Salentein Gran Valle de Uco Blend

374,00 zł
Brutto
9999 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Zamówienia przyjmujemy 24h

 

Produkty w uczciwych cenach

Salentein Gran VU Blend Vintage 2013

 

Kraj: Wina Argentyńskie

Region: Dolina Uco Mendoza

Szczepy: 73% Malbec 27% Cabernet Sauvignon

Winiarz: Salentein Jose Galante

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 15%

 

Salentein, pionier bodega w dolinie Uco, prezentuje swoje kultowe wino Salentein Gran Valle de Uco Blend, mieszankę Malbec i Cabernet Sauvignon, która odzwierciedla istotę terroir Uco Valley. Jest to limitowana edycja, która syntetyzuje filozofię produkcji wina jego enologa José Galante, który wyprodukował jedne z najlepszych argentyńskich win oraz wizjonerskiego i przedsiębiorczego ducha Mijnderta Pona, założyciela Bodegas Salentein i pioniera Doliny Uco. Gran VU Blend jest intensywnym, głęboko czerwonym kolorem o intensywnych i złożonych aromatach przypominających czarne owoce, lukrecję i mentol. W ustach wino jest eleganckie i dobrze zbudowane z dojrzałych i aksamitnych tanin. Oferuje bogate czarne owoce, przyprawy i subtelną grafitową nutę o dużej objętości i długim, utrzymującym się wykończeniu. Sugestie kulinarne: Sugestie kulinarne: Patatas bravas, Paella, Jamón Ibérico (Szynka iberyjska), Tortilla Española, Chorizo, Fabada asturiana, Pieczeń jagnięca, Albóndigas en salsa de tomate, Corzo asado con pure de membrillo, Migas de pastor, Pollo asado a la catalana, Przepiórki w salsie bilbaina, Pinchos morunos czyli szaszłyki, Conejo al vino blanco, Carcamusa toledana, Empanadillas de sobrasada y miel…

Notatki Sommelier Bachus Wina

Wino Salenein Gran VU Blend to intensywny, głęboki czerwony kolor z intensywnymi i złożonymi aromatami przypominającymi czarne owoce, lukrecję i mentol. W ustach wino jest eleganckie, ciekawe wnoszące miłe doznania smakowe. Dobrze zbudowane z dojrzałych i aksamitnych tanin. Oferuje bogate czarne owoce, przyprawy i subtelny grafit uwaga o dużej objętości i długim, utrzymującym się wykończeniu. Winogrona na Great VU Blend 2013 były zbierane ręcznie wczesnym rankiem i natychmiast wysyłane do winnicy, gdzie klastry były wybierane ręcznie. Malbec po selekcji gron został zmiażdżony i wysłany bezpośrednio do 225 litrowych beczek z francuskiego dębu, gdzie poddano go zimnej maceracji. Następnie przeprowadzono fermentację przy użyciu aktywnych suchych drożdży w temperaturze pokojowej temperatura około 28 ° C Podczas fermentacji gołębie miały miejsce z dodatkiem tlenu kontrolowanego przez „klikę” (dyfuzor). Cabernet Sauvignon poddano fermentacji w dębowych beczkach o pojemności 7000 litrów. Sok poddano zimnej maceracji, a następnie fermentacji z użyciem aktywnych suchych drożdży w temperaturze około

28 ° C Podczas fermentacji wykonywano pompowania i gołębie. Po fermentacji wino zrzucano z osadów do dębowych beczek, gdzie miała miejsce fermentacja malolaktyczna. Po 6 miesiącach wina były mieszane i wracały do beczka na całkowity czas starzenia 24 miesiące. Mieszankę z 2013 r. wyprodukowano z winogron uprawianych na winnicach Salentein: Malbec w proporcji (73%) podstawa wina, pochodził ze starannie wyselekcjonowanych rzędów na osiedlu The Oasis, położonym na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza, zebranym 15 i 16 kwietnia, i wybrał rzędy na osiedlu La Pampa, zebrane 25 kwietnia. Cabernet Sauvignon jako wzmocnienie wina (27%), klon 169, pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych rzędów w posiadłości The Oasis, położonej na wysokości 1 150 metrów, zebranej 30 kwietnia. Nawet przy temperaturach zimowych wyższych niż średnia 6,7 ​​° C winogrona otrzymywały wystarczającą ilość zimnej pogody, aby umożliwić pojawienie się pąków w normalnym czasie i stosunkowo krótki okres, który spowodował skoncentrowany okres kwitnienia. Temperatury wiosenne były dość charakterystyczne dla doliny Uco (14 ° C), a pogoda była słoneczna i sucha, z niewielkim deszczem lub wiatrem zonda (ciepły, suchy wiatr z góry). W pierwszych dwóch tygodniach listopada niektóre winnice w dolinie Uco zostały dotknięte mrozem. Najniższe regiony Doliny (San Carlos) ucierpiały najniższe temperatury i największe szkody. Nasze winnice położone w wysokim regionie doliny Uco nie doznały żadnych szkód. Lato było bardzo suche, z deszczem dopiero pod koniec lutego, co nie miało wpływu na jakość zbiorów. Ogólnie, maksymalne letnie temperatury były niższe niż zwykle (18 ° C), opóźniając veraison o tydzień, a zbiory o dwa tygodnie. Pozwoliło to na dłuższy okres dojrzewania, co ostatecznie zaowocowało winogronami o doskonałych poziomach kwasowości i intensywna ekspresja owoców.

NASZE NAGRODY

Robert Parker 2015 93 punkty - 2013

Wine Enthusiast 2016 93 punkty - 2013

Expovina (Zurych) 2016 94 punkty - 2013

Japan Wine Challenge 2014

Złoty Medal - Najlepsze Wino Argentyńskie - 2013

Tim Atkin 2018 90 punktów - 2016

Salentein Gran Valle de Uco Blend - Opinie klientów

Dodaj opinię

Salentein Gran Valle de Uco Blend

Dodaj opinię