Spindler Lindenhof Deidesheimer Qualitatswein
Wino Spindler Lindenhof Deidesheimer Qualitatswein
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Spindler Lindenhof Forster Mariengarten Riesling Trocken Pfalz
Kraj: Wina Niemieckie
Region: Pfalz
Apelacja: Pfalz
Szczep: Riesling
Rodzaj: Riesling Trocken
Charakterystyka: Białe, wytrawne
Pojemność: 0,75L
Alkohol: 12%
Wino Riesling prezentuje kolor żywy jasno złoty ze świetlistymi refleksami. Delikatne aromaty miodu z zieloną morelą, limonką i melonem. W ustach wyczuwamy nuty jabłek, owoców egzotycznych, brzoskwini i moreli, z delikatnym dotykiem mineralność charakterystycznej dla rieslingów z Pfalz. Dobrze wyważona kwasowość, końcówka długa lekko korzenno-pieprzna. Wino niezwykle orzeźwiające, delikatne i lekkie. Znakomite jako aperitif, do zimnych lekkich przekąsek, do dań z ryb słodkowodnych i kurczaka.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Właścicielem winnicy Lindenhof w wysoce uznanym regionie Pfalz jest Peter Spindler Timo i jego syn, który jest odpowiedzialny za jej funkcjonowanie. Tradycja winiarstwa tej rodziny Peter Spindler sięga 400 lat. której przodkowie pochodzą z Burgundii Posiadają 12 hektarów upraw winorośli które pozwalają tworzyć krystalicznie czyste, mineralne białe wina. Gleba w różnych działkach charakteryzuje się różnym udziałem piaskowca, bazaltu i wapienia, który pozwala na indywidualność win nadając swój specjalny unikalny charakter. Wino Deidesheimer Qualitatswein Riesling Trocken to świeży owocowy Riesling, w nosie dojrzałe żółte owoce, morele, brzoskwinie. Smakuje w młodzieńczy sposób, świeży, soczysty, orzeźwiający. Bardzo harmonijnie w słodyczy i kwasu, wysoka mineralność charakterystyczna dla rieslingów z Pfalz. Obok cytrusów dominują w nim przyprawy, całość jest „harmonijnie wytrawna”. Sugestie kulinarne: Tunezyjski makaron z kurczakiem, Gyros z kurczaka z sosem jogurtowym, sałatka z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem, zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem, soczysta pierś z kurczaka z dynią, kurczak po tajsku, pikantne szaszłyki z kurczaka, pstrąg w ziołach z zasmażanymi ziemniakami i fasolką, sandacz z sosem z pieczonej papryki, aromatyczny sandacz w ziołach, dorsz z piekarnika z warzywami, risotto z wołowiną i pieczarkami…