Barros White Potro
Kraj: Prtugalia
Region: Douro
Kategoria: Porto Wina
Szczepy: Touriga Nacional, Touriga Francesa,
Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cao
Rodzaj: Porto słodkie
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 19%
Rozwiń opis...Wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Porto dojrzewa i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia, dokąd dawniej było transportowane w beczkach drogą rzeczną. To tradycyjne porto jest produkowane z białych winogron i leżakowane w dębowych beczkach przez okres minimum 3 lat. Posiada bogaty aromat toffi, który ustępuje półsłodkiemu charakterowi owoców cytrusowych z nutą miodu, migdałów i zielonych kwiatów pomarańczy.
Barros Port mający ponad 100 lat, jest niewątpliwie jedną z najbardziej prestiżowych firm produkujących i handlujących Porto. Duża część ich sukcesu pochodzi z Colheita Ports - starych Tawnies z jednego roku dojrzewających w beczkach przez okres co najmniej siedmiu lat.
Ich doświadczenie w winach Colheita Ports ugruntowało ich pozycję jako wyróżniającego się producenta tego stylu. Barros pozostawia swoje wina Colheita Ports do dojrzewania w beczkach, aż do ręcznego butelkowania na zamówienie. Utrata wina z powodu parowania (znana jako „Angel's Share”) jest znacznie wyższa w porównaniu do starzenia w butelkach. Jest to poświęcenie, na które są gotowi i które pomaga im osiągnąć niezrównaną jakość swoich win Colheita.
Białe porto jest prawdopodobnie mniej znane niż klasyczne ruby porto , takie, które zazwyczaj pije się z serem. Jest produkowane w Portugalii z rodzimych białych winogron. Wykorzystywane są następujące odmiany: Gouveio, Moscatel Galego, Rabigato, Viosinho, Codega i Malvasia Fina. Jak każde porto, może być produkowane tylko w Dolinie Douro w Portugalii, chociaż wersje tego napoju są produkowane w Kalifornii, Australii i gdzie indziej. Białe porto z tonikiem, lub Porto Tonico, to wszechobecny napój w Portugalii i taki, który zasługuje na to, by być tutaj bardziej znanym. Podawany z lodem i plasterkiem cytrusa jest idealnym aperitifem, a ponieważ stosuje się stosunek do 2 części toniku do 1 części porto, jest to również napój o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu. Można go nieco wzmocnić i nadal uzyskać około 10% ABV – i można użyć dowolnego dodatku, jaki akurat masz pod ręką – mięty, ogórka, cytryny, pomarańczy lub limonki. Idealny koktajl na bazie białego porto.