

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Hacienda López de Haro Crianza Rioja
Kraj: Hiszpania Rioja
Producent: Bodega Classica
Typ: Dry Red Tempranillo
Garnacha and Graciano
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% Bk20
Rioja Hacienda Lopez de Haro prezentuje jasny wiśniowo-czerwony kolor i obrzeże z odcieniami dachówki. Wysoka intensywność aromatyczna, czysty i zdrowy zapach wina. Złożony na nosie z niuansami kawy, wanilii, palonej i balsamicznej zintegrowanymi z intensywną nutą dojrzałych owoców. Podniebienie eleganckie i okrągłe. Jest dobrze zbalansowany dzięki aksamitnemu atakowi, po którym następuje przyjemna kwasowość oraz jedwabisty i mocny posmak wynikający ze szlachetnej i dojrzałej taniny. Jego długi posmak ma pikantne i balsamiczne nuty, wynikające z długiego i spokojnego starzenia się, a także owocowych niuansów, które odkrywają jego osobowość.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Hacienda López de Haro to wino o intensywnym kolorze granatu i przyjemnym aromacie, w którym wyróżniają się niuanse dojrzałych owoców. Podniebienie jest miękkie, wyraziste i eleganckie, łącząc owocowy charakter z nutami beczki, w idealnej równowadze. Okrągłe, przyjazne i wyraziste odmiany Tempranillo, Garnacha Ink i Graciano, z klasycznym starzeniem przez 18 miesięcy w 50% beczkach z francuskiego dębu, 50% z dębu amerykańskiego.
Serce Rioja nadaje tchu i żywotności winom z Rioja a wina z San Vicente de la Sonsierra są tego dobrym przykładem. Winnica znajduje się w uprzywilejowanej sytuacji do uprawy winorośli. Region położony pod pasmem górskim Toloño, który chroni go przed zimnymi wiatrami Morza Kantabryjskiego i rzeką Ebro na południu, zapewniając niezbędną wilgoć. Ta lokalizacja tworzy idealny mikroklimat dla winnicy. Z jednej strony przy wystarczającym wietrze, aby ułatwić idealne napowietrzanie winorośli, z drugiej strony sprzyjające łagodnym temperaturom przez cały rok z większą ilością opadów w miesiącach zimowych. W regionie San Vicente de la Sonsierra są najlepsze stare winnice Tempranillo w Rioja Alta. Uprawiane przy użyciu systemu pucharów na bardzo słabych glebach, znacznie zmniejsza ich produkcję i podnosi jakość kiści. Pola San Vicente są pełne skalnych pras do wina i innych prehistorycznych miejsc związanych z uprawą winorośli. A w tej okolicy wino było już produkowane ponad dwa tysiące lat temu. Historia wina Rioja w czystym stanie.
Nagrody:
91 punktów Roberta Parkera;
Złoty Medal Berliner Wine Trophy
Złoty Medal China Wine & Spirits Awards
Srebrny Medal 69 Konwencja i Wystawa WAWF
Srebry Medal Międzynarodowy konkurs Wine&Spirit Londyn
Magazyn Decanter 50 Best Buy Rioja. Marzec
Takie wino kupuję za 30 złotych lekka nuta suszonych owoców owinięta posmakiem beczki
Hacienda López de Haro Crianza 2021 to intensywne wiśniowo-czerwone wino. W nosie prezentuje zachwycające aromaty dojrzałych owoców, takich jak śliwki i jeżyny. W smaku jest gładkie, wyraziste i eleganckie, z owocowym profilem i dobrze zintegrowanymi nutami starzenia. Jego równowaga i płynność sprawiają, że jest wyjątkowo przyjemne. Hacienda Lopez de Haro Crianza to czerwone wino z Rioja produkowane przez Bodega Hacienda López de Haro . Winnica należy do Grupy Vintae i znajduje się na zboczach San Vicente de la Sonsierra. Klimat w tym rejonie jest kontynentalny i umiarkowany, naznaczony wpływami kantabryjskimi. Hacienda Lopez de Haro Crianza otrzymała wiele wyróżnień od kolegów Roberta Parkera w Hiszpanii. Według Neila Martina jest to „współczesny klasyk”, a Luisa Gutierreza „jak na ten poziom jakości, to wino jest okazją”. Wino to jest mieszanką Tempranillo , Grenache i Graciano z własnych starych winorośli winiarni, posadzonych 380-500 metrów nad poziomem morza. Jeśli chodzi o proces, fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 28 ° C, zanim wino zostanie macerowane przez dwa tygodnie. Na koniec wino leżakuje przez 12-14 miesięcy w beczkach z 50% francuskiego dębu i 50% amerykańskiego dębu, a następnie leżakuje w butelce przez 12-14 miesięcy. Wino o doskonałym stosunku jakości do ceny.
Jeśli lubisz czerwone wina o wysokiej kwasowości i niskiej zawartości tanin, które mają pyszne nuty czerwonych owoców, otwierające się na ciemniejsze owoce (szczególnie w przypadku dań mięsnych), zdecydowanie powinieneś spróbować Lopez de Haro Rioja. Ta mieszanka Tempranillo i Garnacha będzie miała to, czego szukasz, w łatwym do picia formacie. To średnio rubinowe wino miało średni aromat czerwonej słodkiej wiśni, wanilii, suszonej maliny, minerałów i fiołka. Smaki połączyły się, tworząc niemal cola-podobny aromat. W smaku wino było wytrawne, o wysokiej kwasowości, niskiej taninie i średniej intensywności alkoholu, ciała i smaku (prawdopodobnie tutaj trend średnio+). Poczuliśmy nuty cierpkiej czerwonej wiśni, czerwonej śliwki i pewne ziołowe podteksty. Niektóre ciemne owoce wyszły, gdy wino się otworzyło, ale były bardziej wyczuwalne z jedzeniem. Połączyliśmy to z dość ostrym marokańskimi klopsikami. To dobrze współgrało z nutą ziół w winie i łączyło się z wyższą kwasowością, ale prawdopodobnie moglibyśmy połączyć to z nieco bardziej taninowym winem, gdybyśmy byli szczerzy ze względu na zawartość tłuszczu w mięsie. Mimo to zauważyliśmy, że w połączeniu z mięsem ujawnia się więcej ciemnych owoców (bardziej niż w przypadku, gdy wino po prostu się otwiera) i jest to coś, co doceniliśmy, ponieważ pomogło to nadać winu nieco więcej głębi.
Wino jest świeże czerwone w kieliszku. Smak jest długotrwały, średni do pełnego, nieco tłusty z przyjemną kwasowością i drobnymi garbnikami. Przyjemne czerwone wino Lopez de Haro Crianza, to wspaniałe złożone wino o przyjemnym posmaku.
Zdecydowany faworyt wśród asortymentu win hiszpańskich do 50 z. Nowoczesny styl Rioja owocowy z nutą dębu, który nadaje mu okrągłości i objętości na podniebieniu. Jest to kolor głębokiej czerwieni z aromatycznym owocowym aromatem z nutą fig i nutą karmelu. Na podniebieniu aksamitne, o bardzo dobrej kwasowości i doskonałej równowadze. Niuanse smakowe jeżyny, kokosa i kwiatów tworzą długi i trwały finisz.
Crianza to wino dojrzewające przez co najmniej dwa lata, z których co najmniej jeden był w dębie. Rioja Reserva jest leżakowana przez co najmniej trzy lata, z czego co najmniej rok jest w dębie. Wreszcie, wina Rioja Gran Reserva dojrzewają co najmniej dwa lata w dębie i trzy lata w butelce. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób ogranicza wydatki w dzisiejszych czasach, ale twierdzę, że w przypadku rezerw wymienionych poniżej, trudno byłoby kupić cokolwiek nawet o zbliżonej jakości w barze. Dlaczego więc nie powiedzieć znajomym: "spotkajmy się w domu, ale cieszmy się naprawdę wyjątkowymi winami!"? Chodzi o to, że wina te oferują niezapomniane wrażenia z picia i warto za nie zapłacić więcej.
Biorąc za punkt wyjścia współczesne smaki, Hacienda López de Haro próbuje odtworzyć nowe „klasyki”, odzyskując w ten sposób, szczególnie w odniesieniu do prostoty i elegancji, filozofię stojącą za naprawdę wspaniałymi winami. Te wytwarzane przez Hacjendę López de Haro to wina wyraziste, aromatyczne i o bardzo przyjemnym smaku, pośrednie między tradycyjnymi a „wysokimi ekspresjami”, wina, które są w stanie zadowolić najbardziej wymagających wielbicieli, a jednocześnie są w pełni satysfakcjonujące dla przeciętnego konsumenta...
Rioja Crianza 2016 reprezentuje jasna wiśniowa czerwień z obręczą granatu. Wyrafinowany nos z dominującymi nutami czerwonych i pestkowych owoców: truskawki, maliny i brzoskwini. Cukiernia i krem zamknięte w eleganckich nutach wanilii, karmelu i subtelnej nuty cynamonu. Jest aromatyczny i wyrazisty dla podniebienia.
Klasyczne aromaty Rioja z łagodnego dębu, wanilii i suszonych owoców jagodowych są lekko ziemiste jako całość. Ta crianza jest napięta ze względu na kwasowość uderzeniową, ale to również tworzy świeżość i ogólny stan zdrowia. Smaki śliwek i jagód są saucy, a jędrne garbniki i kwasowość napędzają wykończenie.
Wino Rioja jest to poważne i ma świeżość i pewną powściągliwość w podniebieniu; jest o wiele bardziej wyrazisty, kwiatowy i aromatyczny oraz z bardziej zintegrowanym dębem niż wina sprzed pięciu lat. To bardziej elegancki rocznik niż 2017 i równie dobry lub odrobinę lepszy. Winiarz Lopez de Haro uważa rok 2018 za bardzo dobre zbiory.
Wino ma bezszwowe podniebienie i soczystą konsystencję, z większą ilością kolorów niż inne roczniki, większą intensywnością, większą ilością owoców. Ma winogrona z bardzo dobrych winnic i ubogich gleb, które nigdy nie były przeznaczone do tego wina. Wysoce godny polecenia i bardzo wszechstronny. Ma potencjał do starzenia się.
2025-02-24
Doskonały styl wina Rioja a smak bardzo miły
W kolorze granatu, w bukiecie nuty wanilii i dojrzałej śliwki, z nutami balsamicznymi i karmelowymi. Suche i soczyste w smaku, wypolerowane taniny i jedwabisty przepływ prowadzą do dość zwinnego finiszu — delikatnego czerwonego wina Rioja.