodzinę Antinori w Tenuta Tignanello in Chianti Classico. Z najbardziej słonecznego kawałka ziemi całej posiadłości. Produkowane z najlepszych dostępnych winogron, z najlepszymi technikami produkcji wina i z latami badań, doświadczeń i ulepszeń. To jest Solaia dla Antinori. Ten rocznik otrzymał 100/100 od Wine Advocate Roberta Parkera i 100/100 od Jamesa Sucklinga. Produkowany tylko w najlepszych rocznikach, pierwszy powstał w 1978 roku, początkowo był to zespół Cabernet Sauvignon i Cabernet. Następnie dodano około 20% Sangiovese i zmodyfikowano stosunek między i Sauvignon. Tenuta Tignanello znajduje się w samym sercu Chianti Classico, w połowie drogi między Val di Greve i Val di Pesa i obejmuje łącznie 319 hektarów, z których 127 to winnice. Z pewnością dwie najbardziej znane i znane winnice posiadłości ze względu na znaczenie homonimicznych win, które są przez nie produkowane, to winnica Tignanello i winnica Solaia, które rosną na glebach pochodzących ze starożytnych margli morskich, które nadają złożoność i potencjał starzenia się produktowi końcowemu. Ponadto, dzięki specyficznemu mikroklimatowi, winnice cieszą się ciepłymi dniami i chłodnymi nocami w okresie wegetacji. W tym kontekście produkowane są Solaia i Tignanello, które zostały określone przez międzynarodową prasę sektora "wśród najbardziej wpływowych win w historii włoskiego wina". Według rodziny Antinori stanowią one "ciągłe wyzwanie i niekończącą się pasję". Winnice Tenuta Tignanello są obsadzone głównie Sangiovese i nietradycyjnymi odmianami, takimi jak Cabernet Sauvignon i Cabernet.

SOLAIA Antinori Toscana - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2023-10-01

Solaia Antinori 2017

Tostowe, bogate i ponure – to wino, które wynagrodzi cierpliwość, a nuty likieru jeżynowego, kirschu, czarnej porzeczki, fioletowych śliwek i kardamonu obiecują rozwijać się przez nadchodzącą dekadę. Taniny przypominające grafit osiągają imponującą równowagę i strukturę, a posypka spalonym wawrzynem i cygarem dodaje jeszcze większej złożoności.

Oceń 
Quality


2023-09-30

Wino Solaia 2017

Solaia 2017 posiada intensywny, głęboki rubinowy kolor. W zapachu robi wrażenie intensywnymi nutami ciemnych, dojrzałych owoców z zapachem jeżyn, czarnej porzeczki z balsamicznymi nutami świeżej mięty i mirtu. Bukiet dopełniają wyrafinowane korzenne aromaty białego pieprzu, prażonego cynamonu i kakao. Na podniebieniu jest bogate i sycące; miękkie, aksamitne, żywe taniny nadają długi finisz i trwały posmak, w którym ponownie pojawiają się nuty palonego dębu i podkreślają finisz.Najbardziej słoneczna część na zboczu wzgórza ‘Tignanello’ jest domem dla winnicy ‘Solaia’. Najlepsze winogrona z najlepszej winnicy. Cała reszta to pasja, najwyższa troska i badania. To sekrety ‘Solaia’ wraz z najlepszymi winogronami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Sangiovese z winnicy o tej samej nazwie.

Oceń 
Quality


2023-05-23

Solaia 2017 Włoskie wino z Toskanii

Najlepszy rocznik Solaia 2017 Toscana jednego z najrzadszych win z Toskanii. Solaia Antinori jest znana jako jedno z najbardziej wpływowych win w historii. W tej cenie? Tak proszę!

Oceń 
Quality


2023-03-09

SOLAIA Antinori 2017


Solaia Casa Antinori ma intensywny rubinowy kolor z fioletowymi refleksami, nuty odmianowe dominują w nosie z doskonałą świeżością i delikatną intensywnością. Solaia ma klasyczny styl i charakteryzuje się w ustach przyjemną harmonią smakową, na którą składa się właściwa równowaga kwasowo-taninowa i doskonała przyjemność z owoców przez cały czas trwania degustacji. Wspaniała osobowość i długi posmak sprawiają, że finisz jest absolutnie złożony i trwały.

Solaia di Antinori to jedno z najbardziej prestiżowych win domu Marchesi Antinori. Blendy użyte do winifikacji to te prestiżowe i wyrafinowane. Wszystkie wyselekcjonowane winogrona 75% Cabernet Sauvignon , 20% winogron Sangiovese i winogron Cabernet Franc na 5%. Warunki klimatyczne charakteryzujące obszar produkcji zawsze wymagały ważnej i starannej selekcji, zarówno w okresie wegetacji, jak i podczas zbiorów; winogrona w Solaia są zbierane wyłącznie ręcznie i oddzielnie według odmiany. Po przybyciu do piwnicy winogrona są delikatnie odszypułkowane, a jagody przed wyciśnięciem są starannie selekcjonowane na stole sortowniczym. Tutaj dbałość o szczegóły jest maksymalna, istotne jest, aby do zbiornika winifikacyjnego o pojemności 60 hl w kształcie ściętego stożka trafiały tylko doskonałe winogrona. Podczas fermentacji i maceracji moszcze powoli przekształcają się w wino; w niektórych rocznikach, charakteryzujących się dużymi opadami deszczu, wymagana jest wyjątkowa dbałość o zachowanie świeżości i aromatów, nie zaniedbując ekstrakcji koloru i zarządzania garbnikami mającymi na celu słodycz i elegancję. Cała ta uwaga wymaga wielkiej wrażliwości, znajomości winogron i nieustannej troski o produkt, który trafia na regał dopiero po starannych i codziennych degustacjach. Po rozdzieleniu skórek i wina rozpoczyna się fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w barrique zwiększa finezję i smak wina. Następnie rozpoczyna się proces starzenia, który trwa co najmniej 18 miesięcy, w nowych beczkach z francuskiego dębu. W tym okresie różne partie, winifikowane osobno na podstawie odmiany i zmiennych winiarskich, są hodowane w drewnie, a następnie składane na kilka miesięcy przed butelkowaniem, które odbywa się w gospodarstwie. Cała ta uwaga wymaga wielkiej wrażliwości, znajomości winogron i nieustannej troski o produkt, który trafia na regał dopiero po starannych i codziennych degustacjach. Po rozdzieleniu skórek i wina rozpoczyna się fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w barrique zwiększa finezję i smak wina. Następnie rozpoczyna się proces starzenia, który trwa co najmniej 18 miesięcy, w nowych beczkach z francuskiego dębu. W tym okresie różne partie, winifikowane osobno na podstawie odmiany i zmiennych winiarskich, są hodowane w drewnie, a następnie składane na kilka miesięcy przed butelkowaniem, które odbywa się w gospodarstwie. Cała ta uwaga wymaga wielkiej wrażliwości, znajomości winogron i nieustannej dbałości o produkt, który zdejmuje się ze stojaka dopiero po starannych i codziennych degustacjach. Po rozdzieleniu skórek i wina rozpoczyna się fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w barrique zwiększa finezję i smak wina. Następnie rozpoczyna się proces starzenia, który trwa co najmniej 18 miesięcy, w nowych beczkach z francuskiego dębu. W tym okresie różne partie, winifikowane osobno na podstawie odmiany i zmiennych winiarskich, są hodowane w drewnie, a następnie składane na kilka miesięcy przed butelkowaniem, które odbywa się w gospodarstwie. rozpoczyna się fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w barrique zwiększa finezję i przyjemny smak wina. Następnie rozpoczyna się proces starzenia, który trwa co najmniej 18 miesięcy, w nowych beczkach z francuskiego dębu. W tym okresie różne partie, winifikowane osobno na podstawie odmiany i zmiennych winiarskich, są hodowane w drewnie, a następnie składane na kilka miesięcy przed butelkowaniem, które odbywa się w gospodarstwie. rozpoczyna się fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w barrique zwiększa finezję i przyjemny smak wina. Następnie rozpoczyna się proces starzenia, który trwa co najmniej 18 miesięcy, w nowych beczkach z francuskiego dębu. W tym okresie różne partie, winifikowane osobno na podstawie odmiany i zmiennych winiarskich, są hodowane w drewnie, a następnie składane na kilka miesięcy przed butelkowaniem, które odbywa się w gospodarstwie.

Oceń 
Quality


2022-10-23

Wina Antinori Solaia 2017

Wino po uzupelnieniu karawki ujawnia intensywny rubinowy czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Na nosie nuty dżemu śliwkowego i wiśniowego, jeżyny, morwy, jagód i jagód. Niuanse zielne i balsamiczne, krzemień (mineralność) i nuty przypraw, takich jak lukrecja, tytoń, goździki, czarny, wanilia, czekolada. Na podniebieniu wino jest harmonijne, wystawne, z otaczającą i początkową miękkością. Ostatnia część łyka ma zamiast tego dość kwasowość, dojrzałe garbniki i dobry smak, które przyczyniają się do zagęszczenia i tak już złożonej tekstury tego wina. Niezwykle długie i złożone wykończenie, które powraca nutami słodkiej przyprawy. Solaia to wino o wyjątkowej złożoności i potencjale starzenia. Nie jest tak naprawdę ważne, co jest połączone, ponieważ jest w stanie być bohaterem degustacji lub specjalnych okazji. Z technicznego punktu widzenia należy jednak spróbować kombinacji z drugimi daniami czerwonego mięsa lub dziczyzny również bardzo ugotowanymi i smacznymi, takimi jak duszone mięso, świnia ssąca, pieczona kaczka, foie gras i tym podobne, lub talerze bardzo przyprawionych serów, takich jak ser grana powyżej 30 miesięcy, starzone sery pecorino, dojrzewające sery w jaskiniach.

Oceń 
Quality


2022-08-21

Solaia wino które tworzy historie

Tytoniowe, cedrowe, grafitowe i kwiatowe aromaty i smaki, to wspaniałe wino jest pełne i ma jasną, ale zintegrowaną kwasowość, wypolerowane taniny i wspaniałe, wspaniałe wykończenie. Jest po prostu wspaniale skomponowane i magiczne, nieskazitelne wino.

Oceń 
Quality


2022-07-24

Wino Solaia Antionori zachwyca bardziej niż Tignanello

Solaia, starszy brat Tignanello, to niesamowita pojedyncza winnica Super Tuscan, która wykazuje niesamowitą złożoność i bogactwo, a jednocześnie jest wyrafinowana i elegancka. Po prostu zachwycające.

Dodaj opinię

SOLAIA Antinori Toscana

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 167 opinii w serwisie Google
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski
Zamawiam wino od lat! Zamawiałam również na wesele syna. Doradzono mi bezbłędnie a więc goście byli bardzo zadowoleni Zawsze sprawna i szybka dostawa. Zdecydowanie polecam!
Betata Sobieraj
Bardzo polecam ten sklep z winami! Duży wybór win, fachowe doradztwo i przemiły właściciel. Z pewnością każdy znajdzie tu odpowiednią buteleczkę dla siebie :-)
Monika Laszczka
Selekcja win dobrych win włoskich 5*. Ceny 4*. Oferty dla stałych klientów typu panie Boguszu kupił pan u Nas ponad 50 butelek, kolejne zamówienie ze zniżka 0*. Obsługa klienta 1* (wysłali nie tą butelkę - brak odp. Pytanie o dostępność - brak odp. Chęć domówienia 2 butelek wysłana 10min... po zamówieniu 10 - brak odp. Wykasowana historia zamówień z profilu - odpowiedź zajmiemy się tym i ponad tydzień nie załatwione). A zatem: spora szansa, ze znajdziesz tam dobrą butelkę, ale to wszystko. ( więcej )
Bogusz Niewiadomski