Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Czas: 25 min

Porcja: 4

Poziom trudności: średni

Stek%20cielecy%20i%20warzywa.jpg

SKŁADNIKI

  • 600 g steku cielęcego
  • 1 kolba kukurydzy
  • 200ml różyczek kalafiora
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • Garść groszku cukrowego
  • 6cm pora nie za gruby
  • 200 ml creme fraiche
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • Sól, pieprz

WYKONANIE

Stek cielęcy posyp solą i pieprzem , przyrumień go na maśle, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 120C i piecz aż uzyskasz temperaturę 58C.

Warzywa przygotowujemy : pokroić kalafior na małe różyczki, szparagi pokroić na duże kawałki, pokroić rzodkiew i groszek cukrowy, Pora też dodamy lecz pokrojonego na cienko.

Zagotuj osoloną wodę i blanszuj kukurydzę . Kolejny etap roztop masło i delikatnie podsmaż por, dodaj kukurydzę, kalafior, szparagi. Tuż przed podaniem dodaj rzodkiewki i groszek cukrowy. Dopraw solą i pieprzem.

Sos pietruszkowy: Zmiksuj pietruszkę z olejem i wymieszaj z creme fraiche . Dopraw solą i pieprzem.