Wino Arnegui Tempranillo Rioja

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Arnegui Tempranillo Rioja

 

Kraj: Hiszpania

Region: Rioja

Producent: Felix Solis Avantis S.A.

Szczepy: Tempranillo 95% , Garnacha 5%

Rodzaj: czerwone, wytrawne

Pojemność: 0,75l C3

 

Wino o wiśniowej barwie z fioletowymi refleksami. Wyczuwalne aromaty czereśni i jeżyn, podobnie jak na podniebieniu. Eleganckie i harmonijne wino z subtelnymi nutami fiołków i lukrecji. 

 

Rioja DOCA to jeden z najbardziej legendarnych regionów winiarskich na świecie. W związku z tym istnieje również duże zagęszczenie winnic, które należą do absolutnej czołówki świata wina. Producenci tacy jak Bodegas Faustino , Barón de Ley , Marqués de Riscal i Marqués de Murrieta należą do najbardziej znanych winnic - daleko poza granicami Hiszpanii. Początkujący i miłośnicy Rioja nigdy nie będą zawiedzeni winami z wymienionych winnic. Jeśli lubisz to bardzo klasyczne, sięgnij po Crianzę, Reservę lub Gran Reservę z winogron Tempranillo. Jednak w ostatnich latach producenci w regionie coraz częściej zwracają na siebie uwagę również winami różowymi i białymi.  Pierwsza wzmianka o kontroli jakości i gwarancji wina pochodzi z 1650 roku. W tym czasie wino długo leżakowało w dębowych beczkach. Następnie, w 1787 r., założono Real Sociedad Económica de Cosecheros de Rioja, stowarzyszenie winiarzy, które z jednej strony narzucało wytyczne dotyczące zapewniania jakości, az drugiej zajmowało się marketingiem. Pierwsze francuskie odmiany uprawiano w Rioja w połowie XIX wieku. Między innymi dlatego, że inwazja filoksery uderzyła w hiszpańską uprawę winorośli znacznie mniej mocno niż na przykład jej francuskich sąsiadów. Wielu francuskich hodowców winorośli osiedliło się w Rioja i okolicach, uprawiając głównie typowe odmiany winorośli Bordeaux.

Najpóźniej jednak na przełomie wieków mieszkańcy Ebro powrócili do swojej tradycji, którą do dziś nazywa się Tempranillo. W 1902 roku wydano dekret królewski określający, pochodzenie i etykietowanie win Rioja. Definicja ta stanowiła między innymi, że główną odmianą winorośli w regionie była tradycyjna odmiana Tempranillo, którą można mieszać jedynie z innymi lokalnymi odmianami, takimi jak Garnacha lub Graciano.

Jedną z najważniejszych definicji sukcesu win Rioja jest wyraźna klasyfikacja jakości na danym obszarze, co również ułatwia rynkowi międzynarodowemu ocenę stylu poszczególnych win. Mowa o Crianza, Reserva i Gran Reserva, które odnoszą się do dojrzewania win Rioja w beczkach i butelkach. Czerwone wino Crianza musi dojrzewać przez co najmniej dwa lata, w tym jeden rok w beczce, białe wina są przechowywane w beczce przez sześć miesięcy. Wina gatunkowe Reserva muszą dojrzewać przez co najmniej trzy lata. Czerwone wino dojrzewa w beczkach przez co najmniej rok, a białe przez sześć miesięcy. W przypadku Gran Reserva wymagany jest okres przechowywania co najmniej pięciu lat, z czego czerwona Rioja pozostaje w beczce przez co najmniej dwa lata, a białe wino przez co najmniej sześć miesięcy. Ta przejrzystość w niezmiennym od dziesięcioleci systemie jakości jest niezwykle ważna i znalazła wielu naśladowców, przynajmniej na Półwyspie Iberyjskim. Jest rzeczą oczywistą, że standard jakości Rioja zabrania sprzedaży wina z beczki i że każde wino musi być butelkowane we własnym regionie, który otrzymał status superapelacji, DOCa, Denominación de Origen Calificada.
poziomy jakości.


Joven (młode wino): Młoda Rioja (biała, czerwona i różowa) nosi oznaczenie Garantia de Origen i pojawia się na rynku już po kilku miesiącach. Udział produkcji: około 40%.
 
Crianza (dojrzewające): Wina czerwone muszą dojrzewać przez co najmniej dwa lata, z czego co najmniej 12 miesięcy w beczce, a pozostały czas w butelce, wina różowe i białe – sześć miesięcy w beczce. Udział w produkcji: > 40%.
 
Reserva: Wina czerwone muszą dojrzewać przez co najmniej trzy lata, z czego co najmniej 12 miesięcy w beczce, a pozostały czas w butelce. W przypadku win białych obowiązują dwa lata z co najmniej 6 miesiącami w beczce.Rosados ​​nie są dostępne jako Reserva. Udział w produkcji: około 15%.
 
Gran Reserva: Wina czerwone muszą dojrzewać przez pięć lat, z czego co najmniej dwa lata w beczkach i trzy lata w butelkach. Wina białe dojrzewają przez co najmniej sześć miesięcy w beczkach i 42 miesiące w butelkach. Udział w produkcji: około 3%.
 
Vino de Pago: tak nazywają się wina, które pochodzą z pewnych, w większości znanych, pojedynczych miejsc.
Vino de Autor: Nieoficjalne oznaczenie, w którym wino nosi wyraźne pismo autora, tj. Winiarza. Często są to małe winiarnie garażowe, które produkują ograniczone ilości.
 

Odmiany czerwone: Tempranillo (80%), Garnacha Tinta (Grenache), Mazuelo (Carignan), Graciano, Maturana Parda, Maturana Tinta

Białe odmiany: Viura (Macabeo), Malvasia Riojana, Garnacha Blanca, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Maturana Blanca, Tempranillo Blanco, Turruntés

Reorientacja Rioja od lat 80. Choć wzrost Rioja do międzynarodowej sławy i uznania jako regionu winiarskiego brzmi jak naturalne zjawisko, nie była to łatwa podróż. Jeden z najpoważniejszych kryzysów w Rioja wynikał z powstania innego hiszpańskiego regionu winiarskiego, Ribera del Duero, który podobnie jak Rioja charakteryzuje się Tempranillo. Pod koniec lat 70. i na początku lat 80. rozwinął się tutaj nowy styl wina, który można określić jako absolutnie nowoczesny i który sprawił, że wina Rioja nagle wyglądały i smakowały na stare i utlenione (nawet jeśli był to ich własny styl). Nad brzegami Duero butelkowano soczyste, mineralnie chłodne, świeże, owocowe i bardzo dojrzałe w smaku wina z wyraźną nutą drzewną. Winogrona zbierano później, gdy były już prawie przejrzałe, pozostawiono je na zacierze przez długi czas, a głęboki ciemny sok winogronowy przelano do świeżych beczek, które zostały odpowiednio wypalone, dzięki czemu wydzielały dużo dębu, wanilii i aromaty kokosowe. W przeciwieństwie jednak do drogiej Rioja, wina były przechowywane w beczkach znacznie krócej, aby zapobiec ich utlenianiu i móc zaoferować je wcześniej gotowe do picia.  Ta forma produkcji wina była nowa w Hiszpanii i została natychmiast przyjęta. Podczas gdy winnice Ribera del Duero stały się spadającymi gwiazdami, Rioja praktycznie musiała wymyślić się na nowo. I to właśnie zrobili winiarze z Rioja, których jest około 20 000, z których tylko 2% ma własne bodegi. Dziś oba style wina Rioja stoją obok siebie, ludzie zwrócili się ku nowemu, nie bagatelizując ani nie zapominając o starym. Tradycyjne wino jest nadal produkowane w kilku winiarniach, których czerwonawo-brązowy kolor wskazuje już na długie leżakowanie w beczkach i które są niezwykle fascynujące swoją złożonością i własnym charakterem, a których elegancja i łatwość przechowywania są nadal cenione przez wielu koneserów wina. Do tego dochodzi mineralnie świeży, soczysty, dojrzały i owocowy styl. Nowoczesne winiarnie produkują wina pełne mocy i gęstości, treści i jagód, w których dojrzałe owoce łączą się z drewnem i czekoladą, lukrecją i mokką. Tutaj wybujały potencjał owocowy Tempranillo jest wykorzystany tak samo jak terruño, słone i mineralne terroir Rioja. Oprócz wina czerwonego, które wyraźnie tu dominuje, jest 15% wina różowego i 10% wina białego. Tradycyjną odmianą białych winogron jest Viura, która podobnie jak Tempranillo może dojrzewać przez dziesięciolecia. Sauvignon Blanc, który oznacza nowoczesny styl, staje się coraz bardziej powszechny.
Obszar i klasyfikacja - trzy części Rioja. Nawet jeśli Rioja jest postrzegana z zewnątrz jako spójny obszar i jako taka jest sprzedawana przez samo stowarzyszenie, Rioja w rzeczywistości składa się z trzech części, które znajdują się nawet na politycznie administrowanych obszarach. Te trzy obszary to Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja.

Rioja Alta znajduje się w autonomicznej hiszpańskiej prowincji La Rioja i na powierzchni 24 000 hektarów jest największym z trzech podregionów. Znajduje się na południe od rzeki Ebro, z wyjątkiem małej północnej enklawy. Klimat atlantycki jest tu wyraźnie odczuwalny i łączy gorące lata z chłodnymi zimami. Gleby składają się z gleby aluwialnej, gleby gliniastej i gliny żelazistej. Dominuje odmiana winorośli Tempranillo, a następnie Mazuelo i Graciano. Najlepsze Rioja są produkowane w Rioja Alta. Zachwycają pełnym body, wysoką kwasowością i taninami. Wina mogą być przechowywane przez odpowiednio długi czas. Rioja Alavesa wina z tej baskijskiej części Rioja są tradycyjnie pijane jako młode, bardziej owocowe, lżejsze i ostrzejsze. Region, który jest raczej mały i obejmuje 12 000 hektarów, wznosi się wyżej w paśmie górskim Kantabrii i ma znacznie wyższy udział wapienia w glebie. Rioja Alavesa składa się z wielu małych winnic. Decyduje to również o wielkości gospodarstw, które znacznie różnią się od gospodarstw z Rioja Alta. Tu rynek determinują głównie małe, rodzinne firmy. Odsetek Tempranillo jest w tej podstrefie jeszcze wyższy niż w pozostałych dwóch.


Rioja Baja rozciąga się na ponad 20 500 hektarów na południe od Logroño i bardzo różni się od Rioja Alaveza. Tutaj łagodny pagórkowaty krajobraz przeplata się z płaskim terenem. Region należący do Nawarry jest najcieplejszym i najbardziej kontynentalnym z trzech stref o klimacie niemal śródziemnomorskim. Gleba składa się z gliny, piasku, skał rzecznych i gliny żelazistej. Wina są tłustsze i bogatsze w ekstrakt. Decydującą rolę odgrywa tu już nie Tempranillo, a Garnacha. Niemniej jednak produkuje się tutaj równie bogate i miękkie Tempranillo.

Więcej niż wskazówka od wtajemniczonych: Biała Rioja Jest to prawdopodobnie najbardziej znany hiszpański region winiarski: Rioja. Produkuje się tu głównie wina czerwone, ale zdarzają się też doskonałe wina białe. Pierwotnie do produkcji głównie wytrawnych win dopuszczono tylko trzy odmiany winorośli: Viura, Malvasia Riojana i Garnacha Blanca. Od 2007 roku w grę wchodzą również inne odmiany: Chardonnay, Sauvignon Blanc (choć razem mogą stanowić tylko 50% cuvée), Maturana Blanca, Tempranillo Blanco, Turruntés i Verdejo.

Niemal wszyscy znani producenci, tacy jak Marqués de Murrieta, Barón de Ley czy Bodegas Riojanas, tworzą cudownie owocowe, eleganckie białe wina, które często inspirują specjalną korzenno-ziołową nutą. Większość trafia na rynek młoda i świeża, ale kilku producentów nadal dojrzewa swoje białe wina w drewnianych beczkach przez kilka lat, stosując klasyczną metodę. Głębia, siła i charakter niemal przypominają sherry - te wina są wspaniałymi towarzyszami jedzenia.

 

Arnegui Tempranillo Rioja - Opinie klientów

Dodaj opinię

Arnegui Tempranillo Rioja

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 161 opinii w serwisie Google
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski
Zamawiam wino od lat! Zamawiałam również na wesele syna. Doradzono mi bezbłędnie a więc goście byli bardzo zadowoleni Zawsze sprawna i szybka dostawa. Zdecydowanie polecam!
Betata Sobieraj
Świetny wybór win z całego świata, wysoka kultura obsługi i doradztwa. Można zamawiać online, dostawy w ciągu 2 dni. Kupuję od kilku lat.
Edward Zieba
Bardzo polecam ten sklep z winami! Duży wybór win, fachowe doradztwo i przemiły właściciel. Z pewnością każdy znajdzie tu odpowiednią buteleczkę dla siebie :-)
Monika Laszczka